Skip to main content

Cégvezetők figyelem! 5-ből 4 értékesítési menedzser munkája eredménytelen!

A címet meglátva valószínűleg sok értékesítési vezető és kereskedelmi igazgató kattint majd rá a cikkre, ezzel nincs is semmi baj. Mindenesetre ha úgy érzik, hogy kellemetlen lehet, ha valaki leírja az igazat róluk vagy a csapatuk által végzett munkáról, inkább itt hagyják abba a cikk olvasását.

Amit sok vállalatvezető nem tud az az, hogy éppen az értékesítési igazgatók lehetnek azok, akik meggátolhatják a növekedést, a sikerek elérését az értékesítés területén. Te fel tudod mérni objektíven az értékesítési csapat munkáját? A legtöbb cég ezt képtelen megtenni, mivel nincs viszonyítási alapjuk vagy egy pontosan meghatározott elvárás, melyet össze lehetne hasonlítani a tényleges eredménnyel.

Cégvezetők figyelem! 5-ből 4 értékesítési menedzser munkája eredménytelen!

Az Objective Management Group több mint 100 ezer értékesítési vezető munkáját mérte föl és arra az eredményre jutott, hogy 82%-uk munkája eredménytelen.

Ugyanez a 82% nyilván nem szeretné valamilyen belső analízisnek alávetni magát, hogy mindez kiderüljön, bár a legtöbb esetben ettől nem is kell tartaniuk, hiszen a vállalatvezetők többsége az összegzéseket és a számolgatásokat szívesebben hagyja éppen az értékesítési osztályra.

Na, itt álljunk meg!

Kérdés mindenkinek:
 • Szerinted ez tényleg segíti a cég előremenetelét?
Kérdések az értékesítési vezetőkhöz:
 • A kényelmi szint fenntartása fontosabb, mint az eredményeid?
 • Ha kiderülne, hogy mely területe(ke)n kellene még fejlődnöd és megtennéd az ehhez szükséges lépéseket az hátráltatna vagy segítene?
 • Tényleg fenyegetőnek érzed a lehetőséget, hogy végre olyan információkat kaphatsz, melyek segíthetik eredményesebbé tenni a munkádat?
 • A segítségkérés valóban gyengeség vagy inkább bölcs lépés?
Kérdés a vállalatvezetőkhöz:
 • Nem lenne jobb időnként a kezedbe venni az irányítást, mintsem rábízni másokra a teljesítmény-ellenőrzést?

Ha az eladási mutatók nem ott állnak, ahol szeretnéd, itt az idő egy külső, objektív elemzővel felméretned csapatod hatékonyságát. Ha a megfelelő emberhez fordulsz, pontos, részletes képet kapsz majd arról, hogy mi és miért nem működik.

Most valószínűleg ilyen gondolatok kavarognak a fejedben:

 • Nincs időm ilyesmire.
 • Épp mással foglalkozunk a cégen belül.
 • Nem hiszek az ilyesmiben.
 • Nem szeretjük a külsős tanácsadókat.
 • Vannak belső embereink az ilyesmire.

Ne így gondolkodj! Minél tovább vársz, annál rosszabb lesz minden! A dolgok nem fognak varázsütésre megváltozni, a javulásért tenni, cselekedni kell, ezen nem elég gondolkodni. Engedd, hogy egy elemző vagy egy üzleti coach segítsen orvosolni vállalatod problémáit.

Kívülállóként sokkal könnyebb megállapítani, hogy min kell változtatni ahhoz, hogy eladásaid a magasba szökjenek.

.

… és mert mert ha a külső változások meghaladják a vállalat belső változásainak mértékét, akkor közel a vég!