Skip to main content

Csapatépítés – 10 tipp az ideális munkahelyi csapat összehozásához

Egy csapat összeállításánál vagy bővítésénél a cél a legmegfelelőbb emberek megtalálása az adott munkakörre. Azonban figyelembe kell venni, hogy nemcsak megtalálni, de a vállalatnál tartani is szükséges őket. Elsőre talán egyszerűen hangzik, mégis rengeteg kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy mit kell tenni egy egységesen működő kollektíva létrehozásához.

Íme, 10 ötlet, amely segít, hogy jól működő csapatot állíts össze:

Tedd vonzóvá a munkahelyet

csapatepites_idealisElég csekély az esélye annak, hogy a legtehetségesebb munkaerő az ajtódon kopogtat, ha szinte semmit sem tud a vállalkozásodról. Az információ áramlásának óriási szerepe van abban, hogy a szakma legjobbjai sorban álljanak az ajtód előtt. A vállalat honlapja a leghatékonyabb ismertető. A cég weboldalát naprakésszé kell tenni, minél több információt ajánlatos közölni, akár szakmai továbbképzésekről, amelyeken részt vettek a dolgozók, ingyenes gyárlátogatásokról, csapatépítésekről. Megoszthatod saját tapasztalataidat, ha időd engedi, írj egy-egy cikket az élményeidről, amelyeket rendszeresen publikálsz. A dolgozók leírhatják, hogy miért szeretnek a cégnél dolgozni. Fontos az írás mellé képeket is mellékelni, pl.: kollégák munka közben, néhány vidám kép a csapatépítésről.

Ügyelj a „piszkos anyagiakra”

Olyan jelentkezőt érdemes kiválasztani, aki kellő szenvedélyt, érdeklődést és tettvágyat tanúsít a munkával kapcsolatban. A pénz sokat számít, viszont, ha erre fektet leginkább hangsúlyt, azon jár az esze, hogy mire fog futni a keresetéből, mi mindent engedhet meg magának, akkor jobb, ha tovább keresgélsz. Ha józanésszel végiggondolod, akkor rájöhetsz, hogy az első adandó alkalommal nyúlcipőt húz, ha nagyobb fizetést ajánlanak neki máshol. Lényeges, hogy a munkásaid elhivatottságot érezzenek a feladataikkal kapcsolatban, szívükön viseljék a vállalat sorsát.

Ne légy megalkuvó

Az állásinterjúk kétség kívül fárasztóak tudnak lenni. Egymás után végighallgatni a jelentkezőket, hogy a legjobbat megtaláljuk, nem egy leányálom. Viszont, ha felveszel valakit, aki csak többé-kevésbé felel meg az elvárásoknak, csak azért, hogy minél hamarabb véget vethess az interjúk sorozatának, akkor többet ártasz vele, mint gondolnád, mivel hátráltatja, legyengíti a kollektívát. Abban az esetben, ha a meglévő csoport tagjai közül valakinek a teljesítménye hanyatlik, a legjobb, amit tehetsz, hogy leülsz vele megkeresni a probléma kiváltó okát. Fontos, hogy kimutasd a támogatásodat és ösztönözd a fejlődésre.

Hallgass a megérzésedre

Amennyiben a pályázó valamilyen oknál fogva nem nyeri el a bizalmadat, akkor semmiképp sem érdemes alkalmaznod. Lehet akár kiemelkedően szorgalmas és intelligens is, ha nincs meg benne az a plusz, akkor az idődet vesztegeted vele. Mindig azon gondolkodnál, hogy elkerüld azokat a helyzeteket, amelyek során esetleg megpróbál majd kijátszani, átverni. Egy olyan ember, aki már a megjelenésével bizalmat sugároz, sokkal inkább képes sikerre vinni az üzletet, mint az ellenkezője. Azonban mielőtt bárkit is alkalmaznál, tanácsos utánanézni az előző munkahelyein tanúsított viselkedésének.

