Skip to main content

Kommunikációs érdekesség: A boldog emberek minőségibb beszélgetéseket folytatnak

Valami miatt rosszul érzed magad?

Kommunikációs érdekesség: A boldog emberek minőségibb beszélgetéseket folytatnak

Egy a Psychological Science-ben megjelent tanulmány szerint ezen könnyedén segíthet egy mélyenszántó, stimuláló beszélgetés.

Az Arizonai Egyetem és a Washingtoni Egyetem tudósai 79 egyetemista beszélgetési szokásait figyelték meg négy napon keresztül, apró rögzítőkészülékek segítségével. Még a kísérlet előtt megkérték az alanyokat, hogy töltsenek ki egy kérdőívet azzal kapcsolatban, hogy mennyire elégedettek jelenlegi életükkel és barátaikat is megkérdezték, mennyire látják őket boldognak. A négy nap letelte után a kutatók összeszámolták, hogy az egyes résztvevők összesen mennyi időt töltöttek beszélgetéssel és, hogy ezek a beszélgetések értelmetlen, banális dolgokról szóltak-e vagy komoly témákat (pl. családi gondokat, stb.) boncolgattak.

Az eredményekből kiderült, hogy a legboldogabb, legelégedettebb tanulók 70%-kal több időt töltöttek beszélgetéssel mint a legszomorúbbak.

„Ezek szerint meg lehet jósolni egy ember lelkiállapotát az alapján, hogy mennyi időt tölt mások társaságában.”

 – mondta Matthias Mehl, az Arizonai Egyetem pszichológusa.

Ezen kívül azt is megállapították, hogy a legboldogabbak a beszélgetéssel töltött idejükből csak harmadannyit pazaroltak értelmetlen, semmitmondó csevegésre, mint a legelégedetlenebbek és kétszer annyi minőségibb beszélgetést folytattak, mint szomorú társaik.

Mehl azt is elárulta, hogy egyelőre még nem biztos, hogy a jó és kiegyensúlyozott lelkiállapot eredményezi-e a mélyenszántó beszélgetéseket vagy éppen fordítva, a rendszeres intellektuális eszmecsere teszi elégedettebbé az embereket. Ahhoz, hogy ez kiderüljön, társaival új kísérleteket fog végezni, mely során embereket arra kérnek majd, hogy különböző témájú és típusú beszélgetéseket folytassanak, majd mindegyik után lemérik, hogy mennyire érzik magukat boldognak és elégedettnek.

Kommunikációs érdekesség: A boldog emberek minőségibb beszélgetéseket folytatnak

A kutató addig is azt javasolja mindenkinek, hogy naponta legalább egyszer beszélgessen valakivel egy jóízűt, valamilyen komoly témában, abból baj nem lehet.