Skip to main content

16 dolog, amit minden munkanap elején érdemes megtenni

A nap első néhány órája óriási hatással lehet arra, hogy mennyire leszel produktív a munkád során, ezért fontos, hogy legyen egy reggeli rutinod, mely előkészít a sikerre.

„Az, hogy jól kezdd a napod, elengedhetetlen ahhoz, hogy jobb eredményeket produkálj fellendítsd a karrieredet”

– mondta Lynn Taylor, munkahelyi tanácsadó.

„A napkezdés gyakran az egész nap hangulatára rányomja a bélyegét. Nagyban befolyásolja, hogy munkád során folyamatosan elkalandozik-e a figyelmed vagy végig képes leszel koncentrálni. Ha jó reggeli szokásokat alakítasz ki, nem fogod magad kevésbé produktívnak vagy figyelmetlennek látni a nap vagy a hét végén.”

tanulas7

Több neves karrier- és munkahelyszakértő Taylorral együttműködve összeírt egy 16 elemből álló listát azokból a teendőkből, melyeket minden reggel ajánlott elvégezni a sikeres és produktív munkavégzéshez.

Érkezz időben.

Ez a legtöbb ember számára magától értetődő, mégis vannak olyanok, akik nem értik meg, hogy ha későn érnek be, azzal nemcsak rossz képet alakítanak ki magukról, de az egész napjukat elrontják.

„Ha időben vagy egy kicsit korábban érsz be, az segít jobban ráhangolódni az adott napra, ráadásul elégedettségérzettel tölt majd el”

– mondta Taylor.

Vegyél egy mély levegőt. „Ezt értsd szó szerint, és ne törd a fejed olyan dolgokon, ami nem itt és most történik”

– tanácsolja Michael Kerr, nemzetközi üzleti tanácsadó.

„Sok ember zaklatottan érkezik a munkába, mert nincs elég idejük az otthoni teendők elvégzésére, így természetesen a munkát is sokkal stresszesebben fogják fel és előbb-utóbb beleőrülnek.”

Lassíts, tarts egy perc szünetet és alakíts ki egy napi rutint, mellyel folyamatosan előrébb juthatsz teendőidben.

Michael Woodward vállalati pszichológus is úgy véli, hogy jó hatással lehet az emberekre, ha megérkezésük után vesznek egy mély levegőt és adnak maguknak egy pár percet, amíg lenyugodnak és ráhangolódnak a tudatra, hogy kezdődik a munkanap.

„Ez egy remek módja annak, hogy az egész napod pozitív hangulatban teljen” – mondta. „Ne hagyd, hogy megérkezésed után az összezavarodott, frusztrált munkatársaid azonnal belehajszoljanak a munkába. Szánk magadra pár perced, mielőtt fejest ugranál a teendőkbe.”

Woodward elmondása szerint több olyan vezetővel is dolgozott, akik minden reggel tíz percet meditáltak, mielőtt egyáltalán elolvasták volna az e-mailjeiket vagy elindítottak volna egy telefonhívást.

„A meditációnak hatalmas ereje van az elme megnyugtatásában. Remek napkezdés, ha pozitív hangulatra hangolod magad, erre pedig remek eszköz a meditáció.”

Szánj időt a reggelire.

„Elcsépelt mondat, de a reggeli valóban a nap legfontosabb étkezése. Segít, hogy fizikálisan felkészültek legyünk a kihívásokra, ugyanakkor a mentális energiához is rengeteget hozzáad” – mondta Kerr.

Kezdj minden napot tiszta lappal.

Előfordulhat, hogy részt kell venned olyan projektekben, megbeszéléseket, melyek az előző délutánról tolódtak át, de ilyenkor is próbálj meg minden reggelt egy friss kezdetként kezelni, tanácsolja David Shindler, munkahelyszakértő.

„Hagyj magad mögött mindent, ami tegnap történt. A jelennel foglalkozz, készülj fel a napra és újult erővel vesd bele magad a teendőkbe.”

Ne legyél nyűgös.

Figyelj oda a hangulatodra, annak változásaira és ne feledd, hogy ez másokra is hatással lehet.

„Az egész napodra nagy hatással lehet az érzelmi intelligencia”

– mondta Shindler. Ha nem szereted különösebben a reggeleket, akkor is próbálj meg pozitív hozzáállással megérkezni az irodába. Idd meg a második vagy harmadik kávédat, ha ez kell ahhoz, hogy jobb kedvre derülj.

Kerr is egyetért:

„Az első munkában töltött óra nagyban meghatározhatja a kedvedet és hozzáállásodat a nap további részében, ez tehát nagyon fontos része a napnak. A reggeli morcosság nem csak rád lehet rossz hatással, de kollégáid egész napját is elronthatod vele.”

