Skip to main content

A nyugtalan családi háttér fizikális elváltozásokat okoz a kisgyermekek agyában

Pszichológiai érdekesség: A fiatal agy kevésbé képes az osztozkodásra

Az már hosszú ideje köztudott és egyáltalán nem meglepő tény, hogy azokon a gyermekeken, akik stresszben nőnek fel, később nagyobb valószínűséggel lesznek megfigyelhetőek viselkedési zavarok és felnőtt korukban is könnyebben áldozatául eshetnek az olyan pszichológiai betegségeknek, mint például a depresszió. Most azonban az is kiderült, hogy a zaklatott családi háttér és a folyamatos veszekedések fizikai hatással lehetnek az agy és az idegrendszer fejlődésére.

A nyugtalan családi háttér fizikális elváltozásokat okoz a kisgyermekek agyában

A kisgyermekek agya rendkívül érzékeny, egy új kutatás szerint még alvás közben is hatással van rá a szülők veszekedése. Az Oregoni Egyetem tudósai MRI-vizsgálatnak vetettek alá olyan kisdedeket, akiknek a családjaiban a szokásosnál gyakoribbak voltak a konfliktusok. Az ilyen babák érzékenyebben reagáltak az agresszív, dühös hangsúllyal elmondott mondatokra. Ez a reakció akkor is megfigyelhető volt, amikor aludtak és így játszották le nekik a dühös hangvételű felvételeket. Agyuknak az a része mutatta a legkomolyabb aktivitást, mely a stressz és az érzelmek szabályozásáért felelős.

„A kisgyermekek agya folyamatosan információt fogad be és tanul, nem csak akkor, amikor mi éppen tanítani szeretnénk. Ezt figyelembe véve számíthatunk arra, hogy a gyermek környezetében történő dolgok nagyban befolyásolják az agyban létrejövő fizikai kapcsolatokat és a fejlődést”

– mondta Alice Graham, a kutatás egyik vezetője.

A Yale Egyetemen végzett további vizsgálatokból kiderül, hogy a zaklatott csecsemőkorban bekövetkezett agyi és idegi változások tinédzserkorban is megfigyelhetőek és viselkedészavarokhoz vezethetnek. A tesztekben résztvevő tizenéveseket szintén MRI-vel vizsgálták, melyen jól látszott, hogy azoknak a fiataloknak, akik veszekedésben nőttek fel, kevesebb agysejtjük van agyuknak azon a részén, mely az érzelmek kontrollálásáért felelős. A vizsgált alanyok egyikénél sem volt megfigyelhető egyértelmű pszichiátriai betegség, de az olyan emocionális problémák gyakoriak voltak köztük, mint például az impulzív viselkedés, ami azt jelenti, hogy sokszor túl heves és erőszakos reakciókkal válaszolnak a külső ingerekre.

Bár a fiatal agyban könnyen okozhatóak káros elváltozások stressz által, az ilyen sérülések nem feltétlenül maradandóak, ha időben észlelik és kezelik őket. Ha például helyesen felismerik, hogy egy tini heves, erőszakos viselkedése a csecsemőkorban átélt stressz eredménye, megfelelő kezelésekkel elérhető, hogy egyes változások a visszájukra forduljanak.

Forrás: ScientificAmerican.com