Skip to main content

Az ébredés valóban véget vet a rossz álomnak?

By 2013.02.15.ÁLOM, ALVÁS, STRESSZ
Az ébredés valóban véget vet a rossz álomnak?

A rémálmok a korábbi feltételezésekkel szemben csak tovább növelik a nyugtalanságot és a stresszt, ahelyett, hogy levezetnék azt.

Az ébredés valóban véget vet a rossz álomnak?

Bizonyára veled is történt már olyan, hogy kalapáló szívvel, hideg verejtékben fürödve felriadtál, aztán arra gondoltál:

„Minden rendben, csak egy rossz álom volt.”

Az ébredés valóban véget vet a rossz álomnak?

Vajon a rémálmok valóban jóindulatúak és csökkentik a pszichológiai feszültségünket azáltal, hogy agyunk ilyen módon „kiadja magából” félelmeinket? A pszichológusok többsége ma már nem ezen a véleményen van, sokkal inkább úgy gondolják, hogy a rémálmok csak tovább növelik nyugtalanságunkat éber állapotban is.

Egy ezzel kapcsolatos ausztrál kutatásban 624 középiskolás tanuló vett részt, akiket az elmúlt egy évben tapasztalt rémálmaikról kérdeztek, majd megmérték stressz-szintjüket. Közismert tény, hogy a kellemetlen élmények rossz álmokat okozhatnak, de ha ezek az álmok valóban arra szolgálnak, hogy csökkentsék a feszültséget, akkor utána éber állapotban jobban kéne tudnunk kezelni.

Az ébredés valóban véget vet a rossz álomnak?

A friss kutatás eredményei azonban nem ezt támasztják alá:

a kutatók szerint a rémálmok nemcsak, hogy nem csökkentik a nyugtalanságot, de azok, akiknek rémálmuk volt a közelmúltban, többnyire még nyugtalanabbak, mint azok, akik éber állapotban élnek meg olyan traumákat, mint például a szüleik válása

Tore Nielsen, a montreali Álom és Rémálom Laboratórium igazgatója szintén vizsgálta a jelenséget és eredményei alátámasztották az ausztrál kutatók tanulmányát. Hogy a REM állapot érzelmeinkre gyakorolt hatását vizsgálják, Nielsen és munkatársai felkavaró képeket (pl. véres képeket vagy egy képet arról, ahogy egy nőt késsel bekényszerítenek egy autóba) mutattak az alanyoknak azelőtt, hogy lefeküdtek volna aludni. Ébredés után ismét megmutatták nekik a képeket. Azok az alanyok, akik REM állapotban voltak és álmodtak az éjszaka folyamán, kevésbé tudták érzelmileg kezelni a képeket, mint azok, akik más állapotokban voltak alvás közben vagy kevesebb negatív érzelem jelent meg álmaikban. Más szavakkal, a rémálmok nem tették rugalmasabbá az alanyokat a negatív hatásokkal szemben, sőt, épp ellenkezőleg.

Az azonban egyelőre még nem minden kétséget kizáróan biztos, hogy a rémálmok közvetlenül hozzájárulnak-e a nyugtalansághoz vagy csak egy nagyobb, mélyebben gyökerező probléma kivetülései. A legtöbb kutató egyetért abban, hogy teljesen normális dolog, ha időnként rosszat álmodunk, de ha minden éjszakánkat a rémálmok határozzák meg, akkor jó esély van rá, hogy valamilyen pszichológiai problémával küszködünk, ilyen esetekben érdemes szakemberhez fordulni.