Skip to main content

Egy országnyi nyelvzseni – Hogyan tanulnak nyelvet a szlovének?

Szlovénia egy kis kelet-európai ország, alig több mint 2 millió lakossal, mégis harmadik helyen áll az európai rangsorban a lakosai által beszélt idegen nyelvek szempontjából.

Szinte lehetetlen olyan szlovént találni, aki ne beszélne valamilyen idegen nyelvet, sőt, 71%-uk egyszerre több idegen nyelvet is ismer, míg egész Európát figyelembe véve ez az arány csak 28%. Egyedül a hollandok (75%) és a luxemburgiak (92%) előzik meg a szlovéneket nyelvtudás szempontjából.

Egy országnyi nyelvzseni - Hogyan tanulnak nyelvet a szlovének?

Francis Tapon amerikai író 25 Kelet-Európai országot járt végig, hogy anyagot gyűjtsön egyik könyvéhez és először őt is meglepte, amit Szlovéniában tapasztalt. Elmondása szerint egy átlagos kelet-európai országban jó, ha tízből egy emberrel meg tudta értetni magát, míg Szlovéniában tízből átlagosan egy ember akadt, aki nem tudott angolul. Az angol mellett a szlovéneknél gyakori idegen nyelv még a horvát, az olasz, a német, és egyre többen tudnak már spanyolul is.

Tapon ott tartózkodása alatt összebarátozott több emberrel, köztük nyelvtanárokkal is és megkérdezte, mi a szlovének titka, miért érzik fontosnak a nyelvtanulást, és mitől ilyen hatékonyak benne. A válaszokból azt szűrte le, hogy mivel Szlovénia kis ország, a szlovén nyelv pedig nem tartozik a könnyen megtanulhatók közé, jobbnak látják, ha ilyen módon nyitnak a többi ország felé, mintha azt várnák, hogy más népek nyissanak feléjük.

Egy országnyi nyelvzseni - Hogyan tanulnak nyelvet a szlovének?

Melyek a gyors nyelvtanulás titkai?

A Tapon által megkérdezett szlovén nyelvtanárok szerint az csak egy tévhit, hogy a gyerekek könnyebben és gyorsabban tanulnak nyelveket, mint a felnőttek.

Ha egy átlagos gyerek és egy átlagos felnőtt ugyanannyi időt tölt tanulással, akkor ugyanolyan gyorsan tanulják meg az adott nyelvet, az ok amiért az előbbi tévhit elterjedhetett az az, hogy a gyerekeknek több idejük van tanulásra, így látszólag gyorsabban sajátítanak el egy-egy nyelvet.

Van azonban valami, amiben tényleg előnyt élveznek a fiatalok: a kiejtés.

14 éves korunkig képesek vagyunk tökéletesen leutánozni egy idegen nyelvhez tartozó különleges hangképzési és kiejtési technikákat, ez a képességünk azonban idősebb korban eltűnik.

A három nyelven folyékonyan és még hármon közepes szinten beszélő Andreja Nastasja Terbos szerint nem szabad visszariadni a gyerekesnek, sokszor bugyutának tűnő módszerektől sem, hiszen ő is sokat köszönhet ezeknek.

Azt tanácsolja, ha nyelvet akarsz tanulni, nézz az adott nyelven készült vagy arra szinkronizált rajzfilmeket (ez az internet és a YouTube korában nem olyan nehéz feladat), olvass gyerekkönyveket és képregényeket, melyeken keresztül megismerheted az alapvető kifejezéseket és nyelvtani szabályokat, ráadásul a képek is sokat segítenek a megértésben. Ha valamit mégsem sikerül megérteni, az ne szegje kedvedet és ne rakd le azonnal a könyvet. A kis szótárakat válaszd a hatalmas méretűek helyett, mivel ezekben a leglényegesebb szavak is kifejezések vannak felsorolva.

Ha már van valamennyi alaptudásod a megtanulni kívánt nyelvvel kapcsolatban, hallgass az azon a nyelven íródott zenét, próbáld megfejteni a szövegét és csatlakozz be az éneklésbe. Ne félj attól, hogy esetleg hibázol vagy valamit nem jól értesz. Ez a szövegértés és a kiejtés gyakorlása szempontjából is nagyon hasznos lehet. Ha lehetőség van rá, kérj fel fiatalokat, akik anyanyelvi szinten beszélik az adott nyelvet, hogy segítsenek. Ebben az esetben biztos lehetsz benne, hogy nem a tankönyvi szöveget magoltatják be veled, amit már szinte senki nem használ, hanem megismertetnek a szlenggel és a lazább, minden nap használatos kifejezésekkel is.

Gyakori tévhit az is, hogy ha több nyelvet is szeretnél megtanulni, akkor érdemes a legnehezebbel kezdeni, mert utána a többi már pofonegyszerűnek fog tűnni.

Ha két-három nyelv közül rögtön a japánnal kezdesz, könnyen harakiri lehet a vége. Az öt nyelven folyékonyan beszélő Dusan Trusnovec szerint érdemes a könnyűekkel kezdeni, ha megtanulsz egy-két idegen nyelvet, a többi elsajátítása könnyebbnek fog tűnni, hiába bonyolultabbak a nyelvtani szabályai, kiejtése, stb.

Egy szlovén nyelvtanár szerint az igékkel érdemes először megismerkedni, hiszen mint mondja, az igék minden mondat alapjai, ha nincs ige, a legtöbb mondat értelmetlen. Ezen kívül nem árt a leggyakrabban használt szavakat is figyelembe venni. Ragasztgass post-it lapokat mindennapi használati tárgyaidra otthonodban és írd rá a nevüket a megtanulni kívánt nyelven. Nézz filmeket az adott nyelven, magyar felirattal, ez szintén segíti a szövegértést és a kiejtés megtanulását.

Egy országnyi nyelvzseni - Hogyan tanulnak nyelvet a szlovének?

Ne feledd azonban, hogy ezekkel a módszerekkel egymagukban még nem fogsz tudni tökéletesen megtanulni egy nyelvet, mellettük szükséged lesz hivatásos nyelvtanárok segítségére is, de jelentősen egyszerűbbé tehetik és felgyorsíthatják a sokszor nyűgösnek tűnő tanulási folyamatot, melyet sokan fel is adnak, mert úgy érzik, nem haladnak sehová.

Forrás: BigThink