Skip to main content

Húsz dolog, amit a huszonévesek nem értenek

A húszas éveik elején járó fiatalok többsége már dolgozik.

Egyesek már több éve belecsöppentek a munka világába, mások most kerültek ki frissen az iskolapadból. Ahogy minden kor fiatal generációjának, nekik is megvannak a saját hibáik, melyekkel saját maguk sikereit gátolják.

Húsz dolog, amit a huszonévesek nem értenek

Lássuk ezek közül a legjellemzőbb húszat!

Az idő nem végtelen

– Ritka olyan húszévest találni manapság, aki kapkodná magát azért, hogy minél előbb előrébb léphessen. A húszas éveink elején azt hisszük, tengernyi időnk van arra, hogy kitaláljuk, mit is akarunk és, hogy elérjük azt. Az idő egy olyan kincs, melyből valóban sok van eleinte, de ami már elmúlt, azt soha többé nem szerezhetjük vissza. Használd ki még ma az adódó lehetőségeket, mert előbb-utóbb eljön az az idő, amikor már nem lesz időd.

Tehetséges vagy, de a tehetség önmagában nem sok

– Gratulálok, könnyen lehet, hogy valóban az eddigi legtehetségesebb, legkreatívabb, legokosabb generációhoz tartozol, ahol a multitasking elengedhetetlen. És akkor mi van? A finomítatlan, csiszolatlan nyersanyagok mind csak elvesztegetett lehetőségek. A tehetségért nem jár magas fizetés vagy egyéb díjazás, ahhoz eredmények kellenek. Bármilyen tehetséges is valaki, keményen kell dolgoznia, hogy képességeit a lehető legmagasabbra fejlessze és kihasználja azokat.

Reggel produktívabb vagy

– Talán te is úgy véled, hogy könnyebben el tudod végezni feladataidat, ha késő estig az irodában maradsz, megvárod, amíg mindenki elmegy és csönd lesz. Egy-két teendőt talán valóban el tudsz végezni így, de sok olyat nem, ami valóban előrevinné a céget, így például telefonhívásokat elintézni vagy meetingeket szervezni. Érdemes korán kezdeni reggel, mivel ilyenkor egyénileg és csapatban is sokkal produktívabban tudsz majd dolgozni.

A közösségi oldalakon nem csinálhatsz karriert

– Attól, hogy te kezeled a cég közösségi oldalait, ne érezd magad nyeregben, könnyen lehet, hogy öt év múlva már nem is fog létezni a munkád. A közösségi média nem egy önálló üzletág, mindössze a marketingstratégia egy része, mely segít a brandépítésben és a népszerűsítésben. Nyomatékosan óva intenélek attól, hogy kizárólag a közösségi oldalakon lévő teendők elvégzésére specializáld magad.

Vedd fel a telefont

– Ne bújj el a számítógép mögé, az üzletek még mindig telefonon és személyesen köttetnek meg. Az üzleti szférában mindenkinek arra kellene törekednie, hogy élőszóban egyeztessen az üzleti lehetőségekről. Ha elmegy az internet, ne érezd magad lefegyverezve, ne kérd meg a főnöködet, hogy engedjen haza, inkább vedd fel a telefont.

Legyél az első érkező és az utolsó távozó

– Ez minden munkakezdőnek jó tanács, hiszen új dolgozóként többet kell bizonyítanod, mint bárki másnak a cégen belül. Az egyetlen biztos módja annak, hogy megtarthasd az állásodat az, ha keményebben dolgozol a munkatársaidnál.

Húsz dolog, amit a huszonévesek nem értenek

Ne várd meg, amíg elmondják, mit kell tenned

– Soha nem fogsz előrébb jutni, ha mindig arra vársz, hogy valaki megmondja, mit tegyél. Ha számonkérés esetén mindig azzal védekezel, hogy senki nem kért meg ,hogy végezd el az adott feladatot, azzal egyenes úton haladsz a kudarc felé. Inkább túl sokat tegyél, mint túl keveset.

Vállalj felelősséget a hibáidért

– A karriered elején elképzelhető, hogy sok hibát fogsz elkövetni, de ne válj defenzívvé, amikor szembesítenek a hibáiddal vagy kérdőre vonnak miattuk. Ne próbáld meg kimagyarázni a bakijaidat, csak úgy fejlődhetsz, ha tanulsz a hibáidból és felelősséget vállalsz értük.

Rád fér egy pár fenékbe rúgás

– Hiszed vagy sem, keresve sem találhatnál jobb főnököt, mint Mery Streep „Az ördög Pradát visel”-ből. Pályakezdőként munkád szempontjából most vagy a legbefolyásolhatóbb, leginkább formálható korban, ezért megalapozhatja a későbbi sikereidet, ha olyasvalakinek dolgozol, aki tökéletességet vár és mindennap a teljesítőképességed határait feszegeti.

Nem jó, ha évente új munkád van

– Ne mondd nekem, hogy annyira tehetséges lennél, hogy minden évben kinövöd aktuális munkahelyedet. Ez sokkal inkább arra utal, hogy nincs meg benned a kellő önfegyelem és kitartás ahhoz, hogy átverekedd magad a felmerülő nehézségeken. Legalább 2-3 év kell ahhoz, hogy tökélyre fejlessz egy-egy fontos képességet, ezért legalább ennyi időt adj magadnak, mielőtt új helyet keresel. Az önéletrajzodban sem fognak jól mutatni az egy-egy éves állomások.

