Skip to main content

Kommunikációs tanács: Kérj visszajelzést

„A múltban a vezetők olyan emberek voltak, akik tudták, hogyan közöljenek bizonyos dolgokat másokkal, a jövőben azokból lesznek a vezetők, akik tudják, hogyan kérjenek.”

– Peter Drucker, író és tanácsadó.

Itt az idő Scott munkájának a kielemzésére. Scott magabiztosan sétál be a főnök irodájába, meggyőződve arról, hogy csupa jó dolgot fog hallani azzal kapcsolatban, hogy milyen keményen dolgozott. A főnöke ezzel szemben kritizálni kezdi a munkáját, ami teljesen letaglózza Scottot. Nemcsak, hogy a teljesítményével kapcsolatban vannak panaszok, de még azt is kilátásba helyezik, hogy bizonyos feladatokat elvesznek tőle.

Ez egy meglehetősen drámai jelenetnek tűnhet, de hasonló helyzetek gyakrabban előfordulnak, mint gondolnád.

Kommunikációs tanács: Kérj visszajelzést

Ha a főnököd vagy az ügyfeleid elégedetlenek lennének a munkáddal, azt elmondanák neked? Sajnos a tapasztalatok szerint ez nem mindig van így. Éppen ezért kell kezdeményezőnek lenned, és kérned az embereket, hogy lássanak el visszajelzésekkel a munkáddal kapcsolatban. Ebben a cikkben azt mutatjuk be, milyen kommunikációs technikákkal kérj visszajelzéseket és miként tanulhatsz ezekből.

A visszajelzések előnyei

Ahhoz, hogy javítani tudj képességeiden, és javuljon a munkateljesítményed, elengedhetetlen, hogy munkáddal kapcsolatban visszajelzéseket kapj. Olyan hibát nem tudsz kijavítani, amiről nem tudsz! Ha a visszajelzéseket arra használod, hogy fejlődj, ez előléptetéshez és más pozitív eredményekhez vezethet. Növekedni fog az önbizalmad, és a főnököd is látni fogja, hogy érdekel a munkád.

Ráadásul, ha semmilyen visszajelzést nem kapsz, úgy érezheted, hogy erőfeszítéseidet nem veszik észre vagy nem értékelik. Ez megrengetheti a munkád fontosságába és a képességeidbe vetett hitedet, ami rontja a munkakedvedet és az önbizalmadat.

Ezért fontos, hogy légy kezdeményező, és kommunikációs képességeidet kihasználva kérj visszajelzéseket, főleg, ha azok az emberek, akiknek a véleményére szükséged lenne, maguktól nem mondják el, amit gondolnak. (Néhány vezető például csak évente készít részletes elemzést beosztottjai teljesítményéről.)

Egy másik előnye annak, ha te kérsz visszajelzést, hogy akkor teszed ezt, amikor neked megfelelő. Mentálisan készen állsz, hogy halld a jó vagy épp rossz dolgokat, és készen állsz, hogy keményen dolgozz, ha valamin változtatnod kell.

Győzd le a visszajelzésektől való félelmed

Visszajelzést kérni valóban ijesztő lehet, hiszen készen kell állnod rá, hogy kritikákat kapsz. Ez pedig nem könnyű. Legyőzheted ezt a félelmet, ha változtatsz a gondolkodásmódodon. Emlékezz rá, hogy senki nem tökéletes, mindannyian követünk el hibákat, és mindenkinek volna hová fejlődnie. Ebből a szempontból ugyanolyan vagy, mint bárki más a munkahelyeden.

Bátorság kell ahhoz, hogy elismerd, nem vagy tökéletes, és felkészítsd magad az esetleges építő jellegű kritikák meghallgatására, így tehát, ha visszajelzést kérsz, azzal már is egy lépéssel munkatársaid és vetélytársaid elé kerülsz.

Kitől kérj visszajelzést?

A legegyértelműbb válasz erre a kérdésre nyilván az, hogy a főnököd véleményét kérd ki munkáddal kapcsolatban. Persze nem ő az egyetlen, aki hasznos visszajelzéseket adhat. A munkatársaid remekül belelátnak a munkádba, így észrevehetnek olyan dolgokat, amik fölött a főnököd figyelme esetleg elsiklik. (Te is felajánlhatod a munkatársaidnak, hogy véleményezed a munkájukat.)

Az ügyfeleidtől is kérhetsz visszajelzést. Ebből látni fogják, hogy érdekel a köztetek lévő kapcsolat, és a munka, amit értük végzel. Egyben lehetőséged nyílik megoldani azokat a problémákat, melyek miatt később esetleg megingana benned a bizalmuk és más céget keresnének. Emellett a cégeddel kapcsolatban álló gyártókat és beszállítókat is megkérdezheted. Minden olyan dolog, ami jobbá teheti a munkakapcsolatokat, rendkívül hasznos lehet.

Megjegyzés:

Az embereknek nem mindig könnyű visszajelzést adni munkáddal kapcsolatban, főleg, ha kritikát szeretnének megfogalmazni. Valószínűleg ők is szeretnének segíteni neked, de nem akarnak megbántani. Könnyítsd meg a dolgukat, amennyire tudod, hogy minél őszintébb válaszokat kapj.

Kommunikációs tanács: Kérj visszajelzést

Hogyan kérj visszajelzést?

A következőkben megmutatjuk, milyen kommunikációs technikákkal kérhetsz hatékonyan visszajelzést

  1. Kommunikációs technika: Időzíts jól

Először gondold végig, mivel kapcsolatban kérsz visszajelzést, így megfelelően időzítheted kérésedet. Az általános teljesítményeddel, egy bizonyos projekttel, feladattal vagy eseménnyel kapcsolatban kéred ki mások véleményét?

