Skip to main content

A nagy vezetők kommunikációs technikái

A nagy vezetők kommunikációs technikái

A többek között különböző listák készítésével is foglalkozó Forbes magazin hosszú ideje tanulmányoz már sikeres embereket és nagy vezetőket. A magazin munkatársai összeállítottak egy listát azokból a kommunikációs képességekből, melyeknek szerintük nagy szerepe volt abban,  hogy a múlt karizmatikus vezetői a csúcsra értek.

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, senkiből nem válhat nagy vezető anélkül, hogy remek kommunikátor legyen.

Ez persze nem azt jelenti, hogy csak úgy érhetsz el sikereket, ha “nagydumás” vagy és ömlik belőled a szó. A lényeg, hogy beszéd közben ne csak a saját kommunikációdra figyelj, hanem azt is vedd figyelembe, hogy az mit fog kiváltani másokból, illetve, hogy mások a kommunikációjukon keresztül milyen érzelmeket, igényeket közvetítenek.

A nagy vezetők kommunikációs technikái

Ha kellően odafigyelsz beszélgetés közben, kifejleszthetsz egyfajta éberséget ezekkel az elemekkel kapcsolatban és ha ezeknek megfelelően alakítod mondataidat, sikeres kommunikátor lehetsz. A nagy vezetők, akik rengeteg időt töltöttek, töltenek beszéddel, tisztában vannak ezzel, a következőkben az általuk használt tíz leggyakoribb kommunikációs módszert ismerheted meg.

1. Kommunikációs technika: Légy őszinte, ne tegyél hamis ígéreteket

Az emberek a legtöbb esetben csak azok előtt nyílnak meg és azoknak hisznek, akikbe bíznak is. A bizalmat nem lehet megvenni vagy kierőszakolni, mutasd, hogy egyenes ember vagy, lehet adni a szavadra és elnyered az emberek bizalmát. A nagy és elismert vezetők sem jutottak volna sehová, ha nem becsületesen kommunikáltak volna.

2. Kommunikációs techika: Ne tűnj elérhetetlennek

Egy régi üzleti szabály szerint a vezetőknek be kell tartaniuk a három lépés távolságot embereikkel szemben, valódi, bizalmon alapuló kapcsolatot azonban csak akkor tudsz kialakítani velük, ha közel engeded őket és személyesen is elbeszélgetsz velük, ah a helyzet úgy kívánja. Így biztos lehetsz benne, hogy ha valami fontos dolog jut az eszükbe vagy valami kérdésük van, bátran fordulnak majd hozzád. Egy mondás szerint az embereket nem érdekli, mennyit tudsz, amíg nem tudják, mennyire érdekelnek téged.

3. Kommunikációs technika: Ne beszélj rébuszokban

Ne csak utalgass, pontosan határozd meg, miről akarsz beszélni. Beszéded közben végig maradj érthető és tisztán fejezd ki magad. Ha csak “kerülgeted a forró kását” az sok időt vesz igénybe, az idő pedig soha nem volt olyan értékes, mint manapság. Ha egyszerűen, egyenesen és pontosan fogalmazol, azzal időt spórolsz meg, ráadásul mindenki őszintének fog gondolni. Beszélgetőpartnereidtől, beosztottjaidtól is várd el az egyenes, tiszta beszédet.

4. Kommunikációs technika: Figyelj mások igényeire is, ne csak a saját profitoddal törődj

A jó kommunikátorok nem csak begyűjtik az információt beszélgetés közben, de eredményesen fel is tudják használni azt. Leszűrik belőle, hogy a másiknak mik az igényeik, elvárásaik, ami nagyon hasznos lehet például egy vita során, hiszen így olyan megoldásokat találhatnak, ami nem csak nekik, de partnerüknek is megfelel. Ne feledd, vezetőként nem egyedül a saját céljaid elérésére kell koncentrálnod, de oda kell figyelned beosztottjaidra is és ha szükséges, ki kell szolgálnod az igényeiket.

5. Kommunikációs technika: Légy nyitott mások véleményére

A zárkózott elme mindennél jobban meggátolhatja a sikerességet. Sok vezető gondolja úgy, hogy csak az ő véleményei, elképzelései a helyesek és meg sem hallgatják azokat, akik másképp gondolkodnak. Te ne légy ilyen! Ha valaki eltérő véleménye van, hallgasd meg, vitassátok meg a dolgot, akár még hasznos ötletekkel is gazdagodhatsz. Ha szinte biztos vagy benne, hogy a másiknak nincs igaza, akkor is menj bele a vitába, hiszen így látni fogják az emberek, hogy nem zárkózol el mások véleménye elől.

6. Kommunikációs technika: Hallgass és figyelj

A jó kommunikációs képességekkel megáldott vezetők tudják, hogy mikor hagyják abba a beszédet és mikor figyeljenek oda másokra. Attól senki nem lesz okosabb, ha folyamatosan jártatja a száját, ha azonban odafigyelsz arra, hogy mit mind a másik, fontos információkkal gazdagodhatsz.

7. Kommunikációs technika: Ne legyél lekezelő

Ne legyél lekezelő és arrogáns az emberekkel szemben csak azért, mert magasabb szinten állsz a ranglétrán. Legyél közvetlen a beosztottjaiddal, ha a helyzet úgy kívánja, ne habozz együttérzést mutatni. Ezzel megint csak biztosítod beosztottjaidat afelől, hogy megérted őket, törődsz velük és lehet rád számítani.

8. Kommunikációs technika: Tudd, hogy miről beszélsz

Ha azt látják rajtad, hogy nem értesz ahhoz, amiről beszélsz, nem fognak hallgatni rád. A levegőbe beszélést senki nem szereti. Hiába állítják egyesek, hogy nem az a fontos, amit mondasz, hanem ahogyan mondod, igenis számít, hogy mit mondasz. Hiába a szép szavak, jól összerakott mondatok, ha az egész csak halandzsa és semmi érdemlegeset nem tudsz mondani az adott témával kapcsolatban, senkit nem fog érdekelni a mondanivalód.

9. Kommunikációs technika: Úgy beszélj, hogy üzenetedet mindenki magáénak érezze

A nagy vezetők nem mindig engedheti meg maguknak azt a luxust, hogy egyesével elbeszélgessenek mindenkivel, hiszen van, hogy nem 10, hanem esetleg 10 ezer ember előtt kell előadást tartaniuk. A jó kommunikátorok ilyenkor is képesek úgy alakítani üzenetüket, hogy a csoport tagjai úgy érezzék, közvetlenül hozzájuk szól. Minden csoport tagjaiban van valami közös vonás, például szakmai szempontból. Használd ki ezt és eszerint alakítsd mondataidat.

10. Kommunikációs technika: Légy készen üzeneted megváltoztatására

Nagyon fontos dolog a kommunikációban, hogy felismerd, ha közönséged nem a megfelelő módon fogadja az üzenetedet. Ha ezt tapasztalod, képesnek kell lenned átfogalmaznod üzenetedet olyan módon, hogy mindenki megértse és mindenkiből a megfelelő reakciókat váltsa ki.

Forrás: Forbes.com