A főnökök személye és ne az engedmények alapján dönts

– Telitalálatnak tűnhet olyan céget választani, ahol rugalmas a munkaidő, annyit ehetsz, amennyit akarsz, masszázs- és játékterem is van, ráadásul folyamatosan céges kirándulásokat és tréningeket szerveznek a vezetők. Persze ezek is fontos szerepet játszhatnak a döntésben, de nem szabad a főnökök személyisége fölé helyezned mindezeket. A jó vezetők folyamatosan mentorálni fognak és azután is a segítségedre lesznek, amikor már esetleg elhagytad a céget. Sokkal kifizetődőbb a megfelelő emberek keze alá dolgozni, mint elcsábulni a hangzatos munkafeltételek és juttatások hallatára.

Alapozd meg fejlődésedet

– Főnökeid bizonyára olyan dolgokra is meg fognak kérni, amiket nem szívesen végzel el. Ilyenkor is a célod lebegjen a szemed előtt. Értsd meg, hogy amit most csinálsz, az szükséges ahhoz, hogy a jövőben eljuss oda, ahová szeretnél. Ennél nagyobb ösztönzés nem is kell. Ha ezt nem tudod megtenni, talán ideje váltani.

Légy egyenes, ne beszélj mások háta mögött

– A mostani huszonéves generáció tagjai sajnos épp ennek az ellenkezőjét teszik a legtöbb esetben, ami alaposan megmérgezheti a munkahely légkörét. Ha gondod van a vezetőséggel, munkatársaiddal, a munkahelyi légkörrel vagy a munkaköröddel, mindig az érintettekkel beszélj. Ne kezdj egy sutyorogni, pletykálni a munkatársakkal ebédidőben, mert azzal csak rosszabb lesz a helyzet. Ha hatékonyan tudsz kommunikálni azzal kapcsolatban, hogy min szeretnél változtatni, sokkal könnyebb dolgod lesz és megteremtheted saját magad számára a megfelelő feltételeket.

Húsz dolog, amit a huszonévesek nem értenek

Tovább kell fejlesztened számítógépes tudásodat

– Az, hogy beleírod az önéletrajzodba, hogy felhasználói szinten kezeled a számítógépet és megbízható Microsoft Office-ismeretekkel rendelkezel, ma már nem elég. A munkaadók nagyobb valószínűséggel választanak olyasvalakit, aki ért a Photoshophoz, a HTML-hez, a CSS-hez, az iOS-hez, a WordPresshez, az AdWordshöz és haladó szinten kezeli az Excelt, függetlenül attól, hogy milyen pozícióra jelentkezik. Ha jó esélyekkel szeretnél indulni az állásinterjúkon, jobban teszed, ha ezeken a területeken továbbképzed magad.

Ismeretségi köröd mérete és minősége is fontos

– Manapság már többet számít az, hogy kit ismersz, mint az, hogy mit tudsz. Ha van egy kis kör, melyen belül mindenkit ismersz vagy rengeteg emberrel vagy kapcsolatban, de csak felületesen ismered őket, az nem elég. Találkozz és tartsd a kapcsolatot sok emberrel, áldozz rá időt, hogy minél magasabb szintre fejleszd ezeket a kapcsolatokat.

Legalább három mentorra szükséged van

– A siker legbiztosabb módja, ha valaki olyannak a nyomdokaiban jársz, aki már elérte azt, amit te is szeretnél a jövőben. Minden legyen legalább három olyan ember a közeledben, akit a mentorodnak hívhatsz és mindig segíteni tud. Útmutatásaiknál és tanácsadásaiknak nem is kaphatnál nagyobb ajándékot.

Válassz ki egy példaképet és képzeld magad a helyébe – Te talán nem tudod, hogy mit tegyél bizonyos helyzetekben, de a példaképed biztosan tudná. Gondold végig, mit tenne az általad kiválasztott sikeres üzletember, milyen döntéseket hozna, hogyan szervezné meg a napját, hogyan érné el a céljait, stb. Tedd azt, amit szerinted ő tenne és előbb-utóbb olyanná válhatsz, mint ő.

Több könyv, kevesebb FB post

– A fiatal generáció párszavas főcímekből és 140 karakteres tweetekből meríti információit. Ezek hangzatosan lehetnek ugyan, de semmi mélység, valódi tartalom nincs bennük. Könyvolvasás közben gondolataid és kreativitásod is felszabadulnak és pont ez az, amire szükséged van a sikerhez. Havonta legalább egy könyvet olvass el, legyen az szakmai témájú vagy akár egy regény.

25%-kal kevesebbet költs, mint amennyit keresel

– Ha a kiadásaid megegyeznek vagy meghaladják a bevételedet, megakadályozod magadat abban, hogy előbb-utóbb tényleg jó anyagi körülmények között élj. Azzal, hogy drága ékszereket vagy mutatós kocsit veszel, de közben hónapról hónapra élsz, csak magadat csapod be. Bármennyit is keresel, igyekezz annak a 25%-át félretenni, így sokkal nyugodtabb életet élhetsz és több szabadságod lesz az álmaidat kergetni.

Ne tedd tönkre a megítélésedet

– Idővel a megítélésed válik a legfontosabbá karriered során. Ez befolyásolja, hogy megnyílnak-e előtted a lehetőségek vagy épp bezárulnak. Manapság mindennek nyoma van, minden adat egyszerűen visszakereshető, ezt mindig vésd az eszedbe, amikor dolgozol. Ha egyszer tönkretetted a megítélésedet, nem fogod tudni helyrehozni.

Húsz dolog, amit a huszonévesek nem értenek