Skip to main content

15 mód a rossz vezetők felismerésére

Csak azért, mert valaki vezetőként dolgozik, még egyáltalán nem biztos, hogy képességei ennek megfelelőek.

Nem minden vezető egyforma, a legtöbb vállalat azonban képtelen hatékonyan megkülönböztetni egy jó vezetőt egy rossztól.

A mai cikkben igyekszem néhány támpontot adni, melyek megkönnyítik a nagy felismerést.

Létezik valamilyen egyszerű módszer, mely alapján megállapíthatjuk egy magas beosztású személy vezetői képességeit?

Leadership-Communication

A válasz igen, de ne feledd, attól, hogy valami egyszerű, nem feltétlenül jelent gyors és hatékony megoldást. Rengetegféle elemzés, felmérés és teszt létezik, melyek bepillantást engednek a vezetői képességekbe vagy épp azoknak a hiányába. A probléma ezekkel , hogy túlságosan analitikusan, teoretikusak és elfogultak. Ezek többnyire gyorsak, könnyen és olcsón elvégezhetőek, viszont nem mindig szolgálnak megfelelő válasszal. A jó hír, hogy vannak jobb módszerek arra, hogy felmérd valakinek a vezetői képességeit. Egyszerűen csak adj valamilyen felelősséget az adott személynek és figyeld, mihez kezd az adott helyzetben. A vezetők eredményeket produkálnak. Ezek nem mindig szépek, főleg a még tapasztalatlan vezetők esetében, de egy jó vezető megtalálja a módját, hogy elvégezze a munkát.

A legtöbb vezetői tesztet éppen a vezetők találták ki, így olyan ferdítések vannak benne, melyek a legtöbb esetben védik a vizsgáltakat.

Éppen ezért van szükség valós feladatokkal, a való világban elvégezhető tesztekre. Ha a céged nem ismeri fel a megfelelő vezetőket, akkor nem a tesztekkel, hanem a vezetőséggel van a probléma, hiszen a vezetőség felelőssége, hogy új és még jobb vezetőket neveljen ki.

John Maxwell mondta egyszer, hogy csak akkor igazi a siker, ha siker követi.

leadership1

Gyerünk, töltögesd csak ki a teszteket, de sokkal többre mész, ha inkább a következő 15 pontot veszed alapul

– nem feltétlenül ugyanebben a sorrendben. Ha valamelyik vezető a cégeden belül nem felel meg az alábbi kritériumoknak, akkor ideje elgondolkodni, hogy megpróbálod-e valamilyen módon fejleszteni vagy inkább megválsz tőle.

Aki nem lát, az nem is talál

Az a vezető, aki nem rendelkezik megfelelő vezetői látásmóddal, nem érhet el sikert. Nem tudja inspirálni a csapatát, nem tud motiválni és értéket létrehozni. A rossz látásmód, a csőlátás, a csalóka látás vagy a nem létező látás kudarchoz vezet. Egy vezető feladata, hogy egy jó és elérhető látásmód mentén előre vezesse a céget. Ha nincs ilyen látásmódja, akkor vak vezet világtalant.

Amikor a vezetők magukat sem tudják vezetni

Abból a vezetőből, akinek a személyisége nem megfelelő vagy hiányzik belőle a tisztesség, az idő nyomása rossz reakciókat fog kiváltani. Nem számít, hogy az adott személy mennyire intelligens, meggyőző, barátságos modorú vagy hozzáértő, ha a célok elérése érdekében elfogadhatónak találja az etikátlan viselkedést, végül saját gátlástalansága áldozatául esik. Az eredmények etika fölé helyezése nem a siker receptje.

Mutass valamit vagy fog be

Semmi nem mutatja annyira szembetűnően a vezetői képességek hiányát, mint az eredmények hiánya. Senki nem tökéletes, de azok a vezetők, akik folyamatosan elbuknak, nem is vezetők, bármennyire is szeretnéd, hogy azok legyenek. Bár a múlt eseményei nem mindig jelzik előre biztosan a jövőt, de érdemes figyelembe venni a hosszú távú statisztikáit a vezetőknek. Ha valaki folyamatosan jó eredményeket produkált, annak jó esélye van rá, hogy a jövőben is sikeres legyen. A jó cégek a kezdők közül is felismerik a jó vezetőket, de ehhez eredményekre van szükség.

