Skip to main content

3 legfőbb dolog, amit a vezetők megtanulhatnak a videojátékokból

A videojátékokat sokan lenézik és értelmetlen időpocsékolásnak tekintik. Ennek ellenére a vezetőknek lenne mit tanulniuk a játékokból és az egész videojáték-iparból, hogy jobb tegyék vállalkozásukat. 

A nemrég indult minneapolisi szociális- és játékanalitikai cég, a Ninja Metrics, vezérigazgatója, Dmitri Williams elárulta, hogy vezetőként mit érdemes átültetni a videojátékokból az üzleti életbe a siker érdekében.

  1. Tegyük szórakoztatóvá a munkát

videogameHisszük vagy sem, nem a pénz az egyetlen ok, amiért az emberek keményen dolgoznak – állítja Williams. Szerinte az emberek akkor a legproduktívabbak, amikor élvezik is a munkájukat, és értelmet látnak benne. „Az emberek többnyire a kapott szociális megerősítések és a nekik tetsző feladatok miatt szeretik a munkájukat”- teszi hozzá Williams.

Az online videojátékok tulajdonképpen egyfajta munkaként is felfoghatók, ráadásul ezért az emberek még fizetnek is. Ezek a játékok előrelátó gondolkodást, nagyméretű csoportok szervezését és karakterek irányítását igényli, ezekre a képességekre mind-mind szükség van a munkahelyen is. Csakúgy, mint egy izgalmas játék, a munka is kihívások elé állít, jutalmaz, és lehetőséget biztosít a kockáztatásra – mondja Williams.

„Ha valaki munkája túl könnyű, vagy túl nehéz, utálni fogják, akárcsak minket, akik megbíztuk őket egy ilyen munkával”- mondja Williams. „Találd meg a megfelelő nehézségi szintet és motiváltak lesznek. Ez, kombinálva a barátságos visszajelzésekkel, bátorítással, sokkal hatékonyabb motiváló erő, mint a pénz.”

  1. Engedjük meg dolgozóinknak a kockáztatást

„A játékokban többnyire különböző rejtvényeket, algoritmusokat kell megfejteni”- mondja Williams. „A megoldásig vezető út során gyakran kell kockáztatnunk, ugyanazt a pályarészt többször megpróbálnunk és sokszor szembesülünk kudarccal.”

Amikor a kudarc elfogadhatóvá válik, sőt, szinte még el is várják az embertől, akkor létrejön egy olyan vállalati kultúra, mely megengedi a kockáztatást, és támogatja a kreatív gondolkodást, ami újabb felfedezésekhez és alternatív megoldásokhoz vezet. Ahelyett, hogy egyszerűen az utasításokat követve dolgozzanak, a dolgozóknak szükségük van a bátorításra és támogatásra, ahhoz, hogy új dolgokat, újfajta módszerekkel hajtsanak végre.

„Remek dolog, ha a többszöri próbálkozás megengedett egy munkahelyen”- állítja Williams.

  1. A változatosság remek dolog

A videojátékokban, három alapszerep létezik: támadó, védekező és gyógyító – mindegyiknek megvannak a maga erősségei és gyengeségei, – magyarázza Williams. Ha bármelyik szerep is hiányzik a csapatból, veszíteni fogunk. Ugyanez a törvény vonatkozik a való életre is.

„Ha mindenki varázsló, veszíteni fogsz” – mondja Williams. „A változatos összetétel jobb csapatokhoz, eredményhez és folyamatokhoz vezet.”

„A videojáték egy olyan hely, ahol egy 12 éves fiú, egy 60 éves ügyvédnő és egy 30 éves zenész együtt oldhatnak meg problémákat” – folytatja. „Mindannyian másképp gondolkodnak, a játékon kívül semmi közös nincs bennük, mégis remekül kiegyenlítik egymást.”