Skip to main content

Az internetezés átformálja memóriánkat

Pszichológiai érdekesség: Nem figyelünk oda a megszámlálhatatlan, mérhetetlen dolgokra

Egy kutatás eredményei szerint az internetet memóriánk egyfajta kiterjesztéseként használjuk és néhány dolgot újra és újra a világhálón a nézünk meg, ahelyett, hogy megjegyeznénk azt.

Az internetezés átformálja memóriánkat

Az ezzel kapcsolatos kutatás ötlete a Columbia Egyetem pszichológusának, Betsy Sparrow-nak a fejéből pattant ki, amikor egy televíziós vetélkedőben feltett kérdésre sem ő, sem a férje nem tudták a választ. Bár biztosak voltak benne, hogy korábban már hallották, nem tudták visszaidézni a helyes megoldást, ezért az interneten kellett utánanézniük annak.

Kísérletében Sparrow egyetemi tanulókat figyelt meg, akiknek egy anyag elolvasása után kérdésekre kellett válaszolniuk. Két csoportra osztották őket, az egyik csoportot előre tájékoztatták, hogy igénybe vehet internetes segítséget a válaszoknál, míg a többieknek csak emlékeik alapján tölthették ki a tesztlapot.

Azok, akik igénybe vehették a Google és az egyéb webes keresők segítségét, jóval kevesebb választ tudtak beírni saját kútfőből, mint azok, akik csak saját tudásukra támaszkodhattak.

“A web ma már olyan az emberek számára, mint egy külső memóriaegység és rengetegszer kell rá támaszkodnunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elbutult volna az emberiség, mindössze alkalmazkodtunk a lehetőségekhez és nem magát a választ tudjuk, hanem azt, hogy hol keressük. Az internet korában élünk”

– összegzett Sparrow.

Ez egyébként nem ismeretlen jelenség, korábbi kutatások során más tudósok megfigyelték, hogy a tartós ideje párkapcsolatban élők is nagyban támaszkodnak párjuk emlékezetére és nem mindent ők maguk tartanak fejben.

Forrás: ScientificAmerican.com