Óvakodj a mindentudóktól

A legjobb vezetők pontosan tisztában vannak a korlátaikkal és azzal, hogy mit nem tudnak. Nem kell, hogy ők legyenek a legokosabbak a cégen belül, de bennük kell, hogy legyen a vágy arra, hogy folyamatosan tanuljanak másoktól. Gyakran mondják, hogy azok a vezetők, akik nem fejlődnek folyamatosan, nem vezethetnek egy fejlődő vállalatot vagy részleget. A jó vezető egyik ismérve a kielégíthetetlen kíváncsiság. Ha egy vezető nem kíváncsiskodik minden egyes, a vállalatot érintő apró részlettel kapcsolatban, ott komoly gondok vannak.

Amikor nem megy a kommunikáció

Amikor a vezetőt folyamatosan meglepetésként éri, hogy egyesek nem értik azt, amit kommunikálni próbál, akkor mind a vezetői képességekkel, mind a kommunikációval gondok vannak. Mutass nekem egy vezetőt, akinek gyengék a kommunikációs képességei, ha találsz ilyet, biztosíthatlak róla, hogy nem sokáig maradhat a helyén. A nagyszerű vezetők hatékonyan kommunikálnak a médiumokkal, a vevőkkel és a vállalat dolgozóival is. Aktív hallgatók, gyors gondolkodók és tudják, mikor kell rámenősebbnek lenni, visszavenni vagy épp kilépni a beszélgetésből.

Minden róluk szól

Ha egy vezető nem képes felfogni, hogy rajta kívül is vannak emberek, akiket munkájával szolgálnia kell, akkor soha nem fogja kivívni a beosztottjai bizalmát, elismerését és hűségét. Minden vezető annyira jó, amennyire az általa vezetett csapat. A túlzott magabiztosság, büszkeség és az arrogancia nem tartoznak a jó vezetői képességek közé. A jó vezetők magukra vállalják a kudarcot és osztoznak a sikerben, nem pedig fordítva. Röviden: ha egy vezetőnek nem szavaznak bizalmat a beosztottjai, vége a játéknak.

A szeretet a kulcs

Ritkán hallani a vezetés és a szeretet szót egy mondaton belül, pedig többnyire akkor beszélünk jó vezetésről, ha a szeretet jelen van. Az empátia, az alázatosság és a kedvesség mind a vezetői erények közé tartoznak és véletlenül sem számítanak gyengeségnek. A bukott vezetőknél ezek kevésbé figyelhetőek meg, így feltételezhető, hogy ez is hozzájárult a kudarcukhoz, hacsak nem ez volt a kiváltó ok.

Merev vezetői stílus

A legjobb vezetők rugalmas stílusban vezetnek. A mai világban egy vezető nem erőltetheti rá mindenkire minden helyzetben a saját stílusát, ez ugyani szinte biztosan eredménytelenséget szül. Csak az lehet hosszú távon sikeres a vezetői világban, aki hamar feltalálja magát az egyes szituációkban és képes alkalmazkodni a kialakult helyzetekhez. Nyitott gondolkodás és együttműködés jellemzi a jó vezetőt.

Elégtelen koncentráció

A legjobb vezetők mindent megtesznek, hogy koncentrációjuk ne lankadjon. Azok a vezetők, akik nem elég koncentráltak és nem szentelnek figyelmet a részleteknek, csapatukkal együtt meg fognak bukni. Azok a vezetők, akikből hiányzik az önfegyelem, rossz példával járnak elől, mely az egész csapatukon belül szétterjed. A vállalatok akkor vannak a legnagyobb veszélyben, amikor a vezetők elvesztik a koncentrációjukat. Nem elég, hogy jók a szándékaik, a sikerhez eredmények kellenek, azt pedig csak koncentrációval lehet elérni.

