Skip to main content

14 dolog, amit a sikeres emberek hétvégén tesznek

Elgondolkodtál már azon, hogy a sikeres vezetők hogy képesek folyamatosan a csúcson maradni és akár több területen is sikert elérni?

Lehet, hogy a hétköznap végzett munkájuk mellett hétvégéi teendőik is hozzájárulnak mindehhez?

Szerintük igen.

 

Spencer Rascoff mindössze 37 éves, de már sok mindent elért az életben. A Harvardon végzett háromgyermekes családapa társalapítója a Hotwire.com utazási irodának, alelnöke volt a szintén utaztatással foglalkozó Expediának, pénzügyi igazgató, marketing-alelnök és ügyvezető igazgató volt a Zwillow ingatlanértékesítő cégnél, ahol azóta vezérigazgatóvá léptették elő.

„A hétvégék nagyon fontosak a számomra, hiszen kiszakadhatok a mindennapok rutinjából és más szemszögből gondolhatom végig a cégem és az egész iparág működését, változásait, történéseit.”

– mondta Rascoff.

„Amikor nem dolgozom, akkor is tervezgetek és a vállalat jár a fejemben. A hétvégék remek lehetőséget nyújtanak, hogy komolyabban fontolóra vegyem a komolyabb kérdéseket.”

Elmondása szerint hétvégente mindig igyekszik a családjával lenni. „Ha pénteken el kell utaznom egy távoli városba és a jövő hetet is ott kell kezdenem, akkor sem maradok ott hétvégére, inkább hazautazom.”

Rascoff tavaly szilveszteri fogadalma az volt, hogy szombatonként igyekszik nem foglalkozni az e-mailjeivel, de saját bevallása szerint ezt nem sikerült betartania.

„Idén újra megpróbáltam és eddig úgy tűnik, eredményesebb vagyok benne, mint tavaly. Három fiatal gyermekem van, ezért a hétvégék fárasztóak, de jól szórakozom, erődöket építünk, biciklizünk, focizunk, sakkozunk, sétálunk, állatkertbe megyünk, a legkisebbeket pelenkázom, olvasok nekik és szülinapi zsúrokra viszem őket. Hétvégén sosem megyek be az irodába, de esténként azért néha belekukkantok az e-mailekbe és igyekszem cikkeket találni az általam képviselt iparággal kapcsolatban.”

Laura Vanderkam, a sikeres emberekkel foglalkozó szerző úgy véli, hogy a sikeres emberek hétvégi tettei a titkos fegyverek ahhoz, hogy sikeresek maradjanak.

„Hétfőn harcra késznek, erőtől duzzadónak kell lenned.”

– kezdte Vanderkam.

„Ehhez arra van szükséged, hogy a hétvégék felfrissítő és ne kimerítő, lehangoló hatással legyenek rád. Ha egy sportoló részt vesz egy másik sportág edzésein, az kedvező hatással lehet a teljesítményére, fejlődésére. Ugyanígy, ha nem állandóan csak dolgozol, hanem hétvégente sportolsz, önkéntes munkát végzel, a gyerekeiddel foglalkozol, spirituális tevékenységekben veszel részt, az javíthatja a munkában nyújtott teljesítményedet.”

A vezetői coach Dale Kurow szerint a sikeres emberek azért töltik aktívan, a családjukkal, kreatív programokkal a hétvégét, hogy agyuk jobb agyféltekéjét is kellőképp megtornáztassák.

Penelope Trunk karrier coach így vélekedik:

„A legsikeresebb emberek nagy erővel koncentrálnak arra, amit tenni akarnak. A hétköznap és a hétvége nem sokban különbözik egymástól, hiszen mindkét időszakban arra koncentrálnak, hogy olyan életet teremtsenek maguknak, amilyet szeretnének.”

Kik a sikeres emberek és pontosan mit csinálnak hétvégente?

„Sikeres embernek az mondható, aki elérte az általa kívánt mértékű boldogságot és elégedettséget is munkája, magánélete és spirituális élete során is.”

– vélekedik Kurow.

„A legtöbb sikeres embert az hajtja, hogy újra és újra érezze az egy-egy feladat elvégzésével, egy-egy akadály leküzdésével járó elégedettséget.”

