Skip to main content

Ma lenne Coco Chanel 130. születésnapja / augusztus 19.

By 2013.08.19.ÉRDEKESSÉG

1., A nők G pontja a SHOPPING szó végén található!

2., Minél rosszabbul állnak a dolgaid, annál jobban kell kinézned!

3., Minden férfi életében csak egy nő létezik, a többi csupán az árnyéka.

4., Nem szeretem a zárt felsőket – amikor férfiakkal beszélgetek, nem látom, hogyan viszonyulnak hozzám!

[sociallocker]

5., Minden nőnek két dolgot kell pontosan tudnia: MIT és KIT akar!

6., Ne menj hozzá olyan férfihez, akinek csak aprópénz van a pénztárcájában!

7., Nem érdekel, hogy mit gondoltok rólam, én nem gondolok rátok egyáltalán!

8., Nincs ronda nő, csak lusta!

9., A nő addig idegeskedik a jövője miatt, amíg férjhez nem megy. A férfi nem aggódik a jövője miatt, amíg meg nem házasodik!

10., Ha olyan dolgot akarsz birtokolni, amid soha nem volt, olyan dolgokat kell megtenned érte, amiket sosem tettél!

11., Ha szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert addig egyetlen kozmetikum sem fog hatni!

12., Az a nő, aki semmilyen kozmetikumot nem használ, túl sokat gondol magáról!

13., Visszafogni magad, amikor bánt valami, és nem hisztériázni, amikor fáj- ilyen a tökéletes Nő.

14., 40 után már senki sem fiatal, de ellenállhatatlan élete végéig maradhat!

15., Minden a mi kezünkben van, ezért soha nem szabad feladni!

16., Az öregség nem óv meg a szerelemtől, de a szerelem megóv az öregségtől!

17., Mindenki röhögött az öltözködési stílusomon, de ebben rejlett a sikerem titka. Más voltam.

18., Az igazi boldogságért nem kell sokat fizetni.

19., Ha szárnyak nélkül születtél, hagyd, hogy kinőjenek!

20., A nő keze a névkártyája, a nyaka a személyije, a melle az útlevele!

coco_chanel
Ki is volt Coco Chanell?

A 20. század sok szempontból is a változások időszakának tekinthető. Hiszen ebben az időben nagymértékben fejlődött a technika, megjelent az autó, az emberek egyre nagyobb figyelmet fordítottak a sportokra s ennek megfelelően válogatták meg ruháikat is. S ráadásul ekkor élt a 20. század egyik legkiemelkedőbb divattervezője Coco Chanel. Chanel, becsületes nevén Gabrielle Bonheur 1883-ban látta meg a napvilágot.

Az eleinte bártáncosnőként ténykedő Coco sikerének kulcsa a I. világháborút követő megváltozott életmód volt. Hiszen a háború után az emberek mindenáron boldogok, és szabadok akartak lenni, ez pedig hatalmas változásokat eredményezett az életvitelükben. A nők helyzete is változásokon ment át, ezen időszakban. Ekkor kezdtek cigarettázni s már férfi kísérő nélkül is megjelenhettek bizonyos eseményeken. Ezen megváltozott körülményekhez pedig egész más ruhákra volt szükség. S itt jött a képbe Coco Chanel, kinek ruhái igen egyszerű szabásúak, lezserek, kényelmesek voltak. Chanel úgyszólván leszámolt a fűző általi kényelmetlenséggel s kialakította a laza, könnyed elegancia stílusát. Chanelt és ruháit a kor túl merésznek tartotta. Hiszen ruhái alapanyagául olyan anyagokat választott, mint a tweed vagy a gabardin, amik addig csak férfiaknak voltak fenntartva. Ám vásárlói egyenesen odáig voltak érte. Chanel egyértelműen a jelenben élt, ruháit a kifinomult, modern és dolgozó nők számára készítette.

Nevéhez fűződik a Chanel kosztüm és a “little black dress” azaz a “kis fekete ruha”. A Chanel kosztüm, melynek alapanyaga a tweed szövet, s melynek aranygombos, doboz formájú kabátjához egyenes szabású szoknya dukált. Míg a “kis fekete” minden magára valamennyit adó nő szekrényében megtalálható. Hiszen ez az a ruha, mely minden eseményre tökéletes viselet. A 20-as, 30-as években rukkolt elő a kosztümhöz viselhető aranyláncokkal és gyöngyökkel.

Ő hozta divatba a rövid bubi frizurát is. Ugyanis ő volt az első, aki rövidre vágatta modelljei haját.

Legmerészebb húzásainak egyike azonban kétségkívül az volt, hogy nadrágot adott a nőkre. Evvel is jelezvén a nők egyenjogúságát.

Mademoiselle Chanel a 20-as évek elején piacra dobta saját illatát is, mely megalapozta gazdagságát. A Chanel No. 5 néven elhíresült parfüm a divattervezőnő ruháihoz hasonlóan egyszerű, letisztult csomagolásban került a közönség elé. Azóta több parfümöt is forgalomba hoztak a nevével.

“Egy olyan nő, aki parfümöt nem visel, annak jövője sincsen.” – mondta 1923-ban.

A divattervezőnő ügyfelei közt olyan hírességek is szerepeltek, mint Grace Kelly, Marlene Dietrich vagy Ingrid Bergman.

Chanel kisasszony sohasem ment férjhez, de mindig híres s gazdag barátai voltak. Szeretői minduntalan méreg drága ajándékokkal halmozták el, ám a divatdiktátorként elhíresült személyiséget ez sem érdekelte. Az értékes műtárgyakat lemásoltatta és jó pénzért eladta.

Még életében mutatták be a Broadway-en az életéről szóló musicalt, melynek főszereplője Katharine Hepburn volt. 1971. január 10.-én halt meg a Ritz hotelbeli lakosztályában, mit 35 évig bérelt. Életét számos mozifilmben feldolgozták. A 2009-ben bemutatott Coco avant Chanel, melynek címszereplője a babaarcú Audrey Taotou, a kritikusok szerint a színésznő egyik legjobb alkotása.

Coco Chanel egyértelműen a 20. század egyik legkiemelkedőbb divatikonja. Ruháival értelmet nyert a női emancipáció fogalma. Öntudatosságával példaértékűnek számít a női társadalomban. Munkásságának tökéletessége megkérdőjelezhetetlen. Népszerűsége mind a mai napig töretlen s neve tulajdonképpen senki számára sem ismeretlen. Ugyanis Mademoiselle Chanel megteremtette a modern nőt s evvel örökre beírta magát a divattörténelembe.

coco_chanel_poszter

Gerber Petra

(pályázati munka)

forrás: http://www.modell-leszek.com/ki-az-a-coco-chanel/

Coco Chanell – Audrey Taotou

[/sociallocker]