Skip to main content

A tesztoszteron hatása a tisztességességre

A tesztoszteron hatása a tisztességességre

Az „agresszióhormonnak” is nevezett tesztoszteron nem is olyan rossz, mint azt sokan gondolják, sőt, egyes esetekben igazságosabbá tehet minket embertársainkkal szemben.

A tesztoszteron hatása a tisztességességre

Mindenki találkozott már olyan emberekkel, akik szándékosan próbálnak kötekedni másokkal bárokban vagy a dugóban araszolva is folyamatosan váltogatják a sávokat és agresszíven bevágnak mindenki elé, hogy egy hajszálnyival gyorsabban haladjanak. Ezt a típust tartják megtestesült férfiúi agressziónak, akiben túlteng a tesztoszteron.

Hosszú évtizedeken át maguk a tudósok is a a túl magas tesztoszteronszintet tartották felelősnek az erőszakos, gyakran brutális, antiszociális és önző viselkedésért.

A Zürichi Egyetemen dolgozó neurológus, Christoph Eiseneggert régóta foglalkoztatta már ez a sztereotípia, ezért úgy döntött, kísérletekbe kezd vele kapcsolatban. A kutatások során nem férfiakat, hanem nőket figyelt meg és a pénz is nagy szerepet kapott, ami rengeteg konfliktust okoz a valós szituációkban.

A tesztoszteron hatása a tisztességességre

Az eredmények azt mutatják, hogy a magas tesztoszteronszint az olyan helyzetekben, ahol tisztességes viselkedéssel lehet sikert elérni, sokkal inkább együttműködésre sarkall, mintsem agresszióra.

8778

A teszt során kétfős csoportokra osztották a nőket és pénzt adtak nekik. A csoportok egyik tagjának ajánlatot kellett tennie, hogy milyen arányban osszák fel a pénzt. Ha ezt a másik fél elfogadta, megtarthatták az adott összeget, ha viszont nem, akkor egyikük sem kapott egy centet sem. A siker kulcsa tehát az volt, hogy az egyik fél igazságos ajánlatot tegyen, amibe a másik valószínűleg beleegyezik.

Azoknak a nőknek, akiknek az ajánlattevés volt a feladatuk, kapszulákat adtak, az egyik egyszerű placebo, a másikban viszont tesztoszteron volt. Hogy a kutatók biztosak legyenek benne, hogy a tesztoszteron hatása meg fog mutatkozni, akkora dózist adtak a résztvevőknek, hogy tesztoszteronszintjük 400%-os emelkedést mutatott. Miután mindenki bevette a kapszulákat, a nőknek meg kellett tippelniük, hogy vajon tesztoszteront vagy placebót kaptak-e.

Azoknak, akik úgy gondolták, hogy szteroidot kaptak, de valójában csak placebo volt a kapszulájukban, mindössze 10%-uk tett igazságos ajánlatot, aminek nagy valószínűséggel az az oka, hogy elhitték a tesztoszteronnal kapcsolatos tévhiteket. A legigazságosabbak azok voltak, akik tesztoszteront kaptak, de placebónak hitték azt és csak utánuk következtek azok, akik helyesen tippeltek.

Eisenegger azt a következtetést vonta le az általa kitalált kísérletből, hogy a tesztoszteron valóban képes megváltoztatni az emberek viselkedését.

Ha az a cél, hogy egyedül érjenek a célba, akkor akár agresszívvá is válhatnak a hatására, de amikor a közös munka a célravezető, akkor együttműködőbbé válnak.