Skip to main content

Hatékonyan akarsz tanulni? Tedd ezt! A hatékony tanulási módszerek 7 pontja.

hatékony tanulási módszerek I. :

Tanulási tudatosság: Ez a legrövidebben úgy foglalható össze, hogy tudd mikor, mit és hogyan kérnek Tőled számon. Tudd, hogy milyen nehéz a tananyag, ami vár Rád, s hogy várhatóan mennyi idődbe telik majd elsajátítani. Tervezés!

A tanulás lépései: Ez csupán egy stratégia a sok közül; hatékonyságát több kutatás bizonyította. Alkalmazd ezt a háromlépéses tanulási stratégiát emlékezeted támogatásának érdekében! Ízlelgesd a megtanulandó anyagot, olvasd el és kérdez ki magad, mintha…

 Olvasási technikák: Az olvasás nagyon alapvető készség; sokaknak azonban problémát okoz. (Elsősorban a szövegértés.) Ne nyugodj bele, küzdj ellene, olvass többet!

 Jegyzetelési technikák: Eddig keveset írtunk a témáról, pedig érdekes terület. A Cornell módszer ötletes és eredményes jegyzetelési technika, bár több erőfeszítést és előkészítést igényel, mint a szokásos jegyzetelés. Javasolt módszer: Cornell módszer

hatékony tanulási módszerek II. :

 

Bombázd magad az új információkkaltanulási módszerek

Sokan túlságosan lassan próbálják megemészteni a tananyagot. Kiemelik a lényeget, majd újra és újra visszatérnek ismételni, így nagyon lassan haladnak. Hatékonyabb, ha stratégiát váltasz, és minél hamarabb megpróbálod átküzdeni magad a teljes anyagon. Tíz-húsz oldal után tarts szünetet, de utána ülj vissza a könyv fölé, és próbálj meg koncentrálni.

Gondold végig a legfontosabb fogalmakat

Miután átrágtad magad a könyvön, próbáld meg összeszedni a kulcsfogalmakat, ebben a tartalomjegyzék is segítséget nyújt. Határozd meg a saját szavaiddal a tanult kifejezéseket, és keress hozzájuk példákat, ez segít a memorizálásban.

Csak azt jegyezd meg, amit feltétlenül szükséges

Mérlegeld, mi számít fontos információnak, és mi az, ami csak töltelékadat, és előreláthatólag nem kerül szóba a vizsgán. Úgysem tudod az egész tankönyvet elejétől a végéig bemagolni, fölösleges próbálkozni. Az adatok helyett próbálj inkább az összefüggésekre koncentrálni, a valóban fontos információkat és kifejezéseket pedig ismételgesd hangosan, hogy jobban bevésődjön.

Mérd fel, hol tartasz

Tanulás közben is érdemes ellenőrizni a módszered hatékonyságát. Keress az interneten a tantárgyhoz kapcsolódó ingyenes teszteket, és mérd fel a tudásod. Így reális képet kapsz arról, hol tartasz a tanulásban, melyik az a terület, ahol még erősíteni kell.

Szerezz be plusz információkat

Érdemes az ajánlott olvasmányok közül is szemezgetni, ezzel brillírozhatsz a vizsgán. Ha egy-két dolog nem teljesen világos, keress rá az interneten vagy a könyvtárban, olvass a témához kapcsolódó cikkeket, így könnyen kiegészítheted az ismereteidet.

Próbáld ki „élesben” a tudásod

Itt az ideje, hogy visszajelzést szerezz: ha nyelvet tanultál, beszélgess egy külföldi ismerőssel, ha anatómiavizsgára készülsz, beszélgess egy orvossal. Ha biztos vagy a tudásodban, nagy meglepetés nem érhet a vizsgán.

Pihenj elegettanulási módszerek

Az alvás kifejezetten jó hatással van a memóriára, ezért a vizsgaidőszak közepén sem szabad megfeledkezni a pihenésről. A kutatók harvardos diákok két csoportját vizsgálták: az egyik csoport tagjainak reggel 9 órakor kellett bemagolniuk bizonyos szópárokat, míg a másik csoportnak este 9 órakor kapta meg az információt, és miután a hallgatók megtanulták a szavakat, rögtön aludni mentek.

A felmérés eredménye szerint a második csoport tagjai sokkal több szópárra emlékeztek reggel, mint az első csoport hallgatói.

 

 

Ki akarsz valami újat próbálni, amit még sosem tapasztaltál? Próbáld ki ezt!

Az elérhető legmélyebb relaxáció: Csendfürdő – SATORI-tartály