Ismerd ki a munkatársaidat

eloleptetesMindannyian különbözőek vagyunk, így a tehetségünk, kreativitásunk, érdeklődési körünk és tudásunk is más-más téren bontakozik ki. Ahhoz, hogy igazán hatékony munkát végezzenek a beosztottaid, tudnod kell az erősségeiket és gyengeségeiket. Ez nagy szerepet játszik abban, hogy mindenkire olyan munkát bízz, amelyben a legjobban teljesít. Mindez a vállalat eredményességének az egyik legfőbb szerepét játssza. A gyengeségek sem szégyellni valóak, mert kellő befektetett energiával, akár az ember egyik legnagyobb gyengesége válhat a legnagyobb erősségévé, ha eléggé elszánt és megkapja a kellő támogatást.

Törekedj a szakmai és magánéleti összhangra

Akármennyire is igyekszik az ember elkülöníteni a munkahelyi életét a családitól és fordítva, néha a megoldatlan problémák miatt a koncentrálóképesség, teljesítmény csökkenhet, ahogyan a feladatokba befektetett energia is. Ha egy csoporton belül a tagok támogatják egymást, az képes még inkább összekovácsolni a kollektívát. Mind a negatív történések és a vidám események terén is, mint például: születésnapok, névnapok, házasságkötések és egyéb fontos események. Egy közösen vásárolt jelképes ajándék növeli az egységesség szellemét.

Uralkodás helyett működj együtt

Fontos lefektetni a szabályokat, hogy minden dolgozó tudja mi a dolga. A siker érdekében az interaktív kommunikáció elengedhetetlen. A véleménynyilvánítás szabadságának lehetősége a dolgozókat kreativitásra, szorgalomra ösztönzi, valamint munkakedvüket növeli, mivel a kivitelezés mellett az ötletek gyűjtésében és a tervezésben is részt vehetnek.

Mutass jó példát

A munkahelyeden tanúsított viselkedésmódod befolyásolja a környezetedben lévő egyének magatartását is. Ahogyan a szülő is hatással van a gyermeke fellépésére, úgy te is példát mutatsz a dolgozóidnak. Célszerű olyan hozzáállást tanúsítani, amit te is elvársz tőlük. A legtöbb ember személyiségében a pozitív példakép jó irányba való változást hoz. Megéri türelmesnek, kitartónak, szorgalmas és segítőkésznek lenni, mert nagy valószínűséggel ezt fogod te magad is visszakapni, valamint a munkatársaid is ezt közvetítik majd egymás felé.

Jutalmazz és figyelmeztess

Ismerd fel, ha a munkatársaid elváráson felül teljesítenek. A jutalom lehet anyagi jellegű, ami a legközkedveltebb módszer. A magasabb pozíció felajánlása is egy hatásos stratégia. Jó ötlet megválasztani a hónap dolgozóját és év végén a legtöbb ilyen címet összegyűjtő egyént díjazni. A csapatmunka során, egy – egy kiemelkedően eredményes projekt esetén az egész csapat munkáját tanácsos honorálni. Abban az esetben viszont, ha a munkavállaló teljesítménye jelentősen romlik, javasolt leülni vele megtárgyalni, hogy mi az ok és min kellene változtatnia. Figyelmeztetni kell, elmondani, hogy mit eredményez, ha továbbra is hanyatlik a produktivitása. Így adsz neki időt, hogy összeszedje magát.

Mozduljatok ki együtt

A munkahelyen tanúsított fellépés általában nem a megszokott, hétköznapi, otthoni viselkedésmód. Egy közös céges parti, csapatépítés vagy egy munka utáni kötetlen beszélgetés segít abban, hogy jobban megismerhessétek egymást. Az ismertségek által a munka közbeni légkör megváltozik, felszabadultabbá válnak a dolgozók, könnyebben kommunikálnak egymással, pl.: ha probléma lép fel valamilyen feladat megoldásánál, akkor bátrabban kérnek segítséget egymástól.

Az optimális munkaközösség megalkotása sok nehézséggel jár, de ha elszánt és türelmes vagy akkor megtalálod azokat az embereket, akikkel megéri együtt dolgozni.

Hogyan érdemes hozzáfogni a munkához? Íme, egy idézet Jefroszinyija Kersznovszkaja orosz írónőtől: „Nincs olyan munka, ami engem megijeszthetne (…). Féljen a munka!”