Skip to main content

Hogyan nyerd meg magadnak a médiát? A 8 legfontosabb tipp

nlp coach - Varga Zoltán

A médiába bekerülni óriási siker és remek lehetőség a népszerűség növelésére egy vállalatnak.

Manapság egyre több olyan internetes oldal, üzleti lap létezik, melyek sikeres vagy valamilyen oknál fogva érdekes vállalatokról cikkeznek és bemutatják őket. A vezetők természetesen nagyon szeretnék, ha az ő cégük is érdemesnek találtatna, hogy cikk jelenjen meg róla a legismertebb lapokban, de kevesen tuják jól pitchelni magukat és vállalatukat.

nlp coach - Varga Zoltán

Cheryl Conner, a Forbes magazin külsős munkatársa pontosan ismeri ezt a helyzetet, őt is rendszeresen megkeresik vállalatvezetők vagy a vállalatok PR-osai találkozót, interjúlehetőséget kérve tőle.

Nemrég egy neves üzleti eseményre készült, melynek következtében a neve több helyen is megjelent, mint a Forbes magazin munkatársa, így nem meglepő módon e-mailek százaival áraszották el a vállalatvezetők és PR-osok.

„Először viccesnek találtam a helyzetet, aztán egyre inkább szomorúnak. Voltak hosszú pitchek, barátságos hangvételű pitchek, formális pitchek, néhányan újra és újra elküldték a levelüket. A legtöbben akkor sem álltak le, amikor pontosan tudták, hogy órákon belül megkezdődik az esemény és sem időm, sem energiám nem lenne visszahívni vagy felkeresni őket”

– írta Conner.

„Tudják, végül hány levélre válaszoltam? Egyetlen egyre! Ez volt az egyik legrövidebb pitch, de célratörő volt, a PR-os hölgy a nevemen szólított meg, ráadásul helyesen írta le a nevemet is. Az írásából kiderült, hogy nemcsak egy, de két cikkemet is olvasta a közelmúltból és azt is elmagyarázta, hogy miként illene bele a profilomba és az eddigi munkásságomba, ha cikket írnék az ő cégéről.”
„Kiemelte, hogy a vállalat milyen fontos eredményeket ért el és mik jelenleg a legfontosabb hírek vele kapcsolatban. Ésszerű és meggyőző módját kínálta az együttműködésnek, nem volt erőszakos és tolakodó, de látszott, hogy felkészült.”

nlp coach - Varga Zoltán

Mi tette ezt a pitchet ennyire különlegessé és miért landolt a többi száz meg száz a lomtárban?

Conner összeírta a nyolc legfontosabb pontot, melyek alapján vezetőként eredményesen pitchelheted vállalatodat.

Válassz megfelelő célpontot.

Olyan újságírót nézz ki magadnak, akinek a stílusa és eddigi munkái illenek a vállalatod által kínált termékekhez és szolgáltatásokhoz. Ha például valaki használati tárgyakat, elektronikai eszközöket tesztel és mutat be, azt ne bombázd levelekkel a szellemi termékeiddel kapcsolatban.

Olvasd el az író korábbi cikkeit. Alaposan.

Olvasd el őket, hogy képet kapj az érdeklődési körükről, a kedvelt témáikról és arról, hogy miként vihetné előre a munkásságukat, ha cikket írnának a cégedről. A leveledben fejtsd ki, hogy miként illene bele a te történeted a munkásságukba. Gondolkodj egy kicsit az író fejével: hogyan lehet ebből olyan sztorit kreálni, ami érdekelni fogj az olvasókat? Megfelel azoknak a kritériumoknak, amiknek az író szempontjából meg kell?

Egy sztorit pitchelj, ne közvetlenül a cégedet.

