Skip to main content

Dolgozz hatékonyabban – Szokj le a halogatásról

Mindenkivel előfordul, hogy halogatja teendőit.

Vannak, akik játszanak az idővel és addig odázzák munkájukat, amíg a határidő igazán motiválóvá válik a számukra, mások azért várnak a munka elkezdésével, mert az adott pillanatban nem érzik elég energetikusnak és frissnek magukat, hogy belevágjanak egy komoly projektbe.

Ha egyszer-kétszer megesik ilyesmi, az még nem baj, ha azonban rendszeresen halogatod a teendőket, az egy idő után rontani fog a teljesítményeden, ami aggodalmaskodáshoz, félelemhez és stresszhez vezethet. Ha vezető beosztásban dolgozol, még komolyabb gondokat okozhat a halogatás, akár beosztottjaid irántad érzett bizalma is meginghat, ha úgy érzik, hogy hiába dolgoznak, mivel te akadályozod a haladást.

Ha úgy érzed, túl sokszor tologatod egyre hátrébb és hátrébb az időpontokat, akkor itt az ideje tenni valamit ellene. A következő módszerek segítségével elejét veheted a halogatásnak, ezzel nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb munkakörnyezetet teremtve magadnak. Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, sokkal magabiztosabban és hatékonyabban teljesíthetsz munkahelyeden.

Írd le a teendőidet:

Azzal, hogy leírod, amit még el kell végezned, tudatosítod, megerősíted magadban azt, így kisebb a valószínűsége, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyod vagy elodázod.

Nevezd meg érzéseidet:

A pszichológusok szerint a halogatás sokszor egy érzelmi reakció, amit egyszerre több érzelem is kiválthat. Te miért szoktad elodázni munkád egyes részeit? Talán félelemből, attól tartva, hogy nem tudod majd elég jól elvégezni a munkát? Esetleg dühös vagy, mert valami olyat kellene csinálnod, amit egyáltalán nem szeretsz? Szomorú vagy, mert úgy érzed, egyáltalán nem illik hozzád az a tevékenység, amit végezned kell? Gondold végig, milyen érzelmek játszanak közre abban, amikor halogatsz, ez sokat segíthet a probléma megoldásában.

Szabadulj meg ezektől az érzésektől:

A félelem, a düh és a szomorúság olyan érzelmek, melyek könnyedén megmaradnak bennünk. Ha nem adjuk ki magunkból őket azáltal, hogy engedjük őket fizikailag is a felszínre törni, még rosszabbul fogjuk érezni magunkat tőlük. Ha egyedül vagy otthon, püfölj valami puha, kevésbé sérülékeny tárgyat, például egy párnát vagy toporzékolj egyet, hogy megszabadulj a dühtől. Akár egy sírós filmet is megnézhetsz, ha a szomorúságodat vagy félelmedet akarod legyőzni. Talán őrültségnek hangzanak ezek a módszerek, de kétség kívül működnek.

Semlegesítsd a negatív gondolatokat:

Milyen negatív gondolatok jutnak az eszedbe egy új munka kapcsán? Bármi legyen is az, gondolj az ellenkezőjére és fogalmazd át úgy, hogy igaz legyen rád. Például, ha azt gondolod, hogy „Ezt soha nem fogom tudni megtanulni.”, akkor fordíts rajta egyet és gondold azt, hogy „Ha mások meg tudták tanulni, akkor nekem is menni fog.”

Oszd fel lépésekre a munkát:

Ha már tudod, milyen munkát kell elvégezned, megszabadultál a hátráltató érzelmektől és negatív gondolatoktól, itt az ideje megtervezni, hogy hogyan kezdj bele. Ne egyetlen folyamatként gondolj az előtted álló feladatra, oszd fel azt kisebb, belátható időn belül befejezhető lépésekre. Akár azt is megtervezheted, hogy mikor kivel fogsz beszélni a munka kapcsán, hol és mikor fogod elvégezni az egyes lépéseket és meddig fognak tartani. Ezzel elkerülöd, hogy túlterheltnek érezd magad, mivel nem fogod úgy érezni, hogy egyetlen hatalmas, hosszan tartó feladat nehezedik rád.

Jutalmazd meg magad minden lépés után:

Ne várj a munka végéig a dicsérettel, minden kis lépés után jutalmazd meg magad, ha mással nem is, legalább néhány elismerő gondolattal. Ettől motiváltabbá válsz és csökken az esélye, hogy a sikertelenségtől való félelem megakadályozzon a haladásban.

Készülj fel, hogy lesznek akadályok:

Ha már felosztottad kis lépésekre a munkát, akkor is számíts rá, hogy időnként akadályokba ütközhetsz. Készülj fel például arra a helyzetre, ha időközben befut még egy munka még rövidebb határidővel.

Élvezd a sikert:

Egy nagy, hosszú projekt befejezése nagy elégedettséggel tölti el az embereket. Ha a munkád során úgy érzed, nincs kedved az egészhez, emlékeztesd magad, milyen jó érzéssel és büszkeséggel fog eltölteni, ha a végére érsz. Ha már készen vagy, nyugodtan élvezd ki a sikert és legyél elégedett magaddal.