Roy Cohen karrier coach szerint a siker kétféleképpen definiálható: az egyre jobb pénzügyi helyzet kivívása és megtartása, valamint ha valaki örömet, elégedettséget érez munkája miatt.

„Az én nézőpontom szerint az az igazi siker, amikor a kettő összekapcsolódik és valaki úgy kerül egyre jobb anyagi helyzetbe, hogy közben örömet talál a munkájában és szenvedéllyel végzi azt.”

Lássuk a 14 hétvégi teendőt, melyek számodra is meghozhatják a sikert!

Legyen időd a családodra és a barátokra.

Ez különösen azok számára fontos, akik a hétköznapokban annyira elfoglaltak, hogy alig jut idejük a szeretteikkel lenni.

Testmozgás.

Mindenkinek szüksége van testmozgásra. Ha nincs időd heti 4-5 napot mozogni, akkor legalább a hétvégén időt kell tudnod szorítani a sportolásra, mondja Vanderkam. A sport remek lehetőséget kínál arra, hogy kiürítsd az elmédet és teret adj a friss ötleteknek.

„Ismerek embert, aki egy PR-céget vezet és a kutyasétáltatással töltött idejét használja arra, hogy új ötleteket találjon ki azzal kapcsolatban, hogy hogy dolgozzon az új ügyfél projektjén vagy miként vegye fel a kapcsolatot a sajtóval.”

– mondta Kurow.

Cohen elsősorban biciklizést vagy a hidegebb hónapokra szobabiciklizést javasol. „Mindkettő energiával tölt fel és akár több azonos érdeklődésű emberrel együtt is végezhető. Ilyen módon akár értékes kapcsolatokat is kialakíthatsz, ez pedig a mai üzleti világban elengedhetetlen a sikerhez.”

Kövesd a szenvedélyed.

„Egy képeslapokkal foglalkozó cég kreatív igazgatója hajlandó volt újra iskolapadba ülni a művészetek iránti szeretete miatt. Azóta úgy megszerette a verseket, hogy hétvégente ő is ír.”

– hozott példát Kurow.

„A sikeres emberek találnak időt arra, ami fontos vagy szórakoztató a számukra, ezzel egyensúlyt hoznak az életükbe.”

Utazz el.

Egy jó utazás sokat segít abban, hogy kipihend egy fárasztó hét fáradalmait, állítja Cohen.

Se e-mail, se telefon.

A legsikeresebb emberek el tudnak szakadni az e-mailektől, legalább egy kis időre.

„Nem azt mondom, hogy egész hétvégére szabadulj meg a kütyüktől, amik a munkádhoz kötnek, már az is felszabadító érzés lehet, ha otthon hagyod a telefonodat, amikor sétálni indulsz. Ajánlott legalább szombat estétől vasárnap kora délutánig elfelejteni az e-mailt, a telefont és az egyéb eszközöket.”

Önkénteskedj.

„Ismerek egy ingatlanközvetítő cégnél dolgozó nőt, aki önkéntesként segít jótékonysági főzések és ételosztások alkalmával.”

– mondta Kurow.

„Az önkéntesség remekül ellensúlyozza a hétköznapi kemény koncentrációt igénylő, elemzői munkát és kiélheti kreativitását, mivel ő tervezi a plakátokat, teljesen ingyen.”

Cohen is sok sikeres embert ismer, akik szívesen vesznek részt adománygyűjtő eseményeken.

„Ez egy remek alkalom arra, hogy érdekes embereket ismerjenek meg, akár olyanokat is, akikkel közös az érdeklődési körük. Emellett megítélésüknek is jót tesz, ha ilyen eseményeken mutatkoznak.”

Ne terheld túl magad.

Mindenkinek vannak hétvégi tennivalói, de Vanderkam szerint a legjobb, ha ezekre csak kevés időt szánunk. Ne hagyd, hogy az egész hétvégédet a házimunka és a takarítás tegye ki.

Tervezz.

