Skip to main content

A coaching piszkos része – Szabadulj meg a reménytelen esetektől

Az ébredés valóban véget vet a rossz álomnak?

Fáradt. Kifacsart. Kimerült.

Ez a három leggyakoribb szó, ahogy amivel a coachok ki szokták fejezni, hogyan érzik magukat egy nehéz ügyféllel töltött foglalkozás után.

Természetes, hogy a kliensek eleinte negatívak, hiszen félnek önmaguk felfedezésétől és attól, hogy olyan változásokat eszközöljenek, melyek egész életükre kihatással lehetnek. A legtöbb coach kitartó és türelmesen vár, hogy átszakadjon a gát, de egyes ügyfeleknél ez soha nem történik meg.

A coaching piszkos része - Szabadulj meg a reménytelen esetektől

A legrosszabb, ha valaki negatív és egyben goromba is, a tapasztaltabb coachok többnyire itt húzzák meg a határt. Nincs azzal semmi baj, ha valakinek eleinte fenntartásai vannak a coachinggal szemben, hiszen kevesen tudják pontosan, hogy miből is áll, mi történik közben, de a coachoknak ugyanúgy kijár a tisztelet, ahogy ők is megadják a tiszteletet ügyfeleiknek. Ha a klienseid nem tisztelettudóak veled szemben, ideje megszabadulni tőlük. Ha ilyen ügyfeled van, az rád is rossz hatással lesz, rosszul fogod érezni magad és úgy érzed, nem jut elég energiád a többiekre. Ilyenkor többnyire hiába vársz a csodára, soha nem jön el a várt áttörés.

Ha már hosszabb ideje vagy a coaching szakmában, bizonyára van összehasonlítási alapod és Te is érzed, hogy boldog, elégedett klienseiddel jól érzed magad munka közben, míg az, aki folyton negatív, felemészti minden energiádat. Ha van olyan ügyfeled, akivel képtelen vagy közös nevezőre jutni és komolyan gondolkodsz azon, hogy elküldöd, akkor sem könnyű megtenni ezt a lépést, főleg, ha ez lenne az első ilyen eset. Íme öt ok, amiért mégis érdemes meglépni ezt.

1. Nem sportszerű a többi ügyfeleddel szemben

Coachként természetes, hogy mindenkinek segíteni akarsz, de ne ess abba a hibába, hogy túl sokáig próbálkozol valakivel. Ha egy nehéz esettel találkozol, az teljesen leszívhatja az energiádat és több időt emészthet fel, mint átlagos ügyfeleid. Ez nem sportszerű azokkal szemben, akik valóban azért járnak a foglalkozásaidra, mert változtatni szeretnének és kiveszik a részüket a közös munkából. Az ilyen kliensek megérdemlik, hogy legjobb tudásod szerint foglalkozz velük és ne úgy, hogy előtte már valaki teljesen kifárasztott.

2. Nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottál coachként

Ne fogd fel személyes vagy szakmai kudarcként, ha egy ügyfeled nem éri el a kívánt sikert. Coachként azért vagy felelős, hogy foglalkozásokat tarts nekik, nem pedig az ő tetteikért. Ne érezd úgy, hogy kötelességed mindenkit minden áron sikeressé tenned.

3. Nekik is nagy szívességet tehetsz ezzel

Necessary Endings (Szükséges befejezések) című könyvében Henry Cloud remekül leírja, hogy jót is tehet az embereknek az, ha elengeded őket, ahelyett, hogy tovább küzdenél. Érdemes elolvasnod ezt a könyvet, ah úgy érzed, gondot jelentene a számodra, hogy megválj egy ügyféltől. Könnyen lehet, hogy éppen ezzel ébresztenéd rá őt, hogy most már ideje lenne neki is tenni valamit a változás érdekében.

Az is lehet, hogy nem Te vagy a megfelelő coach a számára, elképzelhető, hogy a negatív ügyfélnek egy más hozzáállású, más módszerekkel dolgozó coach kell a sikerhez. Ahogy nem lehetsz mindenki legjobb barátja, ugyanúgy nem lehetsz az ideális coach mindenki számára, ezt el kell fogadnod. Talán egyáltalán nincs is szükségük coachra, valamilyen másfajta segítség kell nekik. Hagyd, hagy menjenek és hagy találják meg a nekik megfelelő szakembert, segítséget.

4. Rájössz, kik az ideális kliensek a számodra

Akkor válik a legtisztábbá és legegyértelműbbé, hogy kik a legmegfelelőbb ügyfelek a számodra, ha találkozol egy rendkívül nehéz esettel. Azzal, hogy megállapítod, kikkel szeretsz együtt dolgozni, könnyebben tudod a későbbiekben kiszűrni a negatív ügyfeleket.

Ha lehetséges klienseid között találsz egy nehéz esetet, ne kérd fel közös munkára, még akkor sem, ha nagy szükséged lenne a foglalkozásokból befolyó pénzre. Azzal, hogy hagyod őket elmenni, lehetőséget teremtesz arra, hogy a későbbiekben még több olyan ügyfél keressen fel, akikkel könnyen és szívesen dolgozol együtt.

Szánj időt arra, hogy pontosan meghatározd azt a csoportot, akikkel szeretsz dolgozni. Gondold végig, mi a közös bennük, mi a munkájuk, milyen könyveket olvasnak, milyen lapokat járatnak, mi a hobbijuk, mivel töltik a szabadidejüket, stb. Még a legkisebbnek tűnő részletek is értékes információkkal szolgálhatnak azzal kapcsolatban, hol érdemes további ügyfeleket keresni.

5. Az igazság kimondása felszabadít

Ha úgy döntesz, itt az ideje megválni egy ügyféltől, egyszerűen legyél őszinte vele. Sokat javít a helyzeten, ha egyenesen megmondod neki, hogy nem fog működni a közös munka, ahelyett, hogy megvárnád, amíg egy komolyabb konfliktushelyzet alakul ki. Ha ismersz olyan coachot, aki nálad jobban illik hozzá, nyugodtan ajánld fel a szolgálatait és add meg kliensednek az elérhetőségeit. Ha ez megtörtént, lépj tovább. Ne rágódj azon, mi lehetett volna, ha valamit másképp csinálsz.

Ha tehát egy coaching foglalkozás után kimerültnek, levertnek érzed magad, még akkor is, ha előtte jó kedved volt, itt az ideje megválni az adott ügyféltől. A coaching után magának a coachnak is jól kell éreznie magát, akkor is, ha olyan kényes téma miatt kereste fel a kliens, mint például válás, megcsalás vagy valamelyik szerettének halála.

A coaching piszkos része - Szabadulj meg a reménytelen esetektől

Időnként meg kell csókolnod néhány békát, mielőtt rátalálnál az igazi hercegre. Ugyanez a helyzet az ügyfelekkel is:

lehet, hogy lesz egy-két sikertelen próbálkozás, mielőtt rájönnél, pontosan kikkel akarsz dolgozni. Nincs ezzel semmi baj, ha valakiről kiderül, hogy nem illetek össze, fogd fel úgy, mint egy hasznos tapasztalatot és lépj tovább.

… és egy kis lélekfrissítő a végére