Skip to main content

Coach-marketing – Csatlakozz a törzshöz!

Az ébredés valóban véget vet a rossz álomnak?

Tedd sikeressé vállalkozásod egy egyedi coach-marketing technikával

Coach-marketing - Csatlakozz a törzshöz!

Ha egy tipikus, egyedül dolgozó coach vagy, nagy valószínűséggel azért választottad ezt a munkát, mert szeretnél segíteni az embereknek. Ha nem rendelkezel hasznos tapasztalatokkal a marketing és az értékesítés terén, akkor van még mit tanulnod arról, hogy hogyan tedd sikeressé coaching-vállalkozásodat.

Elképzelhető, hogy már meg is próbáltál segítséget kérni ebben a témában, de amikor olyan tanácsokat kaptál, hogy „légy meggyőző”, „oszlasd el a leendő ügyfeled kételyeit”, „győzd le a konkurenciát” vagy „koncentrálj a profitra”, valószínűleg nem tudtál mit kezdeni velük és arra gondoltál, egyáltalán mi köze van mindennek az emberek megsegítéséhez. Ez egy jó kérdés.

Coach-marketing - Csatlakozz a törzshöz!

A fenntarthatóság útján

Megérdemled, hogy megélj a coachingból. Ha jó életet teremtesz magadnak a coaching segítségével, az azt jelenti, hogy még több embernek tudsz segíteni. A profit tehát nem egy piszkos kifejezés, elengedhetetlen ahhoz, hogy meg tudd valósítani a célod, ami miatt belevágtál a coachingba.

Ahhoz, hogy jövedelmező coaching vállalkozásod legyen, el kell tudnod adni magad és meg kell tudnod győzni az embereket. Csak a saját sikerességed miatt szeretnél jobbá válni a marketing terén? Csak a nagyobb bevétel miatt szeretnél bevonzani több ügyfelet? Vagy van komolyabb, magasztosabb célod is azon kívül, hogy saját akaratodat érvényesítsd és rábírj másokat, hogy neked adják a pénzüket? Mi lenne, ha marketinged a valódi hozzáállásodat tükrözné, miszerint jobbá szeretnéd tenni a világot és ennek eredményeként több ügyfelet szerezhetnél? Vagy azzal győznél meg másokat, hogy egy jó cél mellé állsz, ami őket is foglalkoztatja? Így már mindjárt sokkal hasznosabbnak és emberibbnek hangzik a marketing és a meggyőzés kifejezés, ugye?

A jó hír, hogy ez megvalósítható és egyre több coach választja ezt a módszert a komolyabb sikerek és több ügyfél reményében.

Coach-marketing - Csatlakozz a törzshöz!

Szolgáld ki coach „törzsed” igényeit

Seth Godin amerikai író szerint a legsikeresebb marketingalkalmazása során egyben vezetőkké is válunk, ennek a leírására a „törzs” szót használta. Godin úgy határozza meg a törzs fogalmát, mint emberek egy csoportját, akik kapcsolódnak egymáshoz, egy vezetőhöz és van bennük valami közös, egy közös látásmód, hit, stb., ami mindannyiukat inspirálja és motiválja. Ha kimutatod elkötelezettséged egy olyan dolog iránt, mely másokat komolyan foglalkoztat, bizonyára szeretnének majd együtt dolgozni veled.

„Van benned egy szenvedély, egy egyedülálló üzenet, melyet úgy oszthatsz meg másokkal, ahogy rajtad kívül senki nem képes rá”

– mondja Marcia Bench, a Career Coach Institute alapítója.

„Itt az idő, hogy ne csak egyszerűen megoszd ezt az üzenetet, de segítségével követőket szerezz magadnak, akikben ugyanúgy megvan ez a szenvedélyes hozzáállás azzal a bizonyos dologgal, problémával vagy álommal kapcsolatban és szívesen csatlakoznának hozzád, hogy segítségeddel elérjék céljukat.”

Ha úgy döntesz, csak a törzsedbe tartozó emberekkel szeretnél foglalkozni coachként, önmagában már az is remek marketinglehetőséget biztosít. Ekkor a már meglévő klienseid nézőpontját, hiedelmeit, gondolatait és a velük kapcsolatos tapasztalataidat használhatod fel a marketing során, ami még több hasonló gondolkodású embert fog bevonzani. Ez a módszer hasznosabbnak fog bizonyulni, mintha egyszerűen saját magadat reklámoznád.

Az észak-karolinai Monica J. Foster például csak valamilyen fogyatékosságban vagy tartós betegségben szenvedő klienseknek tart coaching foglalkozásokat.

„Mindannyian valamilyen céllal kerülünk erre a világra,”

– mondja Foster,

„minél előbb rátalálunk egyedi képességünkre és minél előbb elkezdjük használni azt, annál hamarabb felismerjük, mekkora lehetőségek rejlenek bennünk. Azzal, hogy a fogyatékos vagy tartósan beteg embereknek nyújtunk segítséget a coachingon keresztül, a bennük lévő frusztráció helyét átveszi a remény, eltűnik belőlük a rettegés és a reménytelenség.”