Hiszed vagy sem, maga a céged vagy egy terméked önmagában még nem feltétlenül túl érdekes. Ha azonban egy történetet mesélsz azzal kapcsolatban, hogy milyen igényeket elégíthet ki a termék és milyen módon vagy belecsempészel valami egyéb üzenetet, akkor nyert ügyed van. Találd ki egy érdemes sztori alapjait és képzeld el, miként nézne ki, miután áthaladt az általad választott riporter tollán. Ezt figyelembe véve pitchelj és a pitchedet először e-mailben küldd el. Ha tetszik neki az ötlet, talán egyből válaszol is. Ha egy darabig mégsem válaszol, következő lépésként felhívhatod, az üzenetre hivatkozva.

Tartsd tiszteletben a riporter döntési jogát.

Üzenetedben légy következetes és meggyőző, de ne próbáld meg minden eszközzel rávenni, rákényszeríteni a riportert, hogy írja meg a cikket. Hagyd meg neki a jogot, hogy igent vagy nemet mondjon. Egyedi sztoriról van szó, amivel még sehol máshol nem találkoztál? Beleillik az érdeklődési körébe az adott író olvasói körének? Ezeket is érdemes végiggondolnod, mielőtt elküldenéd a levelet, ha mindkettőre egyértelmű igen a válasz, minden bizonnyal nem jelent majd gondot eladni az ötletedet.

Amikor a riporterrel beszélsz, térj a tárgyra.

Telefonos beszélgetésnél nem túl jó ötlet, ha messziről indulva, lassan próbálod rávezetni a riportert arra, hogy mit is akarsz. Egyértelmű, hogy azért hívtad, mert szeretnél elérni valamit, rögtön azzal kezd, amit szeretnél és magyarázd meg, hogy szerinted miért jó ötlet. Ha a válasz igen, azonnal továbbléphetsz a következő lépésekre. Ha nemet mondott, gondold végig, hogy miért tehette. Vajon egy másik riporterrel nagyon szerencséd lesz? Vagy a sztoridon kéne még finomítani? A hívás során megbeszélhettek egy találkozót a riporterrel, ahol jobban megismerhetitek egymást és világosabbá válhat, hogy mennyire lenne eredményes az együttműködés.

Legyél őszinte és érthető a találkozó vagy az interjú céljával kapcsolatban.

Világosan mondd el, hogy miért szeretnél találkozni a riporterrel, mit szeretnél bemutatni, mit szeretnél elérni. Ha egy olyan terméket mutatsz be, ami egyébként nem is illik az író munkásságába, azzal mindkettőtök idejét pazarlod. Ezzel ráadásul a bizalmas is eljátszod és amikor legközelebb, egy jobb ötlettel előállva akarsz beszélni vele, nem lesz könnyű dolgod.

Ha nem éred el a riportert, ne hívogasd folyamatosan.

Hallgasd meg az üzenetrögzítő vagy a hangposta mondandóját, abból kiderülhet, hogy a riporter épp nyaral, esetleg beteg vagy talán már teljesen máshol dolgozik és ezért nem válaszol a hívásodra. Legfeljebb napi egy üzenetet hagyj. Ha meghagyott egy magánszámot, csak akkor hívd fel rajta, ha nagyon sürgős az ügy, különben zaklatásnak tűnhet.

Hívd segítségül a Social Media-t.

A Facebook, a Twitter vagy a Foursquare gyakran értékes információkat rejthet azzal kapcsolatban, hogy éppen hol van a riporter. Ha azt látod a falán, hogy épp egy fontos eseményen vesz részt, akkor tudni fogod, hogy fölöslegesen hívogatod az irodai telefonját. Ha rendszeresen használja valamelyik Web 2.0-ás rendszert, talán megéri ott is hagyni neki egy rövid üzenetet.

nlp coach - Varga Zoltán

A sikerhez természetesen több kell, mint egy jó pitch, de Conner példájából is láthatod, hogy ez egy elengedhetetlenül fontos lépés ahhoz, hogy továbbléphess. Ha követed a fenti nyolc tanácsot, minden esélyed megvan arra, hogy elnyerd a riporterek bizalmát.