Szervezd meg a napod.

Az első munkaóra a legjobb arra, hogy összeírd, milyen teendőid vannak, melyek a legfontosabbak, így azzal kezdhetsz, ami valóban elsőbbséget élvez.

„Túl sok ember tereli el azzal a saját figyelmét a fontos dolgokról, hogy olyasmivel kezd, mint például egy rakás új e-mail átolvasása, amikor ennél sürgősebb teendője is lenne”

– mondta Kerr. Állíts össze egy menetrendet az adott napra, használd a naptáradat, írd fel a teendőidet és próbáld ehhez tartani magad. Persze, ha a főnököd megkér, hogy gyorsan végezz el valamit, akkor azt vedd előre és szervezd újra a többi teendőt.

Anita Attridge karrier és vezetői coach azt tanácsolja, hogy a napi teendők összeírásának szentelj különös figyelmet annak, hogy mi az, amit ma mindenképpen meg kell csinálni és mi ér rá holnap is. Szerinte is érdemes a legfontosabb teendőket reggel elvégezni, hiszen többnyire ilyenkor vagyunk a leghatékonyabbak.

Légy ébren, légy jelen.

Még ha nem is vagy oda a reggelekért, akkor is ébernek kell lenned attól a pillanattól kezdve, ahogy beérsz a munkahelyedre. Különösen vezetőként nagyon fontos, hogy mentálisan és fizikálisan is légy jelen és ennek megfelelően kommunikálj.

„Gyakran hallani beosztottaktól, hogy amikor közvetlen felettesük megérkezik az irodába, egyetlen mosoly nélkül elviharzik mellettük”

– kezdte Kerr.

„Szánj időt arra, hogy kapcsolatba kerülj csapatod tagjaival, erre remek lehetőséget nyújtanak az olyan apró dolgok, mint a szemkontaktus, egy mosoly. Kérdezd meg, hogy aludtak, van-e valami, amiben segíthetnél nekik. Ezekkel pozitív benyomást teszel a csapatodra és felvidítod őket.”

Beszélgess el a munkatársaiddal.

„Egy gyors, 5-10 perces összejövetel pozitív hatással lehet embereid napkezdésére”

– tanácsolja Kerr. Hozz össze egy rögtönzött meetinget, székek és felhajtás nélkül, ahol mindenki elmondhatja, hogy mi a fő célja aznap és, hogy van-e valami egyéb, amiről mindenkinek érdemes tudnia.

„Azáltal, hogy kollégáid megfogalmazzák a céljaikat, minden bizonnyal jobban koncentrálnak majd annak az elérésére.”

Alakíts ki rendezett munkakörnyezetet.

Ha letakarítod az íróasztalodat és kellemesebb, tisztább munkakörnyezetet biztosítasz magadnak, az jó hatással lehet a hangulatodra, állítja Alexandra Levit, üzleti és munkahelyi szakértő.

Emellett a félreértéseket is segíthet elkerülni.

„Bár a legtöbb írásos kommunikáció ma már e-mailben vagy sms-ben történik, előfordulhat, hogy főnököd vagy munkatársad otthagy egy fecnit az asztalodon, amíg nem vagy ott, de észre sem veszed a rendetlenségben, így lemaradsz a váratlan meetingről vagy nem végzel el egy fontos teendőt”

– mondta Levit.

„Emellett nehéz zavartalanul gondolkodni és egyébként is stresszesebb a munkavégzés, ha képtelen vagy megtalálni az asztalodon bármit is. Akár este, a munka befejezése után is letakaríthatod az asztalodat, így reggel tiszta lappal kezdhetsz. Ha ehhez már túl fáradt vagy, reggel ez legyen az egyik első dolgod.”

Emlékeztesd magad munkád jelentőségére.

„Furcsán hangozhat, de azt tanácsolom, hogy minden reggel szánj rá pár pillanatot, hogy végiggondold, mi a munkád célja és milyen értéket képviselsz a munkahelyeden”

– mondta Kerr. Ha emlékezteted magad, hogy milyen nagyobb célért dolgozol, az komoly motivációs erővel bírhat. Elég egyetlen pillanat, hogy emlékeztesd magad, mi számít igazán a munkád során, mit kell elérned, így jobban tudsz majd koncentrálni.

Ne hagyd, hogy az e-mailek elvonják a figyelmedet.

Ez sok ember számára nehéz lehet, hiszen a legtöbben rögtön fejest ugranak az inboxukba, ahogy bekapcsolják a számítógépet, a szakértők szerint azonban nem ez a helyes út. Ha mégis így tennél, csak az igazán fontos leveleket olvasd el és csak azokra válaszolj.

