Skip to main content

11 egyszerű tanács, hogy jobb vezető légy

Az ébredés valóban véget vet a rossz álomnak?

Ha kedvelnek a beosztottjaid, csoportod tagjai, sokkal könnyebb és eredményesebb lesz a munkavégzés, ráadásul a következőkben bemutatott technikákkal a magánéletedben is jobb kapcsolatokat alakíthatsz ki. A legsikeresebb vezetőkkel készült beszélgetések során kiderült, ez az a 11 pont, melyet mindannyian fontosnak tartanak és melyek elsajátításával mindenki sikeresebb vezetővé válhat.

11 egyszerű tanács, hogy jobb vezető légy

1. Hallgatás

„Ha az emberek beszélnek, nagyon figyelj rájuk. A legtöbb ember meg sem hallgatja a másikat”

– Ernest Hemingway

A hallgatás minden jó kapcsolat alapja. A jó vezetők meghallgatják, amit beosztottjaik és ügyfeleik mondani szeretnének, amire szükségük van, ami nehézségeket okoz nekik, stb. Odafigyelnek mások mondanivalójára és nyitottak az új ötletekre. Meghallgatják cégük fő érdekeltjeit, befektetőit, sőt, vetélytársaikat is. A hallgatás technikája nagyon fontos például a vezérigazgatók számára.

2. Történetmesélés

„A történetmesélés a leghatásosabb módja, hogy új ötleteidet közöld a világgal”

– Robert McAfee Brown

Ha túl vannak azon, hogy meghallgatták a többieket, a vezetőknek meg kell csillogtatniuk remek előadói képességeiket, hogy el tudják adni termékeit, és ami még fontosabb: ötleteiket. Ha jó történetmesélő vagy, történeted megfogja az embereket és tettekre sarkallja őket. Nem számít, hogy egyetlen embernek mesélsz hatásos történeteket vagy a teljes igazgatótanácsnak, esetleg több száz embernek tartasz videokonferenciát, a történetmeséléssel komoly sikereket érhetsz el.

3. Hitelesség

„Nem hittem volna, hogy a hitelesség ilyen gazdaggá tehet. Ha tudtam volna, már sokkal régebben elkezdtem volna”

– Oprah Winfrey

A jó vezetők nem akarnak másmilyennek látszani, olyanok, amilyennek leírják magukat és a becsületesség mindennél fontosabb a számukra. Úgy lehetsz a legkönnyebben hiteles, ha alázatosan viselkedsz és nem titkolod, hogy Te is sebezhető vagy. Az ilyen embereket a felettesek és a beosztottak is kedvelik és segítenek neki a siker elérésében. Persze másként viselkedik az ember a magánéletében és nyilvánosan, de a közösségi oldalak egyre jobban elhomályosítják a határvonalat a kettő között és egyre több mindent lehet megtudni rajtuk egyes emberek magánéletéről is.

4. Tisztesség

„Egyszerű üzletemberként nincs nagyobb hatalom a kezedben az igazságnál”

– John Whittier

Vezetőként nincs hová bújnod, akik üzletemberekként megpróbálnak valamit eltitkolni, előbb-utóbb mindig lebuknak. Ha nyitott és őszinte vagy ügyfeleiddel és beosztottjaiddal szemben, azzal jobb kapcsolatot alakítasz ki velük, szívesebben keresnek fel és dolgoznak majd veled. Ráadásul azzal, hogy tisztességes és őszinte vagy, az álmatlan éjszakákat is elkerülöd, nem kell azon gondolkodnod, hogy kinek mikor mit mondták és mit kell kimagyaráznod mások előtt. A tisztességes vezetők a legboldogabbak és legeredményesebbek.

5. Csapatjáték

„Emberek játsszák a játékot, de a csapatok nyerik a meccseket”

– SEAL-csoport

Nem számít, milyen kicsi a vállalatod, naponta kommunikálsz másokkal. Hagyd kibontakozni őket, kérd ki az ötleteiket, ne fölényeskedj és meglátod, nagyon hamar kedvelt vezető leszel. Szükséged van mások véleményére, gondolataira, hogy új, hasznos ötleteket ismerj meg és ne csak a saját kereteid között gondolkozz.

