Skip to main content

Az élet nem lesz könnyebb – Itt az ideje, hogy megtanulj jól kérdezni

coachok játszmái

A kérdések feltevése elengedhetetlen a tanulás szempontjából.

Ezt a történelem egyik első híres nagy tanítója, Szókratész állapította meg.

Az élet nem lesz könnyebb - Itt az ideje, hogy megtanulj jól kérdezni

Steven Greenberg rabbi is rendkívül fontosnak találja a jó kérdezőkészséget:

„Azt tanítjuk a gyerekeknek, hogy mindig kérdezzenek, hiszen a bibliai időkben egy jó kérdés elegendő volt zsarnokok megbuktatásához és a szabadság elnyeréséhez.”

A kommunikáció nem akkor sikeres, ha pusztán kijelentő és felszólító mondatokat használunk és segítségükkel ráerőltetjük másokra az akaratunkat. A sikeres kommunikációhoz, a fontos információk gyűjtéséhez alapvető követelmény, hogy fel tudjuk tenni a helyes kérdést.

Így véli ezt Hal Gregersen is, aki hosszú évek kutatómunkája után könyvet írt a jelen és a közelmúlt legnagyobb feltalálóiról, The Innovator’s  DNA  (A feltaláló DNS-e) címmel. Gregersen szerint a közös bennük, hogy mindannyian nagyszerű kommunikátorok, mernek és tudnak kérdezni.

Ami igazán naggyá teszi őket, hogy kérdéseikre kapott válaszaikat remekül tudták alkalmazni, ráébredtek, mire van szüksége az embereknek, hol vannak a lehetőségek és képesek voltak cselekedni vagy átadni tudásukat másnak.

Már gyermekkorban fontos lenne gyakorolni a kérdezés képességét, de egy felmérés szerint az amerikai főiskolások átlagosan mindössze havi egy kérdést tesznek fel tanáraiknak a tananyaggal kapcsolatban, ami riasztóan kevés.

„A jelenlegi helyzetet figyelembe véve nem tudom elképzelni, hogy a következő öt, tíz, tizenöt vagy húsz évben könnyebbé válna az élet és csökkenne a bizonytalanság, sőt, talán romlani is fog a helyzet. A következő generációnak egy valóságos vadonban kell majd megállnia a helyét, amiben a mostani felnőtteknek soha nem volt része. A túléléshez és a sikerhez elengedhetetlen lesz a jó kommunikációs és kérdezőkészség, hiszen ez az, ami hozzásegít a lehetőségek felfedezéséhez”

– mondta Gregersen.

„Az sem mindegy azonban, hogy milyen kérdéseket teszünk fel, fontos, hogy jól kérdezzünk, hiszen kevés dolog veszélyesebb, mint egy rossz kérdésre és az arra kapott válasz. Ha rossz kérdést teszünk fel, a válasz is rossz irányba vihet el minket. A rossz kérdések okozhatnak akár politikai konfliktusokat is és sok vállalat azért van jelenleg is nehéz helyzetben, mert vezetőik nem tudják jókor feltenni a jó kérdéseket.”

Ha úgy érzed, Neked is lenne még mit javítanod kérdezőkészségeden, bátran keresd fel valamelyik kommunikációs tréningünket, melyen a kérdésfeltevés is kiemelt szerepet kap. Az ott szerzett technikákat rendszeresen alkalmazva, gyakorolva remek kommunikátor és kérdező válhat belőled.

Felhasznált forrás: BigThink.com