Ha az általános teljesítményeddel kapcsolatban keresel visszajelzést, bármikor rákérdezhetsz, hogy ki mennyire elégedett veled. Ha azonban valami mással, például egy általad vezetett meetingről vagy egy általad írt jelentésről szeretnél visszajelzést kérni, a legjobb, ha rögtön az esemény megtörténte után teszed meg ezt. Minél hamarabb kérsz visszajelzést, annál tisztább képet kaphatsz arról, mit gondolnak mások a munkádról.

  1. Kommunikációs technika: Légy pontos

Minden esetben, amikor visszajelzést kérsz, a lehető legpontosabban kérdezz rá arra, ami érdekel.

Ha olyan átlagos kérdéseket teszel fel, mint pl.: „Ön szerint hogyan dolgozom?”, valószínűleg a válaszok is hasonlóak lesznek. Jobb, hasznosabb visszajelzéseket kaphatsz, ha pontos kérdéseket teszel fel, pl.: „Elég alaposak és részletesek a heti beszámolóim?”

Ha kritikát kapsz, azt is megkérdezheted, mit kell tenned a megoldás érdekében. Például: „Ön szerint mit tehetnék, hogy javulást érjek el?”

Ha nem vagy biztos benne, hogy a másik személy elég pontos visszajelzést adott, vagy úgy érzed, hogy nem megfelelő következtetéseket vonta le munkáddal kapcsolatban, tegyél fel további kérdéseket. Nagyon fontos, hogy még időben tisztázd a másikkal a visszajelzése jelentését, és azt, hogy mire gondolt, különben te magad is téves következtetésekre juthatsz.

  1. Kommunikációs technika: Viseld elegánsan a kritikákat

Ha negatív kritikát kapsz, csábító megoldásnak tűnhet kifogásokat keresni vagy másra mutogatni.

Fontos, hogy tudd, hogyan viseld elegánsan a kritikákat. Ne feledd, te kérted a visszajelzést, hogy fejlődhess. Légy nyitott és diplomatikus, és köszönd meg a másiknak, hogy időt és energiát fordított rád.

Ne vedd személyes sértésnek a kritikákat, így azok nem fognak ártani önbizalmadnak és optimizmusodnak. 

  1. Kommunikációs technika: Tényleg figyelj oda, mit mond a másik

Amikor visszajelzést kapsz, könnyen lehet, hogy azonnal elkezdesz kifogásokat keresni, megpróbálod kigondolni, mivel magyarázd viselkedésedet vagy mit mondj, ha a másik befejezte a beszédet.

Ehelyett inkább próbálj meg valóban odafigyelni, milyen visszajelzést ad a másik személy. Használd az aktív hallgatás technikáját, hogy biztosan megértsd azt, amit a másik mond.

Hogyan használd hatékonyan a visszajelzéseket?

A visszajelzések csak akkor hatékonyak, ha valóban kezdesz velük valamit.

Alaposan gondold át a kapott visszajelzést, mielőtt tennél valamit a hatására. Ez segíthet megérteni azt is, hogy miért szükséges változtatni a viselkedéseden. (Ezzel kapcsolatban segítségedre lehet a Visszajelzés-mátrix című cikkünk.)

Ha már érted, pontosan mire vonatkozik, mit takar a visszajelzés, készíts egy tervet, hogy miként fogod a hasznodra fordítani. Kérdezd meg magadtól, miként szeretnél javulást elérni, és írd le az ehhez szükséges lépéseket.

Ezt a fejlődést akár egy fontos, személyes célként is kitűzheted. Képzeld el például, hogy egy prezentáció végén a főnököd hasznos visszajelzéssel látott el: azt mondta, javítanod kell az előadói képességeiden, és le kell győznöd az idegességet, ha közönség előtt beszélsz. Ezt kitűzheted célul, és több időt szánhatsz a gyakorlásra, így idővel javulni fognak az előadói képességeid.

Az igazságtalan visszajelzések

Néhány visszajelzés, amit kapsz, hasznos és motiváló lehet, melyeknek köszönhetően javulhat a teljesítményed. Előfordulhat azonban az ellenkezője is, ha hasztalan vagy egyenesen igazságtalan visszajelzéseket kapsz. Az igazságtalan visszajelzések gyakran durvák, személyeskedők, általánosítók, és valószínűleg inkább a személyed elleni támadás a célja velük a másiknak, mint az, hogy megpróbáljon segíteni a fejlődésben.

Kommunikációs tanács: Kérj visszajelzést

Kulcspontok:

A visszajelzések kiemelkedő fontosságúak lehetnek, ha fejlődni szeretnél, akár emberileg, akár a munkád szempontjából. Fontos, hogy felismerd, gyakran kell visszajelzéseket kérned.

Légy pontos azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnél megtudni, amikor visszajelzést kérsz. Tegyél fel további kérdéseket, hogy tisztázz minden olyan dolgot, amivel kapcsolatban nem vagy biztos, és fogadd elegánsan a kritikákat. Ne feledd, gyakran ugyanolyan nehéz visszajelzést adni, mint meghallgatni az esetleges negatív véleményeket, ezért ne felejtsd el megköszönni.

Miután megkaptad a kívánt visszajelzést, szánj időt annak megértésére, feldolgozására, majd készítsd egy tervet, amivel javíthatsz teljesítményeden. A visszajelzések során kapott információkat személyes célokká alakíthatod, melyek segíthetnek a karriered előremozdításában.