Skip to main content

A szemkontaktus hiánya miatt fajul el gyakran az internetes kommunikáció

Kommunikációs technika: Gondolkodj higgadtan

Mint kiderült, az internetes kommunikáció durvaságában, egymás online fenyegetésében nagyobb szerepet játszik a szemkontaktus hiánya, mint az, hogy a világhálón kedvünkre anonimitásba burkolózhatunk.

Olvass bele akármelyik webes fórumba és rá fogsz jönni, hogy az emberek kegyetlenebbek, durvábbak, undokabbak egymással a világhálón, mint szemtől szemben.

A pszichológusok eddig mindezt annak tudták be, hogy az interneten bárki elbújhat egy felhasználónév mögé, anélkül, hogy akárki ismerné, tudná, hogyan néz ki, így büntetlenül kiélheti frusztrációját a többi felhasználón. Ők azok, akiket az online közösségekben tréfásan csak “monitorharcosokként” emlegetnek.

A szemkontaktus hiánya miatt fajul el gyakran az internetes kommunikáció

Nyilván ez is része az igazságnak, de egy új tanulmány szerint az internetes kommunikáció durvaságának legfőbb oka, hogy ott a legtöbb esetben nem tudunk szemkontaktust teremteni beszélgetőpartnereinkkel.

Az izraeli Haifai Egyetem tudósai 71 chatpárost alakítottak ki főiskolás tanulókból, akik egy bizonyos témában eltérően gondolkodtak és az Instant Messenger azonnali üzenetküldő programon keresztül kellett megvitatniuk a dolgot, amíg egy mindkettejük számára elfogadható megoldásra jutottak.

A párosok tagjai külön helyiségekben foglaltak helyet és eltérő feltételekkel beszélgettek egymással. Voltak, akiknek bizonyos személyes információkat kellett megosztaniuk egymással, melyek alapján egy személyes találkozó esetén felismerhetővé váltak egymás számára, így elkerülve az anonimitást, míg mások webkamerán keresztül láthatták egymást oldalnézetből és volt egy csoport, akiket arra kértek, hogy gyakran, közelről nézzenek bele a kamerában chatelés közben.

Azok a párok, melynek tagjai nem látták egymás szemét, kétszer nagyobb valószínűséggel vesztek össze és vágtak durva sértéseket egymás fejéhez, mint azok, akik a képernyőn keresztül egymás szemébe néztek. Ez még akkor is igaz volt, amikor a kamera olyan közel volt a chatelőkhöz, hogy a szemükön kívül szinte semmi más nem látszott a képernyőn, tehát felismerhetetlenek maradtak a másik számára.

Egyelőre nincs pontos, tudományos magyarázat arra, hogy miért játszik ilyen nagy szerepet a kommunikációban a szemkontaktus, de az izraeli viselkedéskutatónak, Noam Lapidot-Leflernek a következő a véleménye a jelenségről:

“A szemkontaktus segít megérteni a másik érzelmeit és segít az egyéb jelek közvetítésében, amiket közölni szeretne, így mindkét fél együttérzőbbé , megértőbbé válik a másikkal szemben a kommunikáció során.”

Forrás: ScientificAmerican.com