Skip to main content

A pszichopaták köztünk élnek! – Te megölnéd a kövér embert?

A pszichopaták köztünk élnek! - Te megölnéd a kövér embert?

A villamos probléma (trolley problem)

egy híres pszichológiai teszt, melyet Philippa Foot talált ki.

A teszt szerint egy elszabadult villamos robog öt ember felé, akik a síneken ragadtak és nem tudnak elmenekülni. Mind meg fognak halni, ha Te nem állítod át a váltót és nem tereled a villamost egy másik pályára. Ennek is ára van azonban: a másik sínpáron is van egy ember, aki nem tud elmenekülni, ezzel a döntéssel tehát mindenképpen megölnéd őt.

[sociallocker]

A pszichopaták köztünk élnek! - Te megölnéd a kövér embert?

Te mit tennél?

A legtöbb ember nem tűnődik túl sokat ezen a kérdésen, a kisebbik rosszat választanák, azaz egy embert hagynának meghalni öt helyett.

Judith Jarvis Thomson filozófus azonban kissé átfogalmazta a villamos problémát, ami jóval nehezebbé tette a választást és érdekesebbé tette az eredményeket.

A pszichopaták köztünk élnek! - Te megölnéd a kövér embert?

Thomson változata így szól:

“Egy nagyon kövér, számodra idegen ember mögött állsz egy gyalogos felüljárón, a sínek fölött. Az egyetlen módja, hogy megmentsd az öt embert, ha lelököd őt a felüljáróról. Biztosan meghal, de nagy termetével megfékezné az elszabadult villamost, ezzel megmenekülnének a többiek. 

Te lelöknéd?

Ezt a kérdést Dr. Kevin Dutton, a Cambridge-i Egytem pszichológusa is felhasználta, amikor azt vizsgálta, miként különböznek az agyban végbemenő folyamatok a pszichopatáknál és a normális embereknél.

Meglepő eredmények születtek!!!

Dutton szerint a villamos probléma új változata nagyon komoly morális dilemma elé állítja az embereket és a döntésben nagy szerepe van az agy érzelmekért felelős részének, az amygdalának. A normális emberek sokáig mérlegelték a döntést és felkavarta őket a probléma és 90%-uk végül úgy döntött, nem taszítaná a kövér embert a biztos halálba. A pszichopaták ezzel szemben egy pillanat alatt, bármiféle lelkifurdalás nélkül rávágták, hogy lelöknék az embert a felüljáróról, ha ezzel megmentenének másik ötöt.

Más szavakkal, ha normális embernek tartod magad és ilyen helyzetbe kerülnél, egy fMRI vizsgálat az amygdala komoly aktivitását mutatná, míg egy pszichopatánál nem lenne nyoma hasonló aktivitásnak. Ugyanez a helyzet, ha pszichopatáknak, ha éhezőkről és más áldozatokról készült képeket mutatnak nekik: agyuk egyszerűen elhúzza a függönyt az érzelmekért felelős terület előtt és nem engedi, hogy bármi is hatással legyen rá.

Dutton úgy véli, bármilyen őrülten hangozzék is, jó oldala is van annak, ha valakiben nincsenek meg az alapvető emberi érzelmek, például akkor, ha valamilyen vezetői pozícióban tevékenykedik és fontos, hogy érzelmei ne befolyásolják a fontos döntéseket.

Ezt a feltevést történészek is gyakran boncolgatják, F. W. Winterbotham is erről ír “Az Ultra titok” című könyvében. Winterbotham szerint Winston Churchill tudta, hogy a németek 1940-ben le fogják bombázni Coventry városát, de úgy döntött, nem ad ki riasztást és nem értesíti a légvédelmet, mivel ezzel veszélyeztette volna a hírszerzésért felelős Ultra csoportot, melynek később nagy szerepe volt a partraszállás sikerességében.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy Churchill valóban tudott-e a közelgő bombázásról vagy tisztában volt-e vele, hogy Coventry városa a célpont, mindenesetre ez a helyzet is egy érdekes pszichopata-teszt alapja lehet.

Te hagytál volna 568 embert meghalni, hogy ezzel még több katonát és civilt megments? Mi játszódott volna le az agyadban, ha látod, hogy német bombázók akadálytalanul repülnek be egy városba és bombázni kezdik?

Érdemes lenne más beszélgetésekben is feltenni ezt a kérdést, vajon milyen válaszok születnének?

[/sociallocker]