Skip to main content

A coachok játszmái

Hatástechnikák - mnemotechnikai alapelvek

Te mivel akadályozod magad és ügyfeleid a tisztánlátásban és a fejlődésben?!

coachok játszmái

Ahogy minden embernek, nekünk coachoknak is megvannak a szokásaink.

Gondolkodunk, cselekszünk, élünk, foglalkozásokat tartunk, életeket változtatunk meg.

De honnan tudjuk, hogy valójában mit csinálunk?

Ha nem tudjuk, pontosan mi az, amit jól csinálunk, hogyan lehetnénk jó coachok?

Hogyan tudjuk elhagyni azokat a dolgokat, melyek hátráltatják a munkánkat?

A Neuro-lingvisztikus Programozás (NLP) az emberi tökéletesség tudománya.

Az NLP három olyan előfeltevésen alapszik, melyeket a coachok is hasznosítani tudnak:

 1. A kudarc nem egy véletlen baleset

2. A visszajelzés a „Bajnokok reggelije”, a siker alapja

3. A sikernek megvan a maga struktúrája

A coaching nemcsak úgy megtörténik, ugyanúgy felépítése és különböző folyamatai vannak, mint Neked. Ezen a ponton nyújt segítséget az NLP. Kiszakít a megszokott környezetedből, hogy jobban megértsd saját folyamataidat. Jobban megértheted, hogy milyen módon tapasztalod meg a körülötted lévő világot, és hogyan alakítasz ki róla képet magadban. Kívülállóként figyelheted meg magadat például munka közben, és olyan erőforrásokat, gondolatokat, lehetőségeket fedezhetsz fel, melyeknek a létezéséről addig nem is tudtál.

Ki vagy te?

A gondolkodásmódod és a viselkedésed sokban meghatároz téged. Ez az a „személyiség”, melyet a körülötted lévők a mindennapokban megtapasztalnak, mellyel a klienseid találkoznak a foglalkozások során. Ahogy megkezded a belső utazást és saját magad felfedezését, rá fogsz jönni, hogy valójában nem az az ember vagy, akinek hiszed magad. Hamar felismered majd, hogy az a személy, akinek magadat hiszed, csak a tudatos elméd teremtménye, és csak egy kis része a teljes egésznek. Sokkal többet tudhatsz meg magadról, mint gondolnád, ez az élmény lenyűgöző, de akár ijesztő is lehet a számodra, attól függően, miként gondolsz erre a fajta megvilágosodásra.

Emberként rendkívül jók vagyunk saját magunk megtévesztésében. Vegyük például az agyunkat: agyunk a „keretezés” mestere. Ez azt jelenti, hogy mindent egy adott – szubjektív, önkényesen választott – kontextusban, gondolati keretben értelmezünk, értünk meg. Esetünkben a nyelv, a nyelvhasználat az, amivel megtévesztjük magunkat. Gondolatainkat más-más logikai szinteken elemezzük, és értelmezési, gondolati kereteket hozunk létre, hogy rendszerezzük őket. Gondolatainkat rendszerezhetjük hitekként, értékekként vagy egy vélt felismerésként (pl.: „…igen, ez az a dolog, amitől félek…”). Utóbbi esetben úgy kezdünk elviszonyulni hozzájuk, azaz érezni és viselkedni, mintha a megállapítás valóban igaz lenne, pedig nem az. Ez csak egy módja a gondolkodásnak, egy erőteljes keret, melyet betápláltunk agyunkba, így tudat alatt befolyásolja a viselkedésünket. A jó hír, hogy ezen könnyedén lehet változtatni.

Saját magad belső vizsgálatakor rá fogsz jönni, hogy van másik „éned”, aki képes elemezni a gondolkodásodat. Ez a másik én képes a gondolatok mögé látni, meglátja azok felépítését és a különböző folyamatokat. Képes leszel kielemezni sikereid és kudarcaid felépítését, és fel fogod ismerni azokat a módszereket, melyek tipikusan egyik vagy másik kimenetelhez vezetnek. Fel fogod ismerni, hogy milyen módokon érhetsz el sikert, és miként gátolhatod meg saját magadat ebben azzal, hogy tudat alatt kudarcra ítéled magad. Ez nem egy negatív kritika vagy ítélet, mindannyian így működünk. Azt is észre fogod venni, hogy képes leszel jobban rendszerezni a különböző belső struktúrákat, ezzel sikersebbé válhatsz az életben és a coachingban is.

