Skip to main content

A stressz korunk népbetegsége is lehetne, szinte mindenkit érint, a fiataloktól kezdve az idősekig, a magányos farkasoktól a csapattagokig.

Hogyan lehetne kiküszöbölni, vagy legalábbis minimalizálni a stresszt?

A csapatmunka, mint stresszor

munkahelyi_stresszA stressz betegségként definiálása népszerű, ám nem pontos. A stressz egy ideiglenes állapot, amelynek oka lehet a munka mennyisége, nehézsége, a túlzott, vagy épp ellenkezőleg, a túl kevés felelősség, a kollégákkal vagy a főnökkel való rossz viszony, az alulértékeltség, stb. Stressz kiváltó tényező lehet maga a csapatmunka is. Bár sokak szerint a csapatmunkával járó előnyök – felelősség-, munka- és terhelésmegoszlás – enyhítik a stresszt, a csapatba integrálódás során fellépő konfliktushelyzetek is előidézhetik stresszt.

A munkahelyi követelmények által generált feszültség rövidtávon serkentőleg hat, sokan kimagaslóan jobban teljesítenek nyomás alatt, mint a nélkül. Maga a rövidtávú stresszhelyzet kifejezetten előnyös a csapat szempontjából. Azonban hosszú távon nem csak megterhelő, de egészségtelen is. Az állandó stressz nem csak mentális, de fizikai tüneteket is okoz (pl. fejfájás, hátfájás, mozgásszervi panaszok, stb.), sőt, betegségek kiváltó oka is lehet (a stressz következtében fennálló állandó riadókészültségtől az immunrendszer kimerül, így az esetleges betegségek ellen már nem tudja felvenni a versenyt – ennek eredménye, hogy egy egyszerű megfázás is súlyos, hetekig elhúzódó betegséggé fajulhat).

Az a csapat, amely nem foglalkozik a tagjaival, könnyen válhat stresszorrá. Ha az egyének munkáját nem értékelik megfelelően, a feladatokat nem egyenlően osztják szét egy-egy projektnél, a tagok egymás közötti kapcsolatai rosszak, a kommunikáció hiányos vagy nem működik – ezek mind kiválthatják a tartós stresszt.

Megoldások a stressz csökkentésére

Az egészséges életmód szinte minden szabálya és tanácsa használható a stressz csökkentésére. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás helyreállítja a stressz által megborult anyagcserét. Az interperszonális viszonyok rendezése, a jó kapcsolat kialakítása a kollégákkal és a csapat többi tagjával megkönnyíti a velük való munkát. A jól megszervezett munkaidő segít egyszerre egy feladatra koncentrálni, így hatékonyabban elvégezni az egyes feladatokat. A hobbik szintén segítenek a gondolatokat elterelni a munkáról, így valódi kikapcsolódást nyújtanak.