Skip to main content

Alkoholista intervenció: Ne próbáld ki otthon!

Az intervenció vagy másik nevén közbelépés egy olyan esemény, mely során az alkoholistát vagy egyéb függőségben szenvedő személyt a családtagjai egy profi segítségével megpróbálnak rávenni, hogy fogadja el a segítséget és menjen elvonókúrára.

 

Erre általában csak nagyon súlyos esetekben kerül sor, például, ha a függőség már súlyosan veszélyezteti a függő egészségét, esetleg rendőrségi ügyei lesznek miatta vagy valami komoly kárt okoz maga körül. A függőségi intervenció egy olyan gondosan ellenőrzött folyamat, melynek során egy gyakorlott szakember egy beszélgetést szervez annak érdekében, hogy a függő minél erőteljesebben szembesüljön függősége környezetére gyakorolt következményeivel és hatásaival.

 

A beszélgetés közvetlen eredménye általában az, hogy a függő azonnal elvonókúrára jelentkezik. A családok gyakran próbálkoznak önállóan közbelépni, ami sajnos veszekedésbe torkollik, ahol mindenki bántva érzi magát, ez pedig csak még többet árt a családnak. Emellett még egy probléma az amatőr intervencióval az, hogy a függő – aki mellesleg profi ebben – manipulálja családtagjait és nem megy rögtön kezelésre. Az alkoholisták mindig olyanokat mondanak, mint „Egyedül is meg tudom csinálni”, és mindig időt tudnak nyerni maguknak, hogy ne kelljen kezelésre menniük. Emiatt elengedhetetlenül fontos, hogy egy szakember vezesse le az intervenciót. Ezek a profik specifikusan arra lettek kiképezve, hogy kizárják a manipuláció lehetőségét és ne fogadjanak el kevesebbet annál, minthogy a függő azonnal jelentkezik egy elvonókúrára.  

Meg se tudom számolni hány alkalommal hallottam a családokat azt mondani, hogy „megpróbáltunk magunk közbelépni és egyszerűen nem működött, semmi értelme az egésznek”. Ez persze egyáltalán nincs így. Egy professzionális intervenció akár 98%-ban sikeres lehet, amennyiben a család teljes mértékben követi az intervencionista utasításait. Azonban általában pont ez jelent problémát.

Meeting Of Support Group

A családok azt hiszik, hogy ők ismerik a szerettüket a legjobban. Valójában viszont egy függőségi intervencionista ismeri „a függőt” a legjobban.

 

Amikor az érzelmek közbeszólnak, a család egymaga általában nem képes végig határozottan, következetesen fellépni a függővel szemben, pedig ez az egyetlen út a gyógyulás felé. Az intervencionista először alaposan elmagyarázza a családnak a folyamatot. Elmondja, hogyan tartsuk végig a kezünkben az irányítást, ha kell, írjuk meg előre a mondandónkat és hogyan viselkedjünk, hogy a függő elfogadja a segítséget és elvonókúrára menjen ahelyett, hogy átvegye a vezetést a beszélgetés között és manipulálja a szeretteit.  

Ha van alkoholista vagy egyéb szenvedélybetegséggel küzdő hozzátartozód, ne várd meg, amíg a helyzet tovább romlik. Tekints úgy a közbelépésre, mint a komolyabb gondok megelőzésére. De soha ne próbálkozz meg egyedül intervencióval, mert az valószínűleg nem váltja majd ki a kellő hatást. Gondolj csak bele, ha a hozzátartozódnak valamilyen komoly betegsége lenne, akkor is orvosi segítséget kérnél és nem állnál neki otthon kezelgetni. Az függőséggel ugyanez a helyzet, mindenképpen profi segítséget kell keresned.