6. Reszponzivitás

„Az életet 10%-ban határozza meg az, hogy mi történik velünk, a maradék 90%-ot mi alakítjuk a reakcióink által”

– Charles Swindoll

A jó vezetők rendszeresen küldenek visszajelzéseket dolgozóik, ügyfeleik, leendő ügyfeleik és befektetőik felé. Ezek az emberek rendkívül fontosak egy vállalat életében, felvirágoztathatják, de akár rendkívül nehéz helyzetbe is hozhatják azt, ezért fontos jó kapcsolatot ápolni velük. A jó vezetők rendszeresen tartják velük a kapcsolatot és kommunikatívak velük szemben. Mindegy, hogy e-mailt küldesz nekik, hangüzenetet hagysz, tweetelsz, mindegyikkel azt mutatod, hogy törődsz velük és ez nagy valószínűséggel jól fog esni nekik.

7. Alkalmazkodás

„Ha végeztél a változásokkal, akkor neked is véged”

– Benjamin Franklin

A piac soha nem változott gyorsabb ütemben, mint ma. Éppen ezért a vezetőknek is rugalmasaknak kell lenniük, hogy meg tudjanak birkózni a folyamatosan változó lehetőségekkel és kihívásokkal és tudják, mikor mit kell tenniük. A makacsság ma már nem működik, a jó vezető védjegyei a mai világban az alázatosság és a hajlandóság az alkalmazkodásra.

8. Szenvedély

„Csak akkor végezhetsz jó munkát, ha szereted azt, amit csinálsz”

– Steve Jobs

Azoknak, akik szeretik, amit csinálnak, soha többé nem kell dolgozniuk. Azok a vezetők, akik örömüket lelik a munkában, beosztottjaikat is „megfertőzhetik” ezzel a hozzáállással, így a munka jobb hangulatú és eredményesebb lesz mindenki számára. Mindenképpen pozitív hatása lesz, ha sikerül megtalálnod az örömet a munkádban.

9. Meglepetés

„A jó vezetők mindig tartogatnak a tarsolyukban valami meglepetést, ami megfoghatatlan, mégis lenyűgözi a közönségüket”

– Charles de Gaulle

A legtöbb ember szereti a pozitív meglepetéseket a mindennapok során. A kedvelt vezetők gyakran ígérnek kevesebbet a várható eredménynél, így amikor sikerül túlteljesíteni azt, az ügyfeleket és a dolgozókat is kellemes meglepetés éri, nem úgy, mintha túl magas lenne a célkitűzés és nem sikerülne elérni azt. Rengeteg módja van még, hogy pozitív hatást tegyél beosztottjaidra, ami ráadásul pénzbe sem kerül. Sokszor egy mosoly is elég.

10. Egyszerűség

„A kevesebb nem több; a pont elég a több”

– Milton Glaser

A világunk összetettebb, mint valaha, az ügyfelek és a beosztottak mégis az egyszerűségre reagálnak a legjobban. Ha a bonyolult, összetett projekteket lebontod elemeire és egyszerűen magyarázod el az érintetteknek, azzal sokkal nagyobb hatást érhetsz el, mintha az egészet egyszerre zúdítanád rájuk. Mi emberi lények mindenben az egyszerűséget keressük, egy jó vezetőnek képesnek kell lenni a legbonyolultabbnak tűnő feladatokat is egyszerűen előadni és megértetni.

11. Hála

„Úgy gondolom, a köszönet a gondolatok legmagasabb formája, a hála pedig az öröm, a csoda által megduplázva”

– Gilber Chesterton

A kedvelt vezetők mind hálás emberek, akik elismerik a körülöttük dolgozók erőfeszítéseit. Azzal, hogy köszönetet mondasz kollégáidnak, segítőidnek, beosztottjaidnak, ügyfeleidnek, nemcsak őket dobod fel, de Te is jobban fogod érezni magad. Kutatásokból kiderül, hogy azok az adományozók, akik írásos köszönetet kapnak segítségükért, 38%-os eséllyel fognak a következő adandó alkalommal is adományt küldeni a rászorulóknak.

11 egyszerű tanács, hogy jobb vezető légy

Az aranyszabály:

Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak és bánj úgy másokkal, ahogy ők szeretnék, hogy bánj velük!

Azzal, hogy úgy viselkedsz, ahogy azt Te is elvárod a körülötted lévőktől, tiszteletet fogsz szerezni magadnak. Ha kimutatod, hogy mennyire nagyra becsülsz másokat, több ügyfelet és munkatársat szerezhetsz, hiszen mindenki szívesen dolgozna egy ilyen emberrel. Az előbb felsorolt pontok egyike sem túl bonyolult, nem igaz? Sok vezető mégis képtelen megkedveltetni magát és hatékonyan dolgozni, pedig csak ennyi dolga lenne.