Skip to main content

A majmoktól örököltük kommunikációnk alapjait?

Csimpánzokon végzett kutatásokból arra lehet következtetni, hogy az emberi kommunikáció a majmok által használt gesztusnyelvből fejlődhetett ki.

A tudomány és az evolúció máig egyik legnagyobb kérdése, hogy hogyan alakult ki az emberi kommunikáció és a beszéd, mely emberi mivoltunk elengedhetetlen részévé vált. Egy kutatás eredményei szerint a kommunikáció terén is szoros kapcsolatokat ápolunk a majmokkal, különösen a csimpánzokkal.

Mint azt sokan tudják, agyunk bal agyféltekéje felelős a nyelvi funkciókért. Ezért váltak különösen izgatottá a tudósok, mikor rájöttek, hogy a csimpánzok első sorban a jobb kezüket használják a kommunikációs céllal tett mozdulatokhoz, hiszen a test jobb oldalának mozgását szintén a bal agyfélteke irányítja.

A majmoktól örököltük kommunikációnk alapjait?

A kutatók tíz hónapon keresztül 70 csimpánzt figyeltek meg, akiknél különböző kommunikációs kézmozdulatok voltak észrevehetőek, melyeknek eltérő jelentéseik voltak, például üdvözlés, fenyegetés, agresszió, játékra való felhívás, stb. Ezeket a mozdulatokat túlnyomó részt jobb kezükkel végezték, de az egyéb mozdulatoknál, például kurkászásnál vagy valami kinyitásánál egyenlő arányban használták mindkét kezüket.

A megfigyelésekből az is kiderült, hogy a majmok nem csak emberekkel viselkedtek így, amikor valamilyen feladatot végeztettek velük, kísérleti céllal, hanem egymás között, természetes környezetükben is ugyanígy kommunikáltak. Ezek a gesztusok ráadásul nagyban hasonlítanak az emberek által is használt kézjelekhez.

Mindez tovább erősíti azt a feltevést, hogy az emberi kommunikáció alapjait a „majomgesztusok” alkották és ez lehet az oka annak is, hogy „kézzel-lábbal” mutogatva próbáljuk megértetni magunkat valakivel, akivel nem beszélünk közös nyelvet.

Forrás: ScientificAmerican.com