Skip to main content

Drasztikusan növekszik az alkoholt fogyasztó elsőéves egyetemisták száma

Sok szülő dédelgeti azt az álmot, hogy gyermeke egyetemre fog járni, ezzel jelentősen megnövelve esélyeit egy szakmailag és anyagilag sikeres jövőre. Sokak számára az egyetemi időszak lehetőséget nyújt érdeklődési körének növelésére és arra, hogy felfedezze, mi iránt is érez igazi szenvedélyt. Sajnálatos módon azonban egyre több szülő szembesül azzal, hogy az elsőéves egyetemisták között egyre gyakoribbak a komoly ivászatok és az ebből kialakuló alkoholproblémák.

Növekszik az elfogyasztott alkohol mennyisége 

Amellett, hogy a nagymennyiségű alkoholt fogyasztó elsőévesek száma is emelkedik, talán az a  legzavaróbb része ennek a trendnek, hogy azok a diákok, akik isznak, többet isznak, mint az előző generációs elsőévesek. Erre több magyarázat is létezhet. Az egyik ok a fogyasztás veszélyes módjainak egyre nagyobb népszerűsége. Egy ilyen mód például az alkohol beinhalálása, amikor a tinik beszívják az alkohol gőzét és ezáltal sokkal gyorsabban kerülnek megrészegült állapotba, mintha csupán meginnák azt. Az egyre mértéktelenebb ivás egészségügyi szempontból igen nyugtalanító, hiszen így egyre növekszik az alkoholmérgezés és az egyéb egészségkárosodások kockázata.

Az alkoholfogyasztás ellen tett kísérletek visszaüthetnek 

alcSzámos egyetem már régóta tisztában van a mértéktelen ivás problémájával és intézkedéseket is tettek a fiatal diákok alkoholizálásának megállítására. Az egyik módszer, melyet néhány iskola megpróbált alkalmazni az alkoholfogyasztás csökkentésének érdekében a szigorúbb szabályok és büntetések bevezetése azon diákok ellen, akiknél alkoholt találnak. Emellett a helyi kocsmákat és szórakozóhelyeket is arra utasíthatja az egyetemi rendőrség, hogy szigorúbban ellenőrizzék vendégeik személyi igazolványait. Ezek az intézkedések azonban akár vissza is üthetnek és még nagyobb mennyiségek elfogyasztásához vezethetnek. Ilyenkor ugyanis a diákok előszeretettel tartanak „előbulit” mielőtt olyan helyre mennének, ahol bajba kerülhetnének, ha alkoholt találnak náluk. Mivel ilyenkor a fiatalok megpróbálják „pótolni” az ivást amit nyilvános helyen nem tehetnek, lehetséges, hogy egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasztanak alkoholt.  

A fiatalkori alkoholfogyasztás a legveszélyesebb

A nagymértékű alkoholfogyasztás minden korosztály számára veszélyes, de különösen a fiatalok egészségét veszélyezteti. Fiatalkorban ugyanis az emberi agy még nem fejlődött ki teljesen, és erre a fejlődésre igen káros hatással lehet az alkohol. Az ivás gyakran vezethet komoly pszichológiai problémákhoz, mint a depresszió, ami további alkoholfogyasztáshoz vezethet és jelentős kihatással lehet a diák szociális és tanulmányi képességeire.  

Mit tehetünk a fiatalkori alkoholfogyasztás megelőzéséért? 

A szülőknek, akik egyetemre küldik gyermekeiket, tisztában kell lenniük azzal a lehetőséggel, hogy gyermekük olyan környezetbe kerülhet, ahol mértéktelen ivással találkozik. A többiek nyomásának, unszolásának a hatására könnyen lehet, hogy egy olyan diák is részt vesz majd ezekben az ivászatokban, akire egyébként ez nem jellemző. Egy őszinte beszélgetés az alkoholról a fiatal diákokkal segíthet felruházni őket a szükséges tudással és eszközökkel, melyekkel megelőzhető a mértéktelen alkoholfogyasztás. Amennyiben úgy gondolja, hogy gyermeke vagy diákja alkoholproblémákkal küzd, mindenképpen próbálja meg elérni, hogy segítséget kérjen a leszokáshoz. Minél előbb kap segítséget egy fiatal személy, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egészséges marad és a legtöbbet hozza ki az egyetemi éveiből.