Skip to main content

A dohányzás az alkoholfüggőség egyik kiváltó oka lehet

A dohányzás mindig is egy rizikófaktornak számított az alkoholizmus kialakulásával kapcsolatban, de a mögöttes okok eddig nem voltak világosak. Egy patkányokon végzett kutatás azonban megállapította, hogy a nikotin hatására ideiglenesen megváltozik az agy jutalmazási központjának reakciója az alkoholra.

nikotin_patkanyDr. John Dani, a Baylor College egészségügyi főiskola munkatársa úgy véli, a nikotin hatásai és az alkoholfüggőség közti összefüggések megismerésének köszönhetően mostantól célzottabb lépéseket lehet tenni a függőség kialakulásának megelőzésére. Nikotin hatására egy dopamin nevű, a kellemes közérzetért felelős neurotranszmitter szabadul fel az agy jutalmazással és függőséggel kapcsolatos részeiben. A dopamin a hangulatjavítás mellett a stressz hatásait is lecsökkenti, kellemes, bizsergető, zsongó érzést okozva. Az alkohol azonban bizonyos szinten gátolja a dopamin termelődését az agyban, ezért többet kell inni a kellemes zsongó érzés kialakulásához.

A fiatalok a veszélyeztetettebb réteg

Komolyabb intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy a tizenévesek és a veszélyeztetett személyek ne kerüljenek kapcsolatba dohánytermékekkel és a nikotinnal. Sok tizenéves már meglehetősen korán elkezd kísérletezgetni a cigarettázással, náluk pedig az alkohol kipróbálásának esélye is jelentősen nagyobb. További kutatások megállapították, hogy a stresszhormonokra koncentráló kezelésekkel megelőzhető vagy kezelhető a nikotinfüggőség.

Egy patkányokon végzett kísérlet során Dr. John Dani és csapata felfedezte, hogy a rendszeresen nikotinnal érintkező patkányoknak gyakrabban vágynak alkoholra, mint azok, amelyek nincsenek kitéve a nikotin hatásának. Az előbbi patkányok agyának jutalmazó részlege emellett kevesebb reakciót mutatott az alkoholra, így nagyobb mennyiségre volt szükségük a kívánt hatás eléréséhez.

Azok az átkos stresszhormonok

Ennek az agyban fellépő gátló jelzések és a sztresszhormon receptorok aktiválódása volt az oka. A nem megfelelő módon végzett nikotinelvonás szintén növelheti az alkoholfüggőség kialakulásának kockázatát, mivel az elvonással járó ingerlékenység és nyugtalanság ideiglenesen könnyedén csökkenthető néhány pohár itallal.