Skip to main content

A fantáziálás jó hatással van a gondolkodásra

A fantáziálás jó hatással van a gondolkodásra

Sok ember fantáziál minden nap szexről vagy szerelemről.

A fantáziálás jó hatással van a gondolkodásra

Ennek áldásos hatásai eddig ismeretlenek voltak, de most kiderült, hogy a fantáziálás témájától függően elősegíti az analitikus, illetve a kreatív gondolkodást.

A szexről való fantáziálás több egyszerű ábrándozásnál, hiszen javítja az analitikus gondolkodást, míg ha valaki szerelemről álmodozik, annak kreatívabb gondolatok születnek a fejében, legalábbis ezt állítja egy amerikai pszichológiai szaklapban megjelent tanulmány.

A fantáziálás jó hatással van a gondolkodásra

Korábban már felvetődött, hogy a szerelem és a szex hatással lehet a gondolkodásra.

A szerelem egy tág, hosszabb időt felölelő fogalom, ennek megfelelően a szélesebb körű gondolkodással hozták összefüggésbe, mely során a teljes képet vesszük figyelembe, míg a szex egy specifikusabb és rövidebb ideig tartó folyamat, így a különböző részletekre való koncentrálással azonosították.

Holland és német tudósok úgy döntöttek, utána járnak a feltételezésnek és megpróbálnak bizonyítékokat találni rá, hogy a fantáziálás  elősegíti-e az analitikus vagy kreatív gondolkodást. A kísérlet résztvevőit két csoportra osztották, 30-at közülük arra kértek, hogy képzeljenek el egy romantikus sétát szerelmükkel, míg a másik 30 résztvevőnek egy szexjelenetet kellett elképzelnie olyasvalakivel, akibe nem szerelmes. Ezután teszteket kellett kitölteniük.

Mint az várható volt, akik a szerelmükről ábrándoztak, sokkal jobban teljesítettek a kreativitást igénylő feladatok során, míg a szexről álmodozók az analitikus feladatokban voltak jobbak. A tudósok később egy másik csoport önkéntessel megismételték a kísérletet és ugyanerre az eredményre jutottak.

“Meglepett, hogy ennyire erőteljes hatással van a gondolkodásra a fantáziálás”

– mondta Jens Förster, az Amszterdami Egyetem szociálpszichológusa.

A fantáziálás jó hatással van a gondolkodásra

A kutatók a továbbiakban azzal kapcsolatban szeretnének vizsgálatokat végezni, hogy a szerelmeseknél tapasztalható szélesebb körű gondolkodás vajon segít-e a pároknak túljutni a szokásos párkapcsolati problémákon.