Skip to main content

“Egyszerre csak egy napot” – Az alkoholista mantra

Az alkoholfogyasztás része a globális kultúránknak. Nem szokatlan, ha valaki úgy érez, hogy egy jó hangulatú baráti összejövetelen vagy buliban az alkohol elengedhetetlen kellék. Az alkohol mindenhol jelen van a médiában, legyen szó filmekről, reklámokról, magazinokról, tévéműsorokról, stb. Emellett a világon szinte bárhol pofonegyszerű italboltokat és kocsmákat találni. Nem könnyű olyan helyekre lelni, ahol az alkoholfogyasztás kultúrája nincs jelen.

A betegség

AlcoholismEgy ilyen környezetben, az alkoholfüggőség könnyen és észrevétlenül kialakulhat. A függőségek lassan, alig észrevehetően alakulnak ki, legkevésbé maguk a függőség alanyai képesek felismerni a jeleket. Megjelennek az első, kisebb problémák, az alkoholista közvetlen környezetében élők kezdik kellemetlenül érezni magukat.

Majd a problémák egyre rosszabbodni kezdenek. A barátok elidegenednek, a munkahely veszélybe kerül, vagy az osztályzatok leromlanak. Az ittas vezetés következtében összetörik az autó, egyre gyakoribbak a mértéktelen alkoholizálás miatti eszméletvesztések, emlékezetkiesések és a betegek egyre kevésbé képesek uralkodni magukon, amikor ittas állapotban vannak. Úgy tűnik nem képesek leállni az ivással, ha egyszer belekezdtek.

Ez az alkoholallergia kialakulásának a jele, mely idővel egyre csak erősödik. Viszont az alkoholista szerint minden rendben van – talán csak az önkontrollal van baj, vagy rossz szerencséről van szó? Lehet, hogy más személyekkel kellene barátkozni, vagy más helyekre járni inni, vagy abba kell hagyni a tömény alkohol fogyasztását és sörre váltani? Bármilyen kifogást vagy indokot kitalálnak, de az ivás teljes abbahagyása sosem jut eszükbe.

Egy idő után, az alkoholfüggőség már kézzelfogható. Naponta isznak, sokszor már reggel belekezdenek. Állandóan az iváson jár az eszük. Elvesztik az állásukat, egyre több kapcsolatuk szakad meg és egyre inkább elkülönülnek a világtól. Jó esetben még maradt néhány családtagjuk vagy barátjuk, akik komolyan aggódnak mind a mentális, mind a fizikális egészségükért.

A kijózanodás

Ez az a pillanat mikor ki kell józanodni. Az alkoholizmus igenis egy betegség, amit sokan nem vesznek észre. Betegségként ismerik el az olyan neves orvosi szervezetek is, mint például az Amerikai Egészségügyi Szövetség (American Medical Association).

A betegség kialakulásában gyakran a genetika is közrejátszik, így könnyedén öröklődhet generációról generációra. Mivel ez egy betegség, nem lehet néhány egyszerű gondolattal vagy közhelyes tanáccsal felülkerekedni rajta. Ugyanúgy, mint minden más fizikai függőséget, az alkoholizmust is csak teljes megvonással lehet kezelni.

A program

Mivel az alkoholizmus egyben szellemi betegség is, egy másik fajta gyógymódra is szükség van a betegség teljes megfékezése céljából. Ez azonban sem gyógyszer, sem orvosi eljárás, inkább egy lelki program. A leggyakoribb mind közül a 12 lépéses program, ismertebb nevén Anonim Alkoholisták.

Az Anonim Alkoholisták egy újfajta életre és gondolkodási módszerre tanít, mely közvetlenül hat az alkoholisták személyiségére és tipikus gondolkodásmódjára. Egy alkoholistának nem könnyű elfogadnia azt, hogy soha többé nem ihat, attól tartva, hogy akkor visszatérne korábbi önpusztító életmódjához. Ez különösen a fiatalok körében merül fel, akiknél a baráti körben való ivés meglehetősen gyakori. Az Anonim Alkoholisták csoport azonban erre is tudja a megoldást: Egyszerre csak egy napot.

Egyszerre csak egy napot

Ez a mondás egy igazi életmentő. Az alkoholistának nem kell arra gondolnia, hogy egész hátralévő életében nem ihat, csak arra, hogy ma nem fog inni. Ez az „Egyszerre egy napot” elv lényege.

Ezzel az ötlettel a fejünkben, könnyű józannak maradni és lehetséges alkohol nélkül élni. Ha egyszerre csak egy napra figyelünk, a józanság kezelhető gondolat lesz. Ez egy új életmóddá válik, amely sokkal jobb, mint az amely az alkohollal volt megterhelve.