„Keresd ki gyorsan a fontosabb leveleket”

– tanácsolja Taylor.

„Nem minden e-mail egyformán fontos és sürgős, korán reggel legfeljebb a legfontosabbakkal törődj.”

Ezzel Attridge is egyetért:

„Csak a legsürgősebb e-mailekkel foglalkozz, hogy továbbhaladhass a reggeli teendőiddel. A többire lesz még időd a nap folyamán.”

„Túl sok ember figyelmét vonják el az e-mailek és az internet, különösen reggel” – ezt már Kerr tette hozzá. „Amikor elkezdesz e-maileket olvasni, csak egy kattintás választ el attól, hogy továbblépj egy vicces videóra, aminek a linkjét valamelyik barátod elküldte neked. Innentől kezdve nagyon valószínű, hogy magába szippant a net és megnézed a sporteredményeket, átolvasod a híreket, megnézed a tőzsdeárfolyamokat, stb., aztán azon kapod magad, hogy húsz perce egy doboló macskát nézel, a napi menetrended pedig fel is borult anélkül, hogy egyáltalán érdemben elkezdődött volna a napod.”

Hallgasd meg a hangpostád.

Az emberek többsége csak az e-mailig jut el, amikor az üzeneteit ellenőrzi és a telefonja eszébe sem jut.

„A hangposta üzenetek egyre inkább elavultnak tűnnek, manapság mindenki e-mailben vagy sms-ben üzen a másiknak, mégis megéri meghallgatni a hangpostát, hiszen fontos dolgokról maradhatsz le”

– mondta Levit.

Intézd el a fontos hívásokat és e-maileket.

Ha tudod, hogy valakivel kapcsolatba kell lépned a nap folyamán, a nap elején indítsd el a hívást vagy küldd el a levelet. Ha a nap közepére hagyod ezeket, jó esély van rá, hogy nem kapsz választ a nap vége előtt.

„Nincs annál frusztrálóbb, mint amikor szeretnél elvégezni egy feladatot, de nem kapod meg a hiányzó válaszokat ahhoz, hogy ezt megtehesd.”

– magyarázza Taylor.

„Ha már megvannak a kérdéseid és reggel az első teendők között elküldted azokat e-mailben, a nap folyamán bizonyára megkapod a válaszokat is.”

Használd ki, hogy még nincs leterhelve az agyad.

„Sok ember úgy érzi, hogy reggel működik a legjobban az agya és ilyenkor a legkreatívabb és legproduktívabb”

– mondta Kerr. Használd ki ezt a tulajdonságodat és végezd el a legkeményebb agymunkát igénylő feladatokat a reggeli órákban.

Időnként próbálj változtatni.

Egyes emberek szeretik az állandóságot, de mások igénylik a változásokat időről időre.

„A változást kedvelők számára azt tanácsolom, hogy időnként üljenek át másik asztalhoz, ha erre van lehetőségük, sétáljanak egyet, kerüljenek kapcsolatba új kollégákkal, a vállalat más részlegeiről”

– mondta Shindler.

„Az ilyen apró változások újra feltölthetnek energiával és pozitív hatással lehetnek rád.”

Vezess be egy kis szünetet.

„A reggeleid tevékenyen telnek, ezért érdemes egy rövid szünetet beiktatni a reggeli órák közepe táján, hogy egy kicsit pihenj, átgondold, hol tartasz és újult erővel fojtathasd a dolgaidat”

– tette hozzá Attridge.

„Ha a reggeli rutinod nem tartalmazza ezeket a fontos feladatokat, ideje újra átgondolni és átszervezni a szokásaidat, hogy sikeresebbek legyenek a napjaid és ezáltal az egész karriered”

– összegzett Taylor.

„A napi rutin úgy alakul ki, hogy vannak bizonyos teendők, amiket újra és újra, naponta elvégzünk, ezért szokássá válnak”

– vélekedik Kerr.

„Igyekezz úgy alakítani a reggeleidet, hogy olyan szokásokat alakíts ki, melyek elősegítik a koncentrációt és a jobb produktivitást.”

„Tudom, hogy a reggeli rutinom rendkívüli fontossággal bír, hiszen sokat segítenek a napi céljaim elérésében. Nagy híve vagyok annak a módszernek, hogy a reggelt érdemes még előző este megtervezni”

– tette hozzá.

morning-desk

Taylor végezetül hozzátette, hogy nem érdemes tíz körömmel ragaszkodni a kigondolt rutinhoz, érdemes kissé rugalmasnak lenni.

„Számíts arra, hogy valami váratlan történik, légy rugalmas és a teljes képet nézd egész napos produktivitásoddal kapcsolatban, ne akadj fent azon, ha valami nem pont úgy jött össze, ahogy tervezted.”