Skip to main content

A döntő „lépés” avagy a sikeres karrier 5 alapja a modern világban

A Mágia Struktúrája - a gondolkodás, nyelvhasználat és a valóság viszonya

A munka világa folyamatosan változik, ráadásul gyorsan.

Ha azt szeretnéd, hogy ne csak munkád, hanem valódi karriered is legyen, készülj fel, hogy neked is változnod kell. Ne akkor változz, amikor már nincs más lehetőség, menj elébe a dolgoknak és légy sikeres, máskülönben könnyen lehet, hogy karriered elrobog melletted.

 

brandépítés, személyes marketing - Varga Zoltán; NLP coach

Évekkel, évtizedekkel ezelőtt még a képesítés, a tapasztalat, a tehetség, az erkölcsös munkavégzés, a személyiség, az intelligencia és a rugalmasság voltak a legfontosabb tényezők a munkavállalók elbírálásánál. Ez mára megváltozott és valószínűleg a régi rend már soha nem is jön vissza. Persze, ettől még a fent felsoroltak rendkívül fontosak, de idő közben túlnőtt rajtuk a kapcsolatteremtés, a kommunikáció és az együttműködés képessége.

Neked melyik lehet az a döntő „lépésed”, előléptetésed, amellyel bekerülsz abba a körbe, ahonnan a holnap felsővezetőit választják? 

Íme öt mód, ahogyan új életet lehelhetsz karrieredbe.

Gondolj úgy rájuk, mint az első lépésre ahhoz, hogy a saját kezedbe vehesd az irányítást szakmai előmeneteleddel kapcsolatban. Mire vársz még?

Válj összekötővé

Azok, akik összekötőként viselkednek, komoly erőt képviselnek közösségi hálózataikon belül. Ők a kapocs az emberek, az ötletek és a célok között. Komoly befolyásoló erővel rendelkeznek és nagyszerű kapcsolatokat hozhatnak létre. Ma soha nem látott fontossággal bír az, hogy ki mennyire képes a kapcsolatteremtésre, ezért megéri összekötővé válni. Légy te magad a brand.

Légy hatékony kommunikátor

Még az összekötők sem mindig feltétlenül jók a kommunikációban. Ahhoz, hogy hatékonyan tudj kommunikálni, szükséged lesz az együttérzés, az önkontroll, a kíváncsiság, a türelem, a hatékony hallgatás és a törődés képességére. Gyakran a legjobb kommunikátorok mondják a legkevesebbet, de hatékonyak abban, hogy összehozzák a megfelelő embereket és létrehoznak egy olyan környezetet, ahol szabadon szárnyalhatnak a jobbnál jobb ötletek. Képességeidet ne feledd el az online világban is hasznosítani – mindannyian küldtünk már el olyan e-mailt vagy tettünk közzé olyan bejegyzést valamelyik közösségi oldalon, amit utólag megbántunk. Légy te magad a brand.

Légy együttműködő

Furcsán hangozhat, de az épp az együttműködés lehet az, ami előrébb visz a versenyhelyzetekben. Az együttműködés nem azt jelenti, hogy mindent valakivel kézen fogva kell csinálnod és nem próbálhatsz meg előrébb kerülni, versenyre kelni a többiekkel, sokkal inkább azt, hogy tudod, hol vannak a versengés határai. Légy te magad a brand.

Hozd létre és menedzseld személyes brandedet

Azok, akik ódzkodnak ettől a lépéstől, valószínűleg megragadnak majd egy bizonyos szinten és képtelenek lesznek a további fejlődésre. Érdemes saját brandet létrehozni azáltal, hogy kevésbé foglalkozol a gyengébb és munkád szempontjából irreleváns képességeiddel és csak arra a néhányra fókuszálsz minél nagyobb erővel, melyek valóban fontosak és a sikerhez nélkülözhetetlenek. Egyes szakértők szerint a brand (azaz, hogy milyen képet alakítasz ki magadról) ma már sok esetben fontosabb az intelligenciánál, a tapasztalatnál és a tehetségnél is. Légy te magad a brand.

Válogass meg mindent

Válogasd meg a kapcsolataidat, ismerőseidet, munkád produktumait, a könyveket, melyeket olvasol, ruháidat, képességeidet és tapasztalataidat; tehát bármi olyat, ami közvetlen kapcsolatban van életeddel vagy karriereddel. Szükség szerint alakítsd képességeidet és tapasztalataidat. A válogatás a jó ítélőképesség kifejezése, nem az irányító viselkedés bizonyítéka. Légy te magad a brand.

brandépítés, személyes marketing - Varga Zoltán; NLP coach

Bármit is gondolj, higgy! Cselekedj! A karriered szempontjából az a döntő „lépés”, előléptetés, amellyel az ember bekerül abba a körbe, ahonnan a holnap felsővezetőit választják!