Elkényelmesedés

A vállalatok előre tervezve győzik le a vetélytársaikat, ezért a jó vezetők értik, hogy folyamatosan a jövő jobbá tételéért kell dolgozniuk. Azok, akik megelégszenek a pillanatnyi helyzettel vagy azok, akiket a túlélés jobban érdekel, mint a fejlődés, nem fognak sikereket elérni. A jó vezetők odafigyelnek a változásokra és innovatívak, hogy cégük naprakész, dinamikus és folyamatosan fejlődő legyen. Összefoglalva: azok a vezetők, akik mindig mindent ugyanúgy csinálnak, kudarcra ítélik magukat.

Nem figyelnek az ügyfelekre

Ha a vezetők nem követik figyelemmel a piac szükségleteit, elbuknak. Egy régi marketingmondás szerint, ha te nem figyelsz az ügyfeleidre, valaki boldogan megteszi majd helyetted. A sikeres vezetők odafigyelnek a fogyasztókra, a fogyasztói tapasztalatokra, így leadet generálva, elégedettséget és hűséget kiváltva belőlük. A legjobb vezetők elérik, hogy az ügyfelek folyamatosan elkötelezettek legyenek a céggel kapcsolatban, ha azonban nem foglalkozol vagy rosszul bánsz velük, napjaid vezetőként meg vannak számlálva.

Önfeláldozás és törődés

Ha a vezetők nem hajlandóak elegendő energiát áldozni a munkájukra, kudarcot fognak vallani. A legjobb vezetők támogatják a csapatukat, mentorálják és coacholják a csapattagokat és valóban törődnek velük. Az a vezető, aki nem segíti tevékenyen a csapatát, annak nincs is csapata, legalábbis nem hatékony. A régi mondás szerint az embereket nem érdekli, hogy mennyit tudsz, amíg látják, hogy mennyire törődsz velük.

Felelősségvállalás

Az igazi vezetők vállalják a felelősséget. Nem hibáztatnak másokat, nem követelik magukénak a csapatuk sikerét, de felelősséget vállalnak, ha az irányításuk alatt nem születnek megfelelő eredmények. Azokat a vezetőket, akik nem vállalnak felelősséget az embereikért, előbb-utóbb az embereik fogják felelősségre vonni.

A megfelelő vállalati kultúra kialakítása

A vállalati kultúra rendkívül fontos, ezért a jó vezetők nem engedik, hogy magától alakuljon ki, hanem ők maguk formálják a maguk elképzelései szerint. Ilyenkor nem csak a csapatukba jelentkezők tehetségét veszik figyelembe, de a hozzáállásukat és az erkölcsösségüket is. Lehet, hogy valaki nagyin tehetséges, de ha romboló hatással van a munkahelyi légkörre, az nem fog eredményességet szülni.

Bátorság

Ha a vezetőből hiányzik a bátorság, akkor az egészet megette a fene. A bátorság nem tévesztendő össze az arroganciával és a hivalkodó viselkedéssel. Az a bátor vezető, aki nem fél kitörni a jelenlegi helyzetből, hogy elkezdje építeni a jövőt, aki megteszi a kellő lépéseket, hogy megtörje a veszteségességet, nem riad vissza a nehéz döntésektől, meghallgat másokat, beismeri a hibáit, megbocsátja mások hibáit és kiáll azokért, akik nem tudnak kiállni magukért. Ezek közül egyiket sem tehetjük meg bátorság nélkül. A bátorság a vezetésben azt jelenti, hogy meg mered tenni a helyes lépést, amikor egyszerűbb lenne csak simán továbblépni.

leadership4

Röviden összefoglalva az eddigieket azt mondhatjuk, hogy a jó vezetőnek őszintének és becsületesnek kell lennie, nem árt, ha sikeres múlt áll mögötte, legyen jó kommunikátor, egyben szolgálja is azokat, akiket vezet, legyen rugalmas, tudjon koncentrálni és merjen lépni, amikor kell. Ha ezek a képességek hiányoznak a vezetőid valamelyikéből, akkor göröngyös út áll előtted.

leadership

Te milyen vezető vagy?
Te hogyan szoktál cselekedni vezetőként?
Mely tulajdonságok vannak meg benned a fentiek közül?
És milyen vezetővé tudnál válni?