Skip to main content

10 ok, amiért a legtehetségesebb dolgozód el fog hagyni

Tíz NLP-alapú meggyőzési módszer

Észrevetted már, hogy a vezetők folyamatosan a tehetségről beszélnek, de a legtöbben folyamatosan ugyanazokat a hibákat követik el?

Kevés dolog annyira káros és bomlasztó az üzleti világban, mint az, ha a legtehetségesebb dolgozók váratlanul távoznak. Rengeteg vállalat képtelen megtartani legígéretesebb tehetségeit. A következőkben ennek okairól és ezek lehetséges orvosolásáról lesz szó.

Kérdezd meg bármelyik vállalat vezérigazgatóját, hogy van-e valamilyen módszerük vagy folyamatuk tehetségek toborzására és kinevelésére, szinte biztos, hogy azonnal rávágnak egy igent. Azonnal elkezdik majd sorolni, hogy milyen módszerrel igyekeznek felfedezni a tehetségeket, miként fejlesztik őket, stb. A legtöbb esetben mindezek azonban inkább csak hangzatos teóriákra és nem tapasztalatra épülő folyamatok, elképzelések.

Tíz NLP-alapú meggyőzési módszer

Ha egy vállalatot elemzel, mindig a munkahelyi légkört vedd figyelembe, ne a vezetői szónoklatot, a valós eredményekre figyelj, mások állításaira. Annak ellenére, hogy a vezetőségből sokan idilli képet festenek az adott munkahelyről, a beosztottakkal való beszélgetések gyakran mást mutatnak.

  • Több mint 30% úgy gondolja, hogy új munkahelyet fog találni egy éven belül.
  • Több mint 40% nem tiszteli a közvetlen felettesét.
  • Több mint 50% azt mondja, hogy más az értékrendje, mint a munkaadójáé.
  • Több mint 60% úgy érzi, nem tudja elérni céljait, ha a munkaadója által kijelölt utat követi.
  • Több mint 70% úgy érzi, nem kap elegendő elismerést és megbecsülést munkaadójától.

Ha tehát vezetőként úgy érzed, minden az irányításod alatt áll, jobb, ha kicsit átgondolod a dolgokat. Egy régi mondás szerint a dolgozók nem a munkahelyüknek, hanem a főnöküknek mondanak fel. Képesítéstől és beosztástól függetlenül a saját akaratból távozó dolgozók leggyakrabban azért hagyják ott munkahelyüket, mert valamilyen problémájuk van a vezetőséggel.

Azok az alkalmazottak, akiket folyamatosan kihívások elé állítanak, elkötelezetté teszik őket munkájuk iránt, értékelik és elismerik őket, csak a legritkább esetben távoznak és ami még fontosabb, sokkal jobban teljesítenek. Ha ezek közül a feltételek közül valamelyik is hiányzik, csak idő kérdése a felmondás. Íme a tíz legvalószínűbb ok a távozásra – légy okos vezető és ne kövesd el ezeket a hibákat:

1. Nem tudsz szenvedélyt kelteni bennük

Az okos vállalatok igyekeznek összehangolni alkalmazottaik szenvedélyét a cég céljával. Az emberi természet nagyon nehézzé teszi, hogy lehagyjunk egy olyan helyet, ahol kiélhetjük szenvedélyeinket. Ha ezt nem érted meg, akaratlanul, tudat alatt arra fogod bátorítani beosztottadat, hogy valahol máshol keressen olyan helyet, ahol ezt megteheti.

2. Nem tudod intellektuális kihívások elé állítani őket

Az okos emberek nem szeretnek az unalmas félhomályban ücsörögni. Ha te nem állítod őket olyan kihívások elég, ahol próbára tehetik elméjüket, majd keresnek valaki mást, aki megteszi.

3. Nem engeded, hogy kiéljék kreativitásukat

A legnagyobb tehetségek mindent megtesznek a fejlődésért és azért, hogy értéket vigyenek a munkába. Úgy „programozták” őket, hogy változást és újítást hozzanak. Hozzá KELL tenniük a magukét a designhoz és egyéb kreatív munkákhoz. Az okos vezetők nem zárják kalitkába tehetségeiket, hanem kiszabadítják őket onnan. Mire jó egy versenyló, ha nem engeded, hogy vágtasson?

4. Nem tudod fejleszteni a képességeiket

A vezetői munka nem az állandóságról, sokkal inkább a folytonosságról szól. Nem számít, mennyire okos vagy tehetséges valamelyik alkalmazottad, mindig van helye a fejlődésnek, a növekedésnek és az érettebbé válásnak. Ha akadályozod valakinek a fejlődését, akkor minden bizonnyal továbbáll és keres valakit, aki nem gátolja.

5. Nem hagyod szóhoz jutni őket

A tehetséges embereknek jó gondolataik, ötleteik, meglátásaik és elképzeléseik vannak. Ha te nem hallgatod meg őket, majd valaki más megteszi.

6. Nem törődsz velük eléggé

Persze, az emberek fizetésért járnak dolgozni, de nem ez az egyetlen ők. Sőt, egyes kutatások szerint nem is mindig a legnyomósabb ok. Ha nem törődsz velük emberileg, érzelmileg, előbb-utóbb el fognak hagyni, bármennyit is fizetsz nekik.

7. Nem tudsz vezetni

Nem a vállalatok buknak el, nem a termékek buknak, nem a projektek buknak el és nem is a csapatok, hanem a vezetők. A jó vezetői képességek értéke leginkább akkor mutatkozik meg, amikor ezek hiányoznak. Ha nem tudsz vezetni, tehetséges beosztottjaid keresni fognak valakit, aki tud.

8. Nem ismered el a sikerhez való hozzájárulásukat

A legjobb vezetők nem begyűjtik az elismeréseket, hanem ők azok, akik elismerik alkalmazottaik munkáját. Ha nem ismered el mások erőfeszítéseit, az nemcsak arrogáns viselkedés, de egyben egy tudatalatti felszólítás is a távozásra.

9. Nem ruháztál rájuk elég felelősséget

Nem szoríthatod korlátok közé tehetséges dolgozóidat, ha megteszed, akkor legfeljebb középszerű munkaerő válik majd belőlük vagy olyan helyet keresnek, ahol jobban kamatoztathatják képességeiket. Az emberek szívesen vállalnak nagyobb volumenű munkákat, amennyiben mindez nagyobb felelősséggel jár.

10. Nem tartod be az ígéreteidet

Az ígéretek önmagukban semmit nem érnek, de a betartott ígéretek felbecsülhetetlenek. Ha eljátszod a bizalmát azoknak, akik vezetőként tekintenek rád, azért nagy árat fogsz fizetni. Azt a vezető, aki nem vállal felelősséget embereiért, előbb-utóbb az emberei vonják majd felelősségre.

Ha a vezetők kevesebb időt áldoznának arra, hogy megpróbálják megtartani beosztottjaikat, és többet arra, hogy megértsék őket, törődjenek velük és valóban vezessék őket, akkor nem is lenne kérdéses a megtartásuk.