Skip to main content

Emlékezet az anyaméhben

NLP coaching

erkölcsi dilemma

Mikor alakul ki az emlékezet? Tudatosan nem tudunk visszaemlékezni csecsemőkorunkra, de bizonyított tény, hogy már akkor is teszünk megállapításokat, általánosításokat, melyek egész életünkre kihatással lehetnek.

Egy új kutatás szerint az emlékezetnek ez a tudattalan fajtája, már az anyaméhben kialakul.

Eddig is voltak erre irányuló feltételezések, de most már egyértelmű bizonyítékokkal is tudnak szolgálni a tudósok.

Holland kutatók vibráló, kellemetlen hangot kiadó eszközöket tettek 93 terhes nő hasára, akiknek a magzataik 30-38 hetesek voltak. A magzatok hamar hozzászoktak a hanghoz és felismerték, hogy nem jelentenek veszélyt a számukra, ezért amikor tíz perc múlva ismét bekapcsolták a szerkezeteket, már nem rezzentek össze és szívverésük sem vált szaporábbá.

„Olyan ez, mint hozzászokni egy zajos  New York-i vasútállomáshoz”

– mondta J.G. Nijhuis, a Maastrichti Egyetem professzora.

„Ez egy képesség, mellyel meg tudjuk különböztetni a biztonságos és a fenyegető érzékszervi élményeket. Ez a memória egy primitív formája.”

Emlékezet az anyaméhben

A 34 hetes és idősebb magzatok négy héttel később is emlékeztek rá, hogy a kellemetlen hang nem jelent számukra fenyegetést. „Amit a kutatás egyértelműen igazol, az az, hogy a magzati agy már 30 hetes korban, sőt talán már korábban is elkezd rövid távú és néhány esetben akár már hosszú emlékeket is tárolni” – nyilatkozta Rahil Briggs, a Healthy Steps igazgatója.

„Ez egy igen fontos időszaka a fejlődésnek.”

A magzati emlékezetre és különböző szokások kialakulására más példák is vannak. Ha az anya például a terhesség alatt valamilyen kábítószert használ, valószínű, hogy a gyermek drogfüggőként jön a világra. Egy kutatás során megfigyelték, hogy azoknak az anyukáknak a magzatai, akik a terhesség alatt rendszeresen néznek valamilyen szappanoperát, megnyugszanak, ha meghallják a sorozat főcímzenéjét. Bár ez még nem bizonyított, de egyes állítások szerint ha az apa sokszor olvas gyermekének, amíg az anyaméhben van vagy egyszerűen csak beszél hozzá, születés után a gyerek fel fogja ismerni a hangját.

Emlékezet az anyaméhben

A lényeg tehát, hogy viselkedjünk tudatosan és megfontoltan a magzat körül, hiszen az anyaméhben és azon kívül törtnő dolgok, hatások befolyásolhatják a megszületendő gyermeket. A kutatók további vizsgálatokat terveznek, melyek során még fiatalabb magzatok emlékezetét teszik próbára. Az agy korai időszakának rohamos fejlődésére jó példa, hogy életünk első két évében mérete megháromszorozódik.