Skip to main content

HACKERSPACE! Ezermesterek segítenek a közösségépítésben egy német városban

Furcsa módját választották az összetartásnak és a közösségépítésnek egy német város, Wuppertal lakói.

A helyi ezermesterek úgynevezett „hackerspace”-t alapítottak, ahová bárki elviheti tönkrement kütyüit és részt vehet a javítási folyamatban is.

HACKERSPACE! Ezermesterek segítenek a közösségépítésben egy német városban

Az önkéntes segítőkből álló csapatban mindenféle végzettségű és hivatású emberek dolgoznak, vannak köztük IT-szakértők, villanyszerelői végzettségű nyugalmazott katona, sőt még egy aneszteziológusnő is, tehát bárki beszállhat a munkába, aki érdeklődi a technika iránt.

„Az eszközök, amiket az emberek idehoznak, amúgy sem működnek és a legtöbb a szemétben végezné, úgyhogy túl nagy kárt nem tudunk okozni. Az aneszteziológiában ezzel szemben jóval nagyobb a kockázat”

– mondta az altatóorvos végzettségű Annika Hanning.

A hackerspace egy hónapban egyszer nyitja meg a kapuit a város lakói előtt, akik nagyon örülnek ennek a lehetőségnek, mivel a legtöbb esetben sikerül megjavítani tönkrement készülékeiket, így nem kell méregdrágán szervizbe vinni őket vagy újat venni. Akik szeretnének, azok besegíthetnek a javítási folyamatba, akár csatlakozhatnak is az ezermesterekhez vagy csak egyszerűen figyelhetik a munkát.

„Csodálatos, hogy létezik egy ilyen hely”

– mondta egy 57 éves asszony, aki DVD-lejátszóját vitte be a műhelybe.

„Szétcsavaroztam a lejátszót, hogy megkönnyítsem a munkát. Ehhez én is értek, mivel jártas vagyok a biciklik és motorkerékpárok szerelésében, de a többihez már segítség kell.”

A műhely egyik dolgozója, a korábban a hadseregnél szolgáló Didi szerint ez egyfajta összefogás a wuppertaliak részéről.

„Manapság mindent úgy készítenek, hogy előre megtervezett élettartama van, melynek lejárta után a termék tönkremegy, így az emberek kénytelenek újat venni. Ha rajtam múlik, a cégek nem fognak meggazdagodni ezzel a módszerrel. Én otthon is mindent saját kezűleg javítok, még az autómat is. Miért ne segítenék másoknak is ebben?”

A hackerspace-nek emellett pszichológiai előnyei is vannak, mivel közelebb hozza egymáshoz a lakókat és valódi közösséget kovácsol belőlük.

„Ez egy remek lehetőség arra, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az embereket és mi is közelebb kerüljünk hozzájuk. A műhely remek indokot ad az embereknek arra, hogy kimozduljanak és összegyűljenek egy helyen. Mindig nagyon jó a hangulat, ráadásul sokszor ők is beszállnak egy-két készülék megjavításába”

– mondta Nico Hessler, a hobbiműhely egyik önkéntese.

Nem a wuppertali a világ első hackerspace-e, az ötlet Hollandiából származik és a világ több országában is nyitottak már ilyen helyeket, de egyelőre a németországi műhelyt övezi a legkomolyabb érdeklődés és a legnagyobb elismerés.

Forrás: Spiegel.de