„A tervezés hatékonyabbá teszi az embereket, ha pedig mindezt hétvégén teszed, hétfőn nincs más dolgod, mint felkészülten elkezdeni a tervek végrehajtását és a beosztottjaidnak is tisztább, egyértelműbb utasításokat tudsz majd adni.”

– tanácsolja Vanderkam.

Trunk is egyetért vele. Szerinte a sikeres emberek az egész hónapjukat, sőt, évüket is megtervezik, mivel ha folyamatosan csak percekkel, órákkal előre gondolkodsz, akkor megragadsz egy szinten és nem fogsz tudni igazán nagy dolgokat véghezvinni.

Élj társasági életet.

„Az emberek társas lények. Több tanulmány is készült azzal kapcsolatban, hogy az emberek milyen napi teendők során élik át a legnagyobb boldogságot és a közösségi élet előkelő helyen szerepel a listán, nem sokkal lemaradva a szex mögött.”

– mondta Vanderkam.

Menj el szórakozni barátaiddal, családoddal, szervezz programokat a helyiekkel, utcabeliekkel.

Kertészkedés, kézművesség, játékok, sport, főzés, kulturális tevékenységek.

Ezek különösen azok számára nyújthatnak hatékony kikapcsolódást, akik egész héten az irodában ülnek.

„Sok ember lel örömet abban, ha a saját szépérzéke szerint alakíthatja kertjét.”

– vélekedik Cohen.

Kurow ismer egy ügyészt, aki hétvégente imád kertészkedni és mozaikokat készíteni, hogy kreatív énje is kielégülhessen.

„Remekül feltöltődik ezeknek a tevékenységeknek köszönhetően és hétfőn újult erővel vághat bele a hosszas jogi procedúrák intézésébe. Az alkotás a kiteljesülés érzésével tölti el, táplálja a lelkét és a spirituális énjét.”

A színház, az opera, a sportok, a kártyázás és egyéb szabadidős tevékenységek szintén segíthetnek a lélek megnyugtatásában.

Teremts kapcsolatot.

„A kapcsolatteremtés nem egy dolog a sok közül, amit a sikeres emberek csinálnak, sokkal inkább egy életstílus.”

– állítja Trunk.

„Bármit csinálnak, bárhová mennek, képesek új emberekkel megismerkedni, kapcsolatba kerülni.”

Tekints magadba.

Egan szerint az igazán sikeres emberek hétvégente áttekintik életüket és kifejezésre juttatják, hogy értékelik, amijük van, a boldogságukat és elégedettségüket. Rascoff szintén egyetért:

„A hétvége remek lehetőséget nyújt, hogy magunkba tekintsünk és komolyabban elgondolkozzunk a nagy kérdéseken.”

Meditálj.

Ezt teheted csoportokban vagy privát tanácsadóval is, a lényeg, hogy megtaláld a lelki egyensúlyt.

„Minden lehetséges eszközzel fel kell készítened magad a sikerre ebben a kemény világban.”

– tanácsolja Cohen.

Töltődj fel.

Olyan világban élünk, ahol mindennap kiélezett versenyhelyzetekkel szembesülünk, állítja Vanderkam.

„Ahhoz, hogy folyamatosan csúcsteljesítményt nyújthass, időnként pihenned kell és fel kell töltődnöd.”

Ennek köszönhetik a sikeres emberek, hogy hétköznap folyamatosan a csúcson vannak.

A sikeres emberek tudják, hogy az idő túlságosan drága ahhoz, hogy félvállról vegyék a szabadidőt.

„Nem szerencsés elpazarolni a hétvégét azzal, hogy a TV előtt ülsz, nem csinálsz semmit vagy végig csak házimunkát végzel. Ha nem túlzsúfoltak a heteid, akkor talán belefér egy-egy lazább hétvége, de ha reggel nyolctól este nyolcig folyamatosan dolgozol, akkor nem.”

– zárta le Vanderkam.

Te is így vagy más tevékenységekkel töltöd a hétvégéidet, a szabadidődet?
Egy vagy két, esetleg több ponton találsz hasonlóságot a fenti lista és a Te életed között?
Elégedett vagy azzal, ahogyan magaddal és értékes időddel bánsz?
Mit teszel azért, hogy javuljon „időkezelésed”?