Donna Karlin a kanadai kormány vezető politikusaival foglalkozik:

„Azzal, hogy ilyen befolyásos, vezető beosztásban lévő embereknek tartok coaching foglalkozásokat, úgy érzem, valóban van esélye változásokat elérni a világban. Klienseimnek abban segítek, hogy áthidalják a szakadékot jelenlegi helyzetük és aközött, ahová jutni szeretnének, mindeközben arra ösztönzöm őket, hogy tegyenek olyan lépéseket, melyek hatására jobb és könnyebb lesz a kanadaiak élete.”

Azzal, hogy megtalálod a törzsedet, azaz a célközönségedet, sokkal könnyebbé válnak az olyan coach-marketing tevékenységek, mint a networking, az ismerkedés és a nyilvános beszéd. Ha elmész egy rendezvényre, melyen hozzád hasonló gondolkodású, hasonló céllal rendelkező emberek vannak, sokkal nyitottabban fogják fogadni beszédedet, közeledésedet, így jóval könnyebben tudsz új ügyfeleket szerezni.

„Ügyfeleim kilencven százalékával ehhez hasonló rendezvényeken találkoztam. Nagyobb az esély a sikerre, ha egy ilyen rendezvényen előadást is tartok, de gyakran szinte az is elég, ha egyszerűen csak megjelenek ott”

– nyilatkozta Sara Ellis Conant, egy kaliforniai coach.

Ha egy olyan dologgal kapcsolatban tartasz coaching előadásokat, mely fontos a számodra és egyben sokat segíthet egy bizonyos embercsoportnak, az az egyik jó módja a megfelelő törzs kialakításának. A másik ilyen mód, ha adománygyűjtésbe kezdesz valami miatt vagy kiállsz egy ügyért, ezzel ugyanis magadra vonod azok figyelmét, akik szintén törődnek vele.

„Járj jól azzal, hogy jót teszel”

– mondja Ann Ranson, a Bottom Line Marketing elnöke.

„Ha nonprofit egyesületekkel társulsz, azzal azt az üzenetet közvetíted, hogy érdekelnek a közösséget érintő problémák, ügyek, amivel további ügyfeleket szerezhetsz komolyabb befektetések nélkül.”

Coach-marketing - Csatlakozz a törzshöz!

Adj, hogy még többet kaphass

Ahelyett, hogy csak a jó munkáddal próbálnád meg bővíteni a törzsedet, szerezz magadnak jó hírnevet azáltal, hogy egy-két ügyet ingyen vállalsz, önkénteskedsz vagy jótékonykodsz.

„Rengeteg lehetőség van, melyekkel lenyűgözheted a körülötted lévőket, te is jobban érzed magad tőlük és a vállalkozásodra is jó hatással vannak”

– így Caterina Rando üzleti coach.

„Ha visszaadsz valamit egy közösségnek abból, amit tőlük kaptál, az jót tesz a lelkednek, fejleszti a személyiséged és közben jól is fogod magad érezni.”

Ha időt vagy pénzt áldozol egy ügyre, amit fontosnak tartasz, azzal felkelted más támogatók és akár a média figyelmét is, ami még nagyobb hírnévhez vezet, ami egyenes út a törzsed bővítéséhez, ráadásul egyúttal arról is meggyőzöd őket, hogy valóban nem a pénz mozgat.

Charles Brook, a The Personal Coach alapítója, akinek a cége éves profitja 10-15%-át jótékony célra fordítja, így nyilatkozott erről:

„A coaching cégemnél boldogan fordítjuk jótékony célokra a bevételeink egy részét, komolyan hiszünk benne, hogy a világ egy jobb hellyé válhat.”

Coach-marketing - Csatlakozz a törzshöz!

Hozd meg a döntést

Az olvasottak ellenére talán még mindig szkeptikus vagy nem vagy biztos benne, hogy jó döntés lenne, ha te is így dolgoznál. Talán azt gondolod:

„Ha arra figyelek, hogy mindenkivel jót tegyek, hogyan lesz sikeres a coach vállalkozásom?”

Keress rá az interneten a következőkre: The Coach Initiative, Coaching the Global Village, Coaching and Philanthropy Project, International Coach Federation Foundation, Laura Whitworth Prison Project, Mirus Coaching for Social Change és SupportTED. Mind rendkívül sikeres vállalkozások és mind mögött rendkívül sikeres coachok állnak. Mi lehet a titkuk? Talán tudnak valamit a valódi sikerről, amit te még nem?

Egyre többen alkalmazzák a fent bemutatott technikákat, melyek mindenkinek jók, nem csak a coachoknak. Talán neked is „csatlakoznod kéne a törzshöz”.