Skip to main content

Hogyan teszi tönkre az alkoholizmus a közösségi kapcsolatokat?

Amikor egy ember alkoholfogyasztási szokásai átalakulnak a normális, közösségi iszogatásból alkoholizmussá, az befolyásolhatja élete minden területét, beleértve a közösségi kapcsolatokat is. Az egészséges kapcsolatok megőrzése elképesztően nehéz feladattá válik az egyre súlyosbodó alkoholproblémák mellett.

Az alkohol többféle szociális sérülést is okozhat, mivel megváltoztatja az egyén viselkedését. Az alkoholizmus kezelése arra is lehetőséget ad a beteg számára, hogy megpróbálja helyreállítani a korábban tönkretett kapcsolatokat.

Íme az öt legfőbb mód, ahogyan az alkohol tönkreteszi a kapcsolatokat:

Más alkoholisták keresése, mint barát

Ahogy valaki egyre mélyebbre merül egy szenvedélyben, ösztönösen megtalálja a módját, hogyan folytassa a tevékenységét anélkül, hogy kritizálnák vagy büntetnék. Az alkoholisták elkezdenek más barátokat keresni, akik ugyanattól a problémától szenvednek, mint ők. Ez megóvja őket attól, hogy beismerjék a problémát, és társat nyújt az iváshoz. Az ivópajtások támogatják egymást szenvedélyükben, ami így egyre súlyosabbá válik.

Visszahúzódottá és elszigeteltté válás

alcohol-dependenceEltekintve néhány ivópajtástól, akikkel társulnak, az alkoholisták képesek arra, hogy elszigeteljék magukat azoktól, akikkel normális esetben kapcsolatban lennének. A régi barátok, akik nem igazán fogyasztanak alkoholt, megpróbálják felhívni a figyelmet az alkoholproblémákra, így az alkoholista inkább eltávolodik tőlük. Egy szenvedélybetegnek egyszerűbb megszabadulnia a szociális kapcsolataitól, hogy ne legyen senki, aki megállítja a túlzásba vitt ivászatban.

A gátlások csökkenése

Minél többet iszik egy ember, annál valószínűbb, hogy olyan dolgokat kezd el mondani és tenni, amiket később megbán. Alkoholfogyasztáskor csökken az önfegyelem szintje, ami az emberek viselkedését visszataszítóvá teszi, ami elidegenítheti őket barátaiktól. Mondhatnak sértő dolgokat, vagy olyan vitákat kezdeményezhetnek, amikre másnap nem is emlékeznek. Alkoholszenvedélyük és reakcióik a barátaik elvesztését okozhatja, vagy akár további elszigeteltséghez is vezethet.

Agresszív és ellenséges viselkedés

aggressive_alcoholicNéhány alkoholista hajlamos rá, hogy agresszívebbé és erőszakosabbá váljon, ha iszik. Verekedésbe keveredhetnek egy kocsmában vagy akár a családjukat is bántalmazhatják. A konfliktusok, melyeket ily módon okoznak, fájdalmasak lehetnek barátaik és családjuk számára, ami kapcsolataik megromlásához vezet, amit később nagyon nehéz helyrehozni. Végül kérhetnek megbocsátást, ha csatlakoznak egy rehabilitációs programhoz, és jobbá kell tenniük az összes fájdalmat, amit okoztak.

Önzőség és mások elhanyagolása

A káros szenvedély általában önzőséghez vezet, az lesz az ember fő motivációja, hogy tovább keresse az örömöt az alkoholfogyasztásban. Ez az önmagukkal való elfoglaltság azt okozhatja, hogy elhanyagolják azokat, akik szeretik. Esetleg elfelejtenek születésnapokat vagy más fontos találkozókat, mert túlságosan ittasak, másnaposak. Az alkohol körül forog számukra a világ, és képtelenek bármilyen szeretetre vagy törődésre, ami szükséges egy egészséges kapcsolathoz.

Az alkohol egy olyan drog, mely kis mennyiségben talán még segít is a közösségi kapcsolatok kialakításában, súlyos mértékű fogyasztása azonban komoly romboló hatással van a baráti és családi kapcsolatokra. Egy alkoholista bánthatja az embereket vagy szándékosan kizárja őket az életéből, hogy folytathassa az ivást. Minél hosszabb ideig iszik egy ember, annál inkább sérülhetnek közösségi kapcsolatai, melyeket csak úgy lehet helyrehozni, ha rehabilitációs segítséget kér szenvedélybetegsége miatt.