Játszmák, amelyeket és amiért „coachként” játszunk

TUDÁS

PÉNZ, GAZDAGSÁG

SIKER

HÍRNÉV

HATALOM

SZEX

Most, hogy már van fogalmad arról, hogyan alakítod ki a saját kis belső világodat, készen állsz, hogy ezen szempontok alapján életedet és coaching pályafutásodat is megvizsgáld. Már tudod, mire kell odafigyelned, ez az éberség pedig segíteni fog a különböző helyzetek kielemzésében. Megtudhatod, mi rejtőzik azok mögött a mondatok mögött, melyeket coachként nap mint nap használsz, és felismerheted a tipikus játszmákat, melyeket mi coachok játszani szoktunk.

 Nem is tudtál róla, hogy te magad is játszmákat alkalmazol? Pedig ez mindannyiunkra igaz. Ezeket a játszmákat azért játsszuk, hogy megfeleljünk saját elképzeléseinknek, és kapcsolatot teremtsünk klienseinkkel. A „játszma” kifejezés ne tévesszen meg senkit, itt nem a játék élvezetére kell gondolni. Ezek a játszmák többnyire tudat alatt mennek végbe, de ha sikerül felismernünk őket, remek lehetőséget nyújtanak a változtatásra.

Íme néhány a leggyakoribb játszmák közül:
 • A „hős” coach – „Ne féljen, majd én jól megmentem!”
 • A „tanácsadó” coach – „Én ezt jobban tudom. Most elmondom, hogyan legyen…”
 • A „problémamegoldó” coach – „Önnek problémái vannak, de majd én jól megoldom őket…”
 • A „szolga” coach – „Kérjen bármit is, én megteszek mindent, amit kér…”
 • A „szegény” coach – „Én egy nagyon jó coach vagyok, csak nem keresek elég pénzt vele…”
 • A „hírneves” coach – „A legjobb vagyok aki elérhető és ezért nagyon elfoglalt! Olyan sokan keresnek engem, arra, hogy meghallgassam nekem nincs is időm!”
 • A „pénzes” coach – „Mielőtt elmondaná, hogy miről is akar beszélni és én tennék bármit is, azelőtt az anyagiakat kellene jó előre tisztázni! És akár ki is fizethetné, előre, most! Lehetőleg függetlenül az eredménytől”

Nem állítom, hogy minden egyes coach a fenti játszmák valamelyikét játssza, de könnyen lehet, hogy számodra is ismerős egyik vagy másik játszma vagy legalábbis valamelyik eleme a saját praxisodból. Ha így van, kérdezd meg magadtól, mennyire válik be neked ez a bizonyos játszma. Minden játszmához tartoznak bizonyos folyamatok, struktúrák, érzelmek, gondolkodás- és viselkedésmódok, melyek meghatározzák a coach és a kliens szerepét, így ezek alapján előre lehet látni, hogy milyen nehézségek adódhatnak, és milyen várható eredménnyel zárul a foglalkozás.

 A játszma megváltoztatása

Azok a coachok, akik ráébredtek, hogy milyen tipikus játszmákat játszottak eddig, képesek lesznek egy teljesen más játszmát kialakítani, egy olyat, ami sokkal jobban illik hozzájuk, és amellyel klienseik gyorsabban elérhetik a kívánt eredményt. Ebben a játszmában pontosan ismered a saját eszközeidet, ezért félre tudsz állni ügyfeled útjából, ha úgy érzed, egyes eszközök gátolnák őket. Tudatosabban segíthetsz kliensednek és magadnak a fejlődésben, ráadásul a szerepeket és a szabályokat sem fekteted le már a foglalkozás elején.

 Íme néhány tipp, melyek segítségével létrehozhatod a saját, sokkal hasznosabb játszmádat:

 • Tudd, hogy nem változtathatsz meg közvetlenül senkit, csak lehetőséget biztosíthatsz a számukra, hogy megtegyék a változáshoz szükséges lépéseket.
 • Legyél tisztában magaddal. Éld tudatosabban az életed: az élet jó gyakorlási lehetőségeket nyújt, hogy sikeresebb coach válhasson belőled.
 • Légy kíváncsi és érdeklődő munka közben. Nem tudhatsz mindent, és ez jól is van így.
 • Ne gátold se magad, se ügyfeled a fejlődésben. Ha kell, maradj csendben, hogy lehetőséget és időt biztosíts a gondolkodásra.
 • Légy nyitott az ismeretlenre. Nyílj meg kliensed előtt és kalauzold végig a lehetőségek tárházán, és hirtelen tisztábban fogja látni, hogy mit kell tennie.
 Bátorság kell ennek a játszmának a használatához, hiszen el kell engednünk azt a coachot, akinek magunkat hittünk, és paradox módon ügyfeleink tapasztalatai, élményei alapján fogunk rátalálni az igazságra.