Skip to main content

Az energiáiddal gazdálkodj ne az időddel, és fejezd be az időhiány miatti nyavalygást!

Manapság ha valaki megkérdezi tőlünk, hogy hogy vagyunk, sok esetben azt válaszoljuk, hogy rendkívül elfoglaltak vagyunk és ki sem látszunk a munkából. Amikor pedig egyenesen a munkával kapcsolatban kommunikálunk, nincs olyan beszélgetés, hogy meg nem említsük, milyen sok teendő tornyosul fölénk.

Egyre inkább megpróbáljuk túllicitálni egymást azzal kapcsolatban, hogy mennyire elfoglaltak vagyunk. Ha ugyanis valaki azt mondja, hogy elfoglaltabb vagyok, mint te, azzal azt az üzenetet próbálja átadni, hogy fontosabb nálad, értékesebb az ideje, ezzel együtt sikeresebb is.

Mindez azonban ártalmas a kommunikációnkra, a kapcsolatainkra és minden egyéb interakciónkra nézve. Mindenki elfoglalt a maga módján. Neked talán sok ügyfeled van, míg más éppen megpróbálja beindítani új üzletét, a harmadik pedig a munka mellett frissen megszületett gyermekéről gondoskodik. A véges idők és a végtelen elvárások világában könnyű folyamatosan elmerülni a teendőkben, de ez nem azt jelenti, hogy ennek mindig így is kell lennie.

Ha valaki úgy gondolja, hogy elfoglaltnak lenni király dolog, amivel hencegni lehet a különböző közösségi oldalak üzenőfalán, az egész egyszerűen nevetséges, hiszen így maga a szó elveszíti klasszikus jelentését. Minél inkább belemerülünk a dicsekvésbe, minél többször veregetjük vállon magunkat a rengeteg teendőnk miatt, annál többet ártunk a családtagjainkkal és a barátainkkal ápolt kapcsolatainknak és a szabadidőnknek. Azzal, hogy folyamatosan az elfoglaltságunkról ömlengünk, elvesszük az időt és a teret az olyan fontos dolgoktól, minthogy megosszuk valódi érzéseinket családtagjainkkal és barátainkkal, igazán fontos dolgokról beszélgessünk velük és azt sem leszünk képesek felismerni, hogy a sok tennivalót időnként félre is lehet tenni.

Ezzel persze nem akarom senki munkáját bagatellizálni, de komoly problémákat okozhat, ha az elfoglaltságot egy olyan mechanizmusnak tekintjük, mely egyre feljebb és feljebb emelhet minket. Ezzel egy ördögi körbe kerülünk, hiszen ha mindenki nyakig benne van a munkában körülöttünk, haszontalannak és kevésbé értékesnek érezhetjük magunkat, ha egy percre kiszabadulunk a mókuskerékből. Ilyenkor megpróbáljuk felvenni a versenyt, a nyakunkba venni további tennivalókat, hogy továbbra is panaszkodhassunk az elfoglaltság miatt, ez azonban hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezet.

Ennek ellenére egyre többen tekintjük a minél hosszabb munkaidőt egyfajta macsóságnak.

Dolgozz okosan, ne csak keményen

Csak mert 15 órát ültél az irodában, már alig látsz és zsong a fejed, egyáltalán nem jelenti azt, hogy okosan használtad fel az időt és előrébb jársz a munkádban. Sok kísérlet született már ezzel kapcsolatban és mindegyik azt mutatja, hogy egy ember átlagosan 90-120 percet képes folyamatosan munkával tölteni, mielőtt elvonnák a figyelmét az internetes tartalmak vagy a közösségi oldalak. Ha 15 órán keresztül szünet nélkül a gép előtt ülsz, mit gondolsz, mennyire végzel hatékony munkát? Mennyi időt vesztegetsz el ezzel a módszerrel?

A különbség a kemény és az okos munka között abban rejlik, hogy nem akarsz mindent egyszerre megcsinálni. Ez persze nem azt jelenti, hogy hanyagnak kell lenned vagy fele akkora odaadással kellene dolgoznod, mint eddig, de tudnod kell, hogy mi az, amit mindenképpen meg kell tenned az adott napon és mi az, amivel csak akkor érdemes foglalkozni, ha kényelmesen jut rá idő.

Jó lenne végre azt hallani, hogy valaki azzal henceg, milyen jól be tudja osztani az idejét és nem arról áradozik, hogy mennyi teendője van vagy arról panaszkodik, hogy mennyi mindenre nem jut ideje. Ilyen módon talán tanulhatnánk egy-két dolgot egymástól.

Kezdésnek íme három hasznos tanács, melyekkel hatékonyabbá válhatsz munkád során

Tartsd be a határidőidet

Oszd be az idődet és szigorúan tartsd be saját határidőidet, így sokkal produktívabb lehetsz és jobban fogsz majd tudni koncentrálni egy-egy feladatra. Ha egy projektre csak 45 percet terveztél, akkor tényleg csak 45 percet dolgozz rajta, majd folytasd a következővel, akkor is, ha úgy érzed, hogy nem lett tökéletes az eredmény.

Ütemezd a teendőidet

Ha úgy érzed, ki sem látszol a munkából, vigyél a teendőidbe valamilyen rendszert és ütemezd be azokat. Akár virtuálisan teszed mindezt, akár hagyományosan, egy naptár segítségével, komolyan megkönnyítheted a saját dolgodat.

Szabadulj meg a feleslegtől

Ne szervezz meetingeket, csak azért, hogy egy újabb teendő legyen a naptáradban. Szabadulj meg az olyan felesleges találkozóktól, melyek nem kecsegtetnek új üzletkötéssel és nagy valószínűséggel semmilyen pozitív eredmény nem származik majd belőlük. Ha ezt megteszed, máris több időd marad.

És igen, természetünknél fogva a legtöbben szeretjük túllicitálni egymást, amikor valamilyen negatív dologról, például időhiányról beszélünk. Ennek a felismerése az első lépés a javulás felé. Legközelebb, amikor az egyik barátoddal beszélsz és késztetést érzel arra, hogy elmondd, milyen elfoglalt vagy, kérdezd meg magadtól, hogy miért is vágysz minderre. Tereld inkább másra a beszélgetést és felejtsd el a panaszkodást. Egy kis gyakorlással és a fenti tanácsok megfogadásával hamar felszabadultabbnak érezheted magad. Ha sikerül, azzal már valóban